Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν αποτελεί πανάκεια - Μόλις στο +1% η ανάπτυξη το 2020-21

Capital Economics: Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν αποτελεί πανάκεια - Μόλις στο +1% η ανάπτυξη το 2020-21
Πολλά και δομικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία
Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν αποτελεί πανάκεια για τη λύση των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρει η Capital Economics σε ανάλυσή της με ημερομηνία 16 Ιουλίου 2019.
«Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια οικονομία η οποία θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς βραχυπρόθεσμα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με άλυτα δομικά προβλήματα», σημειώνουν οι αναλυτές.
Το ξεκίνημα του 2019 ήταν αδύναμο, ωστόσο η ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσεις ρυθμούς στα επόμενα τρίμηνα.
Η ανάπτυξη των εξαγωγών θα επιβραδυνθεί λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, ωστόσο οι δαπάνες των νοικοκυριών θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να ενισχύεται μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος (Αύγουστος 208), ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών θα ενισχυθεί από την πτώση του πληθωρισμού, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και τις μειώσεις των φόρων, εκτιμά η Capital Economics.
Ωστόσο, στο μέλλον ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 1% το 2020 και το 2021.
Οι επενδυτές καλωσόρισαν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας - με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά - ωστόσο όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Η ΕΕ ενδεχομένως να κάνει τα στραβά μάτια για το 2019, αλλά η στάση της θα είναι πιο σκληρή το 2020.



Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά λίστα δομικών προβλημάτων, όπως το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η υψηλή ανεργία και έναν τραπεζικό τομέα ο οποίος «πνίγεται» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η αποστολή της δυσκολεύει ακόμη περισσότερο λόγω της εποπτείας από την Ε.Ε. και των προθεσμιών για την αποπληρωμή του χρέους.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης