Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω το ενδιαφέρον

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω το ενδιαφέρον
ΑΓΟΡΑ: Η στήλη δεν είχε αυταπάτες ότι μπορούν εύκολα οι δανειστές να μειώσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άλλωστε έχουν πάει και άλλοι Πρωθυπουργοί στο παρελθόν και διαπραγματεύτηκαν.

Τα ζήσαμε και τα θυμόμασταν. Τα Ζάππεια, τα μνημόνια που θα σκίζονταν σελίδα-σελίδα, μέχρι και τα μνημόνια που θα τα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όποιος έχει δανειστεί ξέρει ότι τους όρους δεν τους βάζει ο αδύναμος.

Η Ελλάδα πρέπει να πείσει. Να κάνει αυτά που πρέπει, να παρουσιάσει αποτελέσματα και να μειώσει την εξάρτησή της από τον βασικό δανειστή. Τότε θα αποκτήσει χώρο να αναπνεύσει και θα μπορέσει να πετύχει μία καλύτερη διαπραγμάτευση. Τα πλεονάσματα πρέπει να επιτευχθούν μέσα από μείωση γραφειοκρατίας, συμμαζέματος του δημοσίου και μεγάλες επενδύσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι Έλληνες πρέπει πρώτα να βάλουν πλάτη. Θα μου πείτε πόσες φορές θα βάλουν και αυτοί. Να δοθούν κίνητρα και να δείξει η κυβέρνηση ότι συμμαζεύει το δημόσιο και τα χρήματα των πολιτών πιάνουν τόπο.

Αν οι ξένοι δουν ότι οι Έλληνες φέρνουν πίσω τα λεφτά τους και τα επενδύουν στην Ελλάδα θα έρθουν και ας τοποθετηθούν σε υψηλότερες τιμές. Το ΧΑ δείχνει πως κάτι το προβληματίζει και προφανώς έχει να κάνει με τις τράπεζες, έστω και αν πήραν κάποιες ανάσες στο δεύτερο μισό.

Από την άλλη η άνοδος του Τιτάνα ενόψει της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης στάθηκε αντίβαρο και στις πιέσεις που ασκήθηκαν στη ΔΕΗ. Κατά την τελευταία ώρα βγήκαν και στις τράπεζες αγορές με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα, ενώ έκανε επιτέλους κίνηση και η Cenergy.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει μείνει στην νεότερη ελληνική ιστορία για το γνωστό mail τοποθετήθηκε στην τράπεζα. Η νέα κυβέρνηση στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς την αντιπολίτευση για τη στάση που είχε τα τελευταία χρόνια.

FOLLI FOLLIE: Την ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους είχε καλέσει να δείξουν το ταμείο, πλήρωσαν πάνω από 3 εκατ. ευρώ σε κάποιον που θα τους έβρισε επενδυτή με 250 εκατ. ευρώ. Ούτε που εμφανίστηκε, ούτε που μάθαμε νέα του. Πάνε τα λεφτά, και να ήταν τα μόνα…

CENERGY: Προς το τέλος πήρε τα πάνω της και είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε κίνηση από τη μετοχή, από την ημέρα που μπήκε στον FTSE 25. Έχει μείνει πίσω έναντι των άλλων μετοχών του δείκτη και ίσως κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία.

Η μετοχή έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο 6,38% και όγκο 282 χιλ. τεμάχια αλλά και με πωλητές στην τιμή κλεισίματος. Η αποτίμηση στα 285 εκατ. ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Επίσης έχει μείνει πίσω λόγω της δημόσιας πρότασης και επειδή λήγει ίσως κάποιοι ή να γνωρίζουν κάτι ή να στέλνουν ένα μήνυμα. Πάντως είχε φτάσει σε χαμηλά επίπεδα και είχε ταλαιπωρήσει τους φίλους της, οι οποίοι έβλεπαν το υπόλοιπο ταμπλό να κινείται ανοδικά και αυτή να παραμένει αμέτοχη.

Απώλειες καταγράφει από την αρχή του έτους και μάλλον ήταν ευκαιρία σήμερα για κάποιους. Στο +5,41% και στα 18,32 ευρώ με όγκο 73 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,41 δισ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έβγαλαν μια αντιδρασούλα και κυρίως η Εθνική Τράπεζα που έκλεισε με άνοδο 3,51%. Μικρότερη η άνοδος στην Πειραιώς και ακόμα μικρότερη για Alpha Bank και Eurobank.
LAMDA: Όταν υπάρχει θέληση… Ανοίγει ο δρόμος και για τα ψηλά κτίρια. Αν είναι δυνατόν να γίνει τέτοια επένδυση και να μην έχει ψηλά κτίρια. Δηλαδή που το έχουν δει αλλού αυτό; Και κάποιοι ισχυρίζονταν ότι θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον. Βρε που τους είχαμε βρει…

PERFORMANCE: Αύριο ειδική αναφορά σε άλλη στήλη και μας κέντρισε το ενδιαφέρον αυτή η μετοχή γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για Εναλλακτική Αγορά, αλλά εκεί διαπραγματεύεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εξαιρετικά υποτιμημένη έναντι των άλλων του κλάδου.

Με μονοψήφιο p/e παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, την ώρα που έχει στηθεί πραγματικά πάρτι στις μετοχές του κλάδου πληροφορικής. Χρειάζεται βέβαια προσοχή γιατί η αγορά αυτή έχει περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Στα 0,92 ευρώ η μετοχή και στο +12,20% με όγκο κάτω από 3 χιλ. τεμάχια, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά ελεύθερα χαρτιά. Στα 5,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (απάντηση): Το χρηματιστήριο είναι για μεγάλα παιδιά. Όποιοι παρασύρονται κακώς ασχολούνται με το άθλημα. Όποιοι διαβάζουν ισολογισμούς και εταιρικές ανακοινώσεις δεν παρασύρονται.

Όσοι διαβάζουν θα είχαν βρει τη μετοχή από τα λίγα σεντς που διαπραγματευόταν και θα είχαν αγοράσει ακόμα και στα 0,50 ευρώ ή και 1 ευρώ. Όσοι αγόρασαν στα 2 ευρώ πάλι πάντως έχουν κέρδος. Βλέπουμε ότι η προσφορά μαζεύεται και αν και τη θεωρούμε πλέον δίκαια αποτιμημένη, μας κάνει εντύπωση το μάζεμα.

MONTA BAGNO: Άλλη μία υποτιμημένη μετοχή, διαπραγματεύεται χαμηλότερα της πραγματικής αξίας, για να μην πούμε της αξίας βίαιης ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Την εντοπίσαμε λίγο πιο κάτω αλλά στα 0,30 ευρώ γίναμε πιο θετικοί και κάναμε εκτενέστατη πιστεύουμε αναφορά.

Θυμίζουμε πως είχε αρκετά limit down εκείνες της μέρες και με την αγορά στο +40% αυτή ήταν στο -40%. Παίζει σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής θέσης και έχει αρχίσει να κάνει και κάποιο όγκο. Στο +8,02% σήμερα με 19 χιλ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,35 ευρώ. Αποτίμηση 6,5 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος κάποιοι μάζευαν κάτω από τα 2,20 ευρώ και τώρα προσπαθούν να της αλλάξουν επίπεδο. Πριν λίγες μέρες έδειχνε άθλια συμπεριφορά ή κάποιοι ήθελαν να περάσουν αυτό το μήνυμα για να μαζέψουν. Θα δούμε…

Στα 2,38 ευρώ και στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο με όγκο 65 χιλ. τεμάχια και άνοδο 6,25%. Η αποτίμηση στα 96 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης