Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών PwC έχασε λογαριασμό 122 εκατ. ευρώ στη Folli Follie

tags :
Αποκάλυψη: Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών PwC έχασε λογαριασμό 122 εκατ. ευρώ στη Folli Follie
Οι ημιτελείς έλεγχοι από Alvarez και Pwc και η απάθεια των εποπτικών αρχών
H Alvarez & Marshal ουδέποτε ολοκλήρωσε τον έλεγχο στη Folli Follie αλλά αυτό έγινε γνωστό μόλις χθες με τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς να τυρβάζουν περί άλλων και η PwC που έκανε επί μήνες έλεγχο τελικά δεν βρήκε τα στοιχεία που είχε ανακαλύψει στο σύντομο έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει το Φθινόπωρο του 2018 η ΕΛΤΕ
Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και δεκατέσσερις μήνες με τη Folli και ποιος ελέγχει τους ελεγκτές.
Η PwC στις παρατηρήσεις της αναφέρει ότι «δεν ολοκληρώθηκε το έργο που είχε ανατεθεί στην εταιρεία Alvarez & Marsal, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διερεύνηση των γεγονότων που έχουν οδηγήσει στη σύνταξη και δημοσίευση διαστρεβλωμένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Ως εκ τούτου, η Διοίκηση του Ομίλου δεν γνωρίζει τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην παραποίηση ή στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων, ποια πρόσωπα έδιναν τις σχετικές εντολές και ποια ήταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα γεγονότα αυτά».
Όμως στη διοίκηση της εταιρίας συμμετέχει και ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος του οποίου ο πατέρας (τα έχουν σπάσει υποτίθεται) ζητά και τα ρέστα ισχυριζόμενος ότι είχε χορηγήσει ο ίδιος ποσό ύψους $43,9 εκ., προς τη θυγατρική εταιρεία FF Group Sourcing Ltd το οποίο πρέπει να του επιστραφεί.
Βέβαια μέχρι τις 16 Απριλίου του 2018 τέτοια ποσά δεν προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις που ο ίδιος είχε υπογράψει γεγονός που σημαίνει ότι η απαίτησή του προέκυψε όταν κατά πάσα πιθανότητα είχε αλλάξει το ΔΣ αλλά παραδόξως η PwC απέφυγε να προσδιορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες αλλά και να ελέγξει αν έγιναν οι σχετικές εγγραφές.
Αυτό ίσως αποτελεί λεπτομέρεια όταν από τη μελέτη των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων και την έκθεση που έκανε η ΕΛΤΕ τον περασμένο Οκτώβριο  προκύπτει ότι η PwC μεταξύ άλλων δεν πήρε μυρουδιά για τα 122 εκ ευρώ που έκαναν φτερά με μορφή δανείου από την Folli Follie Group Sourcing Limited προς την άγνωστη εταιρεία Landocean Industrial Limited από τη χρήση του 2016 που ανακάλυψε η ΕΛΤΕ.
Στο πόρισμα της τελευταίας αναφερόταν ότι από τη χρήση του 2016 υπάρχουν δάνεια προς την Landocean 122 εκ δολάρια  χωρίς στη σύμβαση δανεισμού να αναφέρονται οι νόμιοι εκπρόσωποι, ο σκοπός του δανείου και χωρίς εγγυήσεις.
Η PwC μένει στο 2015 όπου διαπιστώνει απαίτηση της μητρικής Εταιρείας από τη FF Group Sourcing Ltd, ύψους €10 εκ., η οποία δεν εμφανιζόταν ως υποχρέωση στα βιβλία της θυγατρικής.
Τα χρήματα όμως είχαν σταλεί τον Ιανουάριο του 2015, με αιτιολογία την εξαγορά της εταιρείας “Landocean Industrial Limited”, η οποία εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε.
Με τη λήψη των χρημάτων σημειώνει η PwC, η θυγατρική δεν αναγνώρισε την υποχρέωση προς την Εταιρεία ως όφειλε και αντί αυτού διενεργήθηκε λογιστική εγγραφή που υποδηλώνει τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ δύο δικών της λογαριασμών σε διαφορετικές τράπεζες.
Από την έρευνα της Alvarez & Marsal, προέκυψε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο είχε γίνει θεωρητικά η μεταφορά, εμφάνιζε εικονικό υπόλοιπο ύψους $290 εκ. στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της που είχαν αρχικά εγκριθεί τον Απρίλιο του 2018.
H PwC παραδόξως για ποιο λόγο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 23α του Κωδ. Ν. 2190/1920, η Εταιρεία παρείχε δάνεια σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και είχε συμβληθεί με εταιρεία συνδεδεμένη με πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς την προηγούμενη λήψη ειδικής άδειας από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων καθώς και ότι κατά παρέκκλιση των άρθρων 24 και 34 του Κωδ. Ν. 2190/1920 και της απόφασης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 30 Ιουνίου 2017, η Εταιρεία κατέβαλε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αμοιβές και παροχές οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν το εγκεκριμένο ποσό διάθεσης».
Δεν μπαίνει στον κόπο όμως να αναφέρει πότε έλαβαν χώρα τα παραπάνω γεγονότα ώστε να προκύψει και ποιος ευθύνεται για αυτό.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που τίθεται είναι.
Γιατί έλαβαν περί τα 6,5 εκ ευρώ Alvarez και PwC;
Για να κάνουν ημιτελείς ελέγχους ή ελέγχους που ποτέ δεν ολοκλήρωσαν;  
Και είναι απορίας άξιον πως δέχτηκε η PwC να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα πιστοποιητικό ελέγχου οικονομικών καταστάσεων όπου εξ υπαρχής το νυν ΔΣ της εταιρίας παραδέχεται ότι δεν έχουν συνταχθεί κατά ΔΛΠ δηλαδή είναι μαϊμού;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης