Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές, νέα πρόσωπα οι 112 - Η σύνθεση της νέας Βουλής - Στις 22/7 η ψήφος εμπιστοσύνης

tags :
Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές, νέα πρόσωπα οι 112 - Η σύνθεση της νέας Βουλής - Στις 22/7 η ψήφος εμπιστοσύνης
Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να εκλεγεί ο Κ. Τασούλας
(upd5) Μετά την πανηγυρική εκδήλωση στη Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών, ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου.
Οι πρώτοι βουλευτές έφτασαν στη Βουλή από τις 10:00, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 10:30 και ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους».
Στις 10:45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Από τους πρώτους βουλευτές που έφτασαν στο Κοινοβούλιο ήταν η Νόνη Δούνια η οποία εξομολογήθηκε ότι είναι πολύ αγχωτικά τα νέα της καθήκοντα ενώ ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25» Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νεός σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».
Για «σκληρή δουλειά γιατί ο κόσμος έχει απαιτήσεις» έκανε λόγο ο Γιώργος Αμυράς εκφράζοντας την ελπίδα να τα καταφέρει ο νέος ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς ενώ «καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους» ευχήθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Τραγάκης ο οποίος είναι ο αρχαιότερος βουλευτής της νέας Βουλής μιας και έχει εκλεγεί επί 14 συναπτές φορές.
Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών με θρησκευτικό όρκο, ορκίστηκαν τρεις βουλευτές στο Κοράνι ενώ ακολούθησε ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και βουλευτές από το ΜεΡΑ 25.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο Π. Πολάκης από το ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε ενώ ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται δουλειά και πράξεις και όχι λόγια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κ. Τασούλα, ο οποίος όπως είπε, είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων

Η σύνθεση της νέας Βουλής

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα (από 8κομματική που ήταν η προηγούμενη Βουλή) η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.
Από τους 300 βουλευτές, οι 112 είναι νέα πρόσωπα, δηλαδή η νέα σύνθεση της Βουλής είναι ανανεωμένη κατά περίπου 43%.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 63 είναι νέοι βουλευτές.

Οι 61 είναι γυναίκες (μόλις 5 περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής) αποτελώντας το 21,66% των βουλευτών ενώ οι περισσότεροι εκλεγμένοι βουλευτές είναι δικηγόροι (71), γιατροί (36), οικονομολόγοι (32) και πολιτικοί μηχανικοί και δημοσιογράφοι (από 27).
Οι νεότεροι βουλευτές είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος από τη ΝΔ και η 29χρονη Μαρία Αμπατζίδη από το ΜεΡΑ25 ενώ ο αρχαιότερος βουλευτής είναι ο Γ. Τραγάκης από τη ΝΔ, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1974.
Tην εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλoγή τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, θα διευθύνει o πρoσωρινός πρόεδρoς, πoυ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τoυς αντιπρoέδρoυς της Boυλής της πρoηγoύμενης βoυλευτικής περιόδoυ, κατά την τάξη της εκλoγής τoυς».
Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκoντα των γραμματέων θα ασκήσουν oι νεότερoι στην ηλικία Boυλευτές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων.
Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βoυλευτικής περιόδoυ, ο προσωρινός πρόεδρος θα ανακοινώσει στη Boυλή τoν κατάλoγo των Boυλευτών πoυ ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με τo νόμo και θα καλέσει τoυς βoυλευτές πoυ έχoυν ανακηρυχθεί και παρευρίσκoνται στη συνεδρίαση να δώσoυν τoν oριζόμενo από τo άρθρo 59 τoυ Συντάγματoς όρκο.
Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής.
Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, τον οποίο θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα καθίσουν τα κόμματα

Όσον αφορά την χωροταξία της Βουλής, η ΝΔ θα καταλάβει όλη τη δεξιά πτέρυγα της Βουλής, καταλαμβάνοντας τα έδρανα που είχε η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής θα μετατοπιστεί στα πρώτα έδρανα ακριβώς στο κέντρο της αίθουσας ενώ δίπλα του και αριστερά θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ παραμένει στη γνώριμη θέση του.
Όσον αφορά το ΜεΡΑ25 θα καταλάβει τις πάνω θέσεις πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Ελληνική Λύση θα τοποθετηθεί στα έδρανα πίσω από το ΚΙΝΑΛ.

Νέα πρόσωπα το 40% των βουλευτών της ΝΔ

Σχεδόν το 40% των βουλευτών της ΝΔ εκλέγονται για πρώτη φορά στη βουλή. Συγκεκριμένα, 59 από τους 158 βουλευτές εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος τους είναι τα 49 έτη.
Ειδικότερα, οι νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι 50 άνδρες και 9 γυναίκες -από τις 25 συνολικά γυναίκες που εξελέγησαν-, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας και των 158 βουλευτών είναι τα 53 έτη.
Η ανανέωση, όμως, είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων -είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του 80΄- ενώ 5 εξ αυτών είναι γυναίκες.  Πρόκειται για τις κυρίες Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Κατερίνα Μονογυιού , Στεργαινή Μπίζιου, Αννα Ευθυμίου και Νίκη Κεραμέως.
Επίσης 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του 70’. Ο δε νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, κάτοχος πτυχίου από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π).
Πρωτοεισερχόμενοι είναι επίσης 5 βουλευτές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Στα Γρεβενά ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καππάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς ενώ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες.

Τη Δευτέρα 22/7 η ψήφος εμπιστοσύνης

Το Σάββατο 20/7 αναμένεται να αρχίσουν οι προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, ώστε το βράδυ της Δευτέρας 22/7 να γίνει η ψηφοφορία και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να οριστούν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών και να εκλέξουν τα προεδρεία τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση η Βουλή να παράξει το νομοθετικό της έργο.
Το πρωί της Τρίτης 23/7 θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει τον νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης, του γραφείου του πρωθυπουργού και των υπουργείων αλλά και ρυθμίσεις όπως τη μείωση του αριθμού των γενικών γραμματειών από 93 σε 60 και τη μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων στους υπουργούς.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, που θα συγχωνεύει και θα ενοποιεί τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και θα έχει αυξημένο ρόλο και αρμοδιότητες, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων.
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και τις φοροελαφρύνσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης