Τελευταία Νέα
Πολιτική

Regling: Η Ελλάδα να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους - Τσίπρας: Θα στηρίξω μια σοβαρή προσπάθεια μείωσης πλεονασμάτων

tags :
Regling: Η Ελλάδα να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους - Τσίπρας: Θα στηρίξω μια σοβαρή προσπάθεια μείωσης πλεονασμάτων
Η πρώτη συνάντηση του κ.Τσίπρα με Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στην επίτευξη στων δημοσιονομικών στόχων, επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling κατά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Klaus Regling στο γραφείο του στη Βουλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνάντηση, ο κ. Regling ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη διασφάλιση βιώσιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα στηρίξει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών
πλεονασμάτων.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε τη θέση του πως η χώρα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.



Χθες, από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Regling ότι είναι καλοδεχούμενη η μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε εκ νέου ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
Όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόλις εκλέχθηκε και οι λεπτομέρειες πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς, από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.
Oι δηλώσεις Regling για διατήρηση των στόχων που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του bankingnews.gr ότι οι στόχοι για το 2020 δεν είναι δυνατό να αλλάξουν.
Για να συζητηθεί στη συνέχεια η πιθανή μείωση των στόχων, θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να παρουσιαστεί ισχυρό μεταρρυθμιστικό έργο.
Ο Regling πρότεινε ως εναλλακτική για τη διατήρηση των πλεονασμάτων, τη μείωση των φόρων σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου).

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
«Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020.
Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο Regling.
Αναφερόμενος στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση που συνέταξε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι προκύπτει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνέπεια μεταξύ υλοποιηθέντων μέτρων και δεσμεύσεων της χώρας.
Κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις προηγούμενους μεταρυθμίσεις, όπως οι αυξήσεις των δαπανών, τόνισε.
Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικό να παραμείνει η χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, προόσθεσε.
Η πρώτη προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η ανάπτυξη παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης