Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το 7ετές ομόλογο

ΟΔΔΗΧ: Ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το 7ετές ομόλογο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ για το 7ετές ομόλογο
Επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Ευρώπη προσέλκυσε κυρίως η δημοπρασία του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, με την οποία η χώρα μας άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%, το χαμηλότερο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων σε ευρώ.
Έλαβε προσφορές που υπερέβησαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, που συνιστά την μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικό χρέος αφότου η χώρα μας ολοκλήρωσε το τρίτο Μνημόνιο, τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στο βιβλίο κατατέθηκαν 335 προσφορές για τον 7ετή τίτλο, εκ των οποίων μόνον το 16% αναλογούσε σε έλληνες ενδιαφερόμενους.
Το ένα τρίτο των επενδυτών (33%) προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% είχε ως βάση την Γαλλία, το 11% βασιζόταν στις Σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 9% προήλθε από την γερμανόφωνη ζώνη (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία).
Το ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά περιορισμένο, στο 4%.
Η πλειονότητα των προσφορών, σε ποσοστό 55%, προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και το 20% από τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές.
Τα πιο κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα (hedge funds) αντιπροσώπευσαν το 10% των προσφορών. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο σταθεροί θεσμικοί επενδυτές, αντιστοιχούν στο 9%.
Την ικανοποίησή του με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την χθεσινή έκδοση ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός για έξοδο στις αγορές για το 2019.
Το ομόλογο ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης