Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Έχουμε σχέδιο για τη σωτηρία – Πιθανή η αύξηση τιμολογίων

tags :
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Έχουμε σχέδιο για τη σωτηρία – Πιθανή η αύξηση τιμολογίων
Την πιθανότητα αύξησης των τιμολογίων άφησαν στελέχη της ΔΕΗ μιλώντας στο συνέδριο του Economist
Σε πεδίο μάχης, κάτι το οποίο άλλωστε αναμενόταν, έχει μετατραπεί η ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, ενώ η νέα κυβέρνηση αναζητά τρόπους διάσωσής της.
Την ίδια ώρα τόσο στελέχη της ΔΕΗ όσο και στελέχη της αγοράς άφησαν να εννοηθεί, σε ομιλίες στο συνέδριο του Economist, ότι θα μπορούσε ένα μέρος της διάσωσης να περάσει στους καταναλωτές, φυσικά μέσω αύξησης των τιμολογίων.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έστρεψε τα βέλη του για τα προβλήματα στην εταιρεία κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική της οδήγησε στην απαξίωση της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, πέραν όλων των άλλων, είχε σήμερα (17/7) συνάντηση και με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το ζήτημα, στο οποίο υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν και έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάσωση της επιχειρήσεις.

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη ΔΕΗ - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε απαξίωση τη ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ότι περιμένουν τις προγραμματιστές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο υπουργός σημείωσε: «Ήρθα για να συμβάλω στη σωτηρία της ΔΕΗ, να υπάρχει προοπτική για τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης και λέει σήμερα ότι έχει πρόβλημα βιωσιμότητας ενώ τίναξε στον αέρα την μετοχή της ΔΕΗ η οποία έχασε 90% της αξίας από το 2015."
Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε ότι κατηγορούν τον ίδιο πως απαξιώνει τη ΔΕΗ, ενώ από τις ευρωεκλογές και μετά η αξία της έχει αυξηθεί κατά 60%.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει πιο χαμηλούς τόνους σε αυτά που λέει τις τελευταίες μέρες», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Επίσης πρόσθεσε: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας.
Ας περιοριστεί σε αυτό τον τόπο η δημοκοπία αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο».
Θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με ουσιαστικές πολιτικές που θα εξασφαλίσει το μέλλον της επιχείρησης, κατέληξε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι πολυδιάστατο, καθώς απαιτούνται μία σειρά ρυθμίσεων και συνεργασία και με την ΕΕ και με τους θεσμούς.
«Μας ενδιαφέρει η επιχείρηση να είναι υπό δημόσιο έλεγχο ώστε όπως ξεκίνησε από το 1950 να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.
Περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είπε ο ίδιος αλλά σημείωσε στη συνέχεια «όμως είμαστε και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μείνει η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο»
Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του υπουργού ότι η επιχείρηση δεν έχει ούτε κολώνες να αγοράσει είπε: «νομίζω ότι ήταν σχηματική η δήλωση ότι δεν μπορεί να αγοράσει κολόνες η ΔΕΗ. Υπάρχουν θεσμικά προβλήματα στην εταιρεία αλλά δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων και δεν είναι στα όρια της καταστροφής η ΔΕΗ».

Υπόνοιες για αύξηση τιμολογίων αφήνουν στελέχη της ΔΕΗ αλλά και της αγοράς

Ζήτημα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα 17/7 στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.
«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές.
Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης.
«Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων.
«Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις.
Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις.
Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου.
Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.
Πάντως τόσο ο κ. Ανδριώτης όσο και ο κ. Μπενρουμπή σημείωσαν ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει, με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης να επισημαίνει πως από το 2015 το χρέος της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι επενδύσεις πέρσι ήταν 750 εκατομμύρια και φέτος θα διαμορφωθούν σε 790 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος δε στον διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον επενδυτών, είπε ότι αυτό συνέβη λόγω πολιτικής συγκυρίας ενώ υποστήριξε ότι ένα παραγωγικό μείγμα μαζί με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, ενίσχυση των υδάτινων πόρων και γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σημείωσε ακόμη ότι η μακροχρόνια στρατηγική για την ενέργεια περνά μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.
Την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου για την αγορά ενέργειας μέσα στο 2019 και για ταχεία επίσης έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι» υπογράμμισε ο σύμβουλος της Edison, Ροβέρτο Πότι (Roberto Poti).
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι ο Διαχειριστής θα είναι έτοιμος για το target model τον Δεκέμβριο και η αγορά συνολικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς ανέφερε ότι αδικούν τους εργαζόμενους οι χαρακτηρισμοί για μπλακ άουτ όταν αναφέρονται σε διακοπές μικρής έκτασης και διάρκειας και ζήτησε κατανόηση για τις βλάβες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης