Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Pay Pal και το XOOM απειλή για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών

Η Pay Pal και το XOOM απειλή για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών
Η επέκταση του ΧΟΟΜ στην Ευρώπη, θεωρείται ότι αποτελεί ένα ορόσημο για την εισβολή των ηλεκτρονικών παιχτών στο γηρασμένο τραπεζικό σύστημα
Την πόρτα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς ήρθε η ώρα να χτυπήσουν οι μεγάλοι γίγαντες της τεχνολογίας και των συναλλαγών.
Η Ελλάδα είναι η μία από τις 32 αγορές της Ευρώπης στην οποία η PayPal ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το ΧΟΟΜ , η  διεθνής της υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων.
Η επέκταση του ΧΟΟΜ στην Ευρώπη, θεωρείται ότι αποτελεί ένα ορόσημο για την εισβολή των ηλεκτρονικών παιχτών στο γηρασμένο τραπεζικό σύστημα της ηπείρου, το οποίο διέπεται από δεκάδες περιορισμούς που τελικώς εξαιτίας αυτών των περιορισμών μένει πίσω στην εξέλιξη.
Και γιατί θα επιτύχει το σύστημα αυτό;
Γιατί προσφέρει πολλά από εκείνα που σε μια ομάδα ανθρώπων δεν δύναται να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον κατά μέσο όρο οι χρεώσεις είναι πολύ χαμηλότερες.
Η PayPal γνωστή από τις πληρωμές αγορών μέσω διαδικτύου απέκτησε την υπηρεσία XOOM το 2015 η οποία μέχρι σήμερα δούλευε σε Καναδά και ΗΠΑ επιτρέποντας στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα σε 130 χώρες.
Τώρα την ίδια δυνατότητα αποστολής χρημάτων μέσω του XOOM  αποκτούν και εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες, οι οποίοι θα μπορούν με πολύ απλές και γρήγορες διαδικασίες να εμβάζουν, να πληρώνουν λογαριασμούς κλπ με χαμηλές χρεώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας η αξία της αγοράς διεθνών εμβασμάτων έφθασε στα 689 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε σχέση με 633 δις. δολάρια το 2017.
Είναι λοιπόν μια αγορά από την οποία οι τράπεζες δεν θέλουν να χάσουν μερίδιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο,  ότι το παγκόσμιο μέσο κόστος αποστολής εμβασμάτων μέχρι 200 δολάρια παραμένει υψηλό περίπου στο 7%. Οι χρήστες του ΧΟΟΜ θα μπορούν να αποστέλλουν κατ’ ανώτατο 10.000 ευρώ μέσω μίας μόνης συναλλαγής.
Με την υπηρεσία αυτή κάποιος μέσα από τη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου στην Ευρώπη θα μπορεί να στείλει χρήματα σε χρόνο μηδέν στο Λονδίνο και στο Παρίσι αλλά ακόμη και στο Μουμπάϊ και στο Λάγος για να πληρώσει λογαριασμούς ή για να καλύψει άλλες ανάγκες. Ιδιαίτερη αξία αποχτά το όλο σύστημα για την Ελλάδα κυρίως του μεγάλου αριθμού μεταναστών που διαθέτει στα εδάφη του.
Το PayPal όπως και οι άλλες μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικής τεχνολογίας έχουν αναδειχθεί σε ισχυρούς ανταγωνιστές του κλασσικού τραπεζικού συστήματος πολλώ δε μάλλον στην Ευρώπη που συμβαίνει να υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις αλλά και περιορισμοί.
Το θέμα αυτό έχει ήδη απασχολήσει τόσο τους Αμερικανούς ρυθμιστές ορισμένοι εκ των οποίων σύμφωνα με δημοσιεύματα εκφράζουν τον προβληματισμό τους αν θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπεται σε γίγαντες όπως η Facebook η Google κλπ να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Σε πρόσφατη έκθεση με τον τίτλο «η άνοδος του ψηφιακού χρήματος» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε το ερώτημα: «Θα μπορέσουν οι τράπεζες να προσαρμοστούν όσο σύντομα χρειάζεται σε τέτοιες αλλαγές”;
Σύμφωνα με την έκθεση του IMF «ορισμένες τράπεζες χωρίς καμία αμφιβολία θα μείνουν πίσω. Άλλες θα εξελιχθούν ή θα προχωρήσουν αλλά πρέπει να το κάνουν γρήγορα».
Ιστορικά η ταχύτητα της ασφαλούς και αποτελεσματικής μεταφοράς χρημάτων διασυνοριακά υπήρξε αργή αλλά η πρόοδος στην ψηφιακή τεχνολογία έχει επιτρέψει τη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για μια τέτοια μεταφορά.
Ο λογαριασμός του ΧΟΟΜ μπορεί να ανοίξει με λίγα εύκολα χτυπήματα μέσα από τις εφαρμογές του ΧΟΟΜ για κινητά ενώ οι ήδη πελάτες του PayPal μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό PayPal για να ανοίξουν λογαριασμό στο ΧΟΟΜ.
Οι πελάτες της PayPal στην Ευρώπη μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό τους PayPal για να μεταφέρουν χρήματα επιπροσθέτως των επιλογών που τους δίδουν οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες.
Ανάλογα με την χώρα υποδοχής οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν από μία σειρά επιλογών όπως κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμός αποστολή μετρητών για άμεση παραλαβή των χρημάτων ή παράδοση μετρητών απευθείας στην πόρτα του αποδέκτη.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να απωλέσουν μερίδια αγοράς και επομένως τέτοιες εξελίξεις δεν τις βοηθούν ιδιαίτερα.
Ομως και συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εάν δεν μεταβάλει τους όρους και τις ρυθμίσεις του σύντομα θα αρχίσει να χάνει μεγάλα μερίδια αγοράς από τους τεχνολογικούς γίγαντες που επιλέγουν συγκεκριμένες ή και ευρύτερες αγορές αρχίζοντας από το κομμάτι των πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης