Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ασαφείς και αντικρουόμενες δηλώσεις Trump για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S - 400

Ασαφείς και αντικρουόμενες δηλώσεις Trump για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S - 400
Ερωτηματικό τι είδους επιπτώσεις θα υπάρξουν σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο από το νέο επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις
(upd2) Την εξαιρετικά δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει απέναντι στην Τουρκία, επιβεβαιώνει μέρα με την ημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις ασαφείς και αντικρουόμενες δηλώσεις του για το εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ή όχι κυρώσεις κατά της Άγκυρας ύστερα από την απόφαση της τελευταίας να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις.
Αρχικά ο Trump είχε υποστηρίξει με κατηγορηματικό τρόπο πως οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους F-35, δεν μελετούν την παρούσα χρονική στιγμή να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Λίγο αργότερα όμως υπήρξε νέα, διευκρινιστική δήλωση, με την οποία ο Trump καθιστούσε σαφές ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μια και αυτό άλλωστε προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).
«Το εξετάζουμε.
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό.
Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε.
Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει» υποστήριξε ο Trump.

Πιέσεις από το Κογκρέσο για κυρώσεις

Πάντως, στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική στήριξη για ανάληψη μέτρων κατά της Άγκυρας κατά τήρηση του νόμου CAATSA, ο οποίος στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρξουν πιέσεις από Γερουσιαστές στον Trump να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αναφέροντας πως η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F - 35 δεν είναι αρκετή.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εισήγαγαν ψήφισμα στη Γερουσία, με το οποίο ζητούν την πλήρη εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόκτηση των S - 400 «ευθεία και σοβαρότατη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα»
Τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ουάσινγκτον απέναντι στην Άγκυρα κυμαίνονται από ήπια μέτρα μέχρι πολύ αυστηρούς εμπορικούς και οικονομικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, η μέχρι τώρα στάση του Trump δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του Erdogan, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει αναβολή ή ακύρωση των κυρώσεων εάν αποδείξει πως με αυτήν την κίνηση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Κύριο μέλημα του Trump είναι να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και να μην κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεση με την Άγκυρα ύστερα από την απόφαση να τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F – 35 έως τον Μάρτιο του 2020.

H εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα ηχηρό «χτύπημα» στις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ερώτημα είναι τι είδους επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσουν τα νέα αυτά δεδομένα στις ευαίσθητες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η τουρκική προκλητικότητα είναι «στο κόκκινο» εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη του αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση, για ένα μονομερές μέτρο από την πλευρά της Ουάσινγκτον που θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας ζητούσε από τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo, πέρα από μια καθαρή στήριξη στην προκλητικότητα της Άγκυρας, να υπάρξει και απευθείας επικοινωνία Αθήνας - Ουάσινγκτον.

Δυσφορία Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan εξέφρασε τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.
Η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Erdoganμε τον J. Bolton, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.
Αφού ξεκίνησε η παράδοση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.
Ο εκπρόσωπος του Erdogan, I. Calin, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Πλήγμα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία με ζημίες άνω των 9 δισ. δολαρίων

Συνέπειες και για την τουρκική οικονομία θα έχει η κόντρα της χώρας με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Το γεγονός ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού αεροσκάφους F-35 δεν είναι μόνο πλήγμα στο πρεστίζ της χώρας αλλά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αμυντική βιομηχανία της.
Τα συμβόλαια τα οποία είχαν υπογράψει τουρκικές εταιρείες με το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 τοποθετούνται στα εννέα δισ. δολάρια, ένα κεφάλαιο το οποίο η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα χάσει και μάλιστα σε μία περίοδο που εν γένει η Τουρκία έχει ανάγκη από εισροή ξένων κεφαλαίων.

Τέλος η Τουρκία από το πρόγραμμα των F -35 έως τον Μάρτιο του 2020

Έως το Μάρτιο του 2020 αναμένεται να έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F35 ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ellen Lord, η οποία εκτίμησε ότι η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο κομμάτι της συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί.
Η Lord διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.
Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε αναλάβει την παραγωγή 900 και πλέον εξαρτημάτων του μαχητικού F-35, η οποία όπως έγινε γνωστό θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση σε αμερικανικές μονάδες και κατόπιν θα κατανεμηθεί σε διεθνείς προμηθευτές.
Όσον αφορά τη μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων που βρίσκεται στην Τουρκία, η Lord είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό, εκτιμώντας πως η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ενώ υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο ενημερώνει τους Τούρκους πιλότους και μηχανικούς που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στο F-35 ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 31 Ιουλίου.
Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για το εάν η Τουρκία θα αποζημιωθεί για τα περισσότερα από 100 F-35 που έχει παραγγείλει ή δηλώσει πως προτίθεται να αποκτήσει.
«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020» υπογράμμισε η Lord, η οποία δεν απάντησε στο εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια» είπε από την πλευρά του ο David Trachtenberg αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

Πεντάγωνο: Μεμονωμένη αντίδραση, παραμένουμε σύμμαχοι

Αυτό το μήνυμα άλλωστε επιχείρησε να στείλει το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας πως η αποβολή της Τουρκίας από το F-35 δεν ισοδυναμεί με ευρύτερη υποβάθμιση της διμερούς συνεργασίας ή εταιρικής σχέσης.
Σε  δηλώσεις του ο David Trachtenberg αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε πως η συνεργασία σε επίπεδο ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ στενή κι ότι Άγκυρα αποτελεί αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ επί δεκαετίες.
Διευκρίνισε πως η αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 συνιστά μεμονωμένη αντίδραση στην συγκεκριμένη επιλογή της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο τα τεχνικά μυστικά του F-35.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως κανείς από τους δύο αξιωματούχους δεν έκανε κάποιου είδους αναφορά για οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S – 400 όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία παραπέμποντας στο State Department.
Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F – 35.
«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.
Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα.
Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία.
Ως συμμάχοι του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35.
Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Άδικη και λανθασμένη απόφαση

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση και να καλεί τις ΗΠΑ να τη διορθώσουν άμεσα.
«Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (...).
Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι το σύστημα των S – 400 θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία των F – 35.
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκατειλημμένες αποφάσεις και για έλλειψη επιθυμίας να βρεθεί μια λύση με καλή πίστη και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη Su 35

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρεία Sergey Chemezov.
«Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Chemezov σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Rostec.
Χθες 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 καθιστά αδύνατη την περαιτέρω συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναστείλει την απόφαση της αυτή που αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία – Κακή η απόφαση αγοράς των S – 400

Την θέση ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ παρά την απόφαση της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400 διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε μη καλή την απόφαση της Άγκυρας μια και δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση.
Όπως είπε ο Stoltenberg, η Τουρκία μπορεί ακόμα να είναι μέρος του ενιαίου δικτύου αεράμυνας, ακόμα και αν οι S – 400 αποκλείονται από το δίκτυο.
«Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Όσο το θέμα αυτό δεν λύνεται, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες» υποστήριξε ο Stoltenberg σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ισορροπημένο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θέλησε και παρά την ανακοίνωση της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35, να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα, καθώς δεν επέβαλλε κυρώσεις όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.
Πάντως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι δεν ήταν καλή η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S - 400 και ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

State Department: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.
Σε ανακοίνωση του το State Department χαρακτηρίζει τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Όπως αναφέρεται, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω σε βασικούς τομείς της διμερούς συνεργασίας, το πλαίσιο των οποίων είχε καθοριστεί στον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ο Pompeo τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση ενεργειακών έργων που ενισχύουν την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.
Παράλληλα οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς από τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκεμβρίου του 2018.

Καθαρή στήριξη και απευθείας γραμμή με την Ουάσινγκτον ζήτησε ο Δένδιας

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δήλωσε ευτυχής που μία από τις πρώτες του συναντήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν με τον κ Pompeo και τόνισε ότι είναι καλό να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε στην ήδη στενή σχέση των δύο χωρών.
«Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και για την εμβάθυνση του διαλόγου αυτού» είπε ο κ. Δένδιας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι νωρίτερα είχε ήδη προσκαλέσει τον κ. Pompeo να επισκεφθεί την Αθήνα για τη δεύτερη φάση του διαλόγου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιθανό να συμβεί εντός του φθινοπώρου.
Στη συζήτησή τους σημειώθηκαν οι θετικές προοπτικές για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ και Αιγύπτου, ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας τόσο έναντι της Κύπρου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν «μια πιο ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη» στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η απάντηση που πήρε από τον κ Pompeo για αυτό το ζήτημα, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Τι οδήγησε τον Erdogan στους S – 400; - Μια θεωρία είναι για να προστατευθεί ... από την αεροπορία του

Τις αιτίες πίσω από την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S -400, κίνηση που οδηγεί σε βαθιά κρίση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σκιαγραφούν Αμερικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εκτιμούν πως η αποτυχία της διακυβέρνησης Trump να μεταπείσει τον Τούρκο πρόεδρο εδράζεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε εναντίον του το 2015.
Μια από τις ερμηνείες που κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Trump είναι αυτή που λέει ότι ο Erdogan επέλεξε να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία και όχι από ένα άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή διατηρεί επιφυλάξεις για την αεροπορία του και για το ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2015.
Συγκεκριμένα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι S – 400 θα μπορούσαν καλύτερα και αποτελεσματικότερα να αποτρέψουν μια επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης από τα ίδια τα μαχητικά της, καθώς οι πύραυλοι Patriot που πρότειναν οι ΗΠΑ στον Erdogan θα είχαν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν «φίλια πυρά» προς αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να αναρωτηθείτε:
Γιατί πραγματικά ο Erdogan θέλει ένα ρωσικό σύστημα;
Δεν εμπιστεύεται την αεροπορία του» υποστήριξε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.
Την θέση αυτή φέρονται να συμμερίζονται δύο ακόμα Αμερικάνοι αξιωματούχοι και μια ακόμα πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών στο ΝΑΤΟ για το θέμα της Τουρκίας.
«Υπάρχει η θεωρία που λέει ότι ο Erdogan θέλει ένα ρωσικό σύστημα για να προστατεύσει τον εαυτό του.
Δεν θέλει ένα ολοκληρωμένο σύστημα του ΝΑΤΟ» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Ωστόσο το σενάριο αυτό απορρίπτει κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως δεν ήταν αυτό το κίνητρο του Erdogan.
«Η Τουρκία δεν ανησυχεί για μια ακόμα απόπειρα πραξικοπήματος.
Έχει εμπιστοσύνη στο στρατό και στους πιλότους της» είπε Τούρκος αξιωματούχος, την ώρα πάντως που άλλος Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να αποδέχεται τη θέση Trump και να αποδίδει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του Barack Obama.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία ήθελε τους Patriot.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μια αναβλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Obama» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.
Πάντως η επίσημη δικαιολογία που έχει δώσει ο Erdogan για την απόφαση του να αγοράσει τους S – 400 είναι ότι η Ρωσία του έκανε καλύτερη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας για καλύτερους όρους όσον αφορά την αγορά των πυραύλων Patriot.

Πρωτοστάτης στο πραξικόπημα του 2015 η τουρκική αεροπορία
Σημειώνεται πως η αεροπορία της Τουρκίας είχε σημαντικό ρόλο στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Erdogan, καθώς μαχητικά και ελικόπτερα έπληξαν το κτήριο της Βουλής ενώ απείλησαν και το αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου.
Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής της αεροπορίας Akin Ozturk καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.
Όπως αναφέρει το Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με Αμερικανούς ομολόγους τους το 2018 σχετικά με την αγορά ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος, είχαν αναφέρει πως η τουρκική αεροπορία ήταν μια από τις κορυφαίες απειλές για την ασφάλεια της χώρας.
«Ένας Τούρκος γραφειοκράτης είχε αναφέρει πως η κύρια απειλή για την κυβέρνηση προερχόταν από την ίδια την τουρκική αεροπορία που είχε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και που είχαν επιτεθεί κατά κυβερνητικών υποδομών και είχαν απειλήσει ακόμα και τη ζωή του Erdogan.
Και το σύστημα των S – 400 είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Συρία η αιτία;

Πάντως οι θιασώτες της θεωρίας αυτής αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν τον Erdogan στην απόφαση να αγοράσει τους S – 400, όπως για παράδειγμα η αυξανόμενη διείσδυση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τον πόλεμο στη Συρία όπως επίσης ο εγωισμός του Erdogan που δεν ήθελε να φανεί ότι υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και η δυσαρέσκεια του για την απόφαση των ΗΠΑ να μην εκδώσουν τον κληρικό Fethullah Gullen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος.
Μια άλλη ερμηνεία πάντως για τη στάση του Erdogan δίνει ο Soner Gagaptay ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή.
«Πιστεύω ότι η κύρια αιτία είναι ότι ο Erdogan συνειδητοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα τον βοηθήσουν στον πόλεμο απέναντι στους Κούρδους της Συρίας (YPG) και ότι ο Putin θα το κάνει.
Ως αντάλλαγμα ο Putin παρέσυρε την Τουρκία σε συμφωνίες και αγορές, πολλές από τις οποίες υποσκάπτουν τον φιλο-δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας.
Η αγορά των S -400 είναι ένα παράδειγμα» υποστηρίζει ο Gagaptay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης