Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα 6 σκάνδαλα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη

tags :
Τα 6 σκάνδαλα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη
Η απερχόμενη διοίκηση Κοσμά Χριστίδη και Θεόφιλου Βασιλείου ελέγχονται και διερευνώνται από τη δικαιοσύνη για σειρά αποφάσεων
Η πολύωρη παρουσία και η παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την  ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για αναβάθμιση της Αμυντικής Βιομηχανίας, βρίσκει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην χειρότερη κατάσταση και την απερχόμενη διοίκηση Κοσμά Χριστίδη και Θεόφιλου Βασιλείου να ελέγχονται και να διερευνώνται από τη δικαιοσύνη για σειρά αποφάσεων.
Σύμφωνα με επιστολή των εργαζομένων προς την παρούσα ηγεσία και τον πρωθυπουργό, πέρα από την έλλειψη παντελούς πολιτικής για την άμυνα από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι διοικήσεις που είχαν τοποθετήσει ελέγχονται για σειρά αποφάσεων, όπως:
1.    Η συνεργασίας των ΕΑΣ με την εταιρεία “ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΣ” για την καταστροφή πυρομαχικών και ναρκών. Μια «συνεργασία» που χωρίς την εφαρμογή καμίας διαγωνιστικής διαδικασίας οδήγησε στην παράνομη και καταχρηστική εγκατάσταση μονάδας στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο από μια ιδιωτική εταιρεία. Με  δαπάνες και των ΕΑΣ και χρήση του εξοπλισμού τους!!! Πέρα από την εγκληματική αδρανοποίηση των ΕΑΣ σε μια σημαντική δυνάμει κερδοφόρα δραστηριότητα, σύμφωνα με μετρήσεις του Δημόκριτου οι ποσότητες ΤΝΤ στο έδαφος από την καταστροφή πυρομαχικών που υλοποιεί η εταιρεία “ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΣ” αγγίζουν το 70% πιστοποιώντας την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα τόσο αυτής, όσο και της πρώην Διοίκησης των ΕΑΣ που τη «διόρισε» ως ανάδοχο. Μετά και τη συγκεκριμένη διαπίστωση σταμάτησε επιτέλους η λειτουργία της απαράδεκτης αυτής μονάδας.
2.    Η εκποίηση κυριολεκτικά σε εξευτελιστικό τίμημα του Εργοστασίου της Ελευσίνας. Μία πώληση πέρα από κάθε νομιμότητα και έξω από κάθε λογική. Διαγωνιστική διαδικασία δεν προκηρύχθηκε ποτέ, ως τιμή πώλησης συμφωνήθηκαν τα 25.630.000 εκ. ευρώ, όταν η αξία του οικοπέδου βάσει γνωμάτευσης πιστοποιημένων εκτιμητών υπερβαίνει τα 40 εκ. ευρώ, ενώ με δεδομένη την μεγάλη ανάγκη αγοράς από τα ΕΛΠΕ, το τελικό τίμημα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Τα ΕΑΣ επιβαρύνονται και όχι ο αγοραστής –κατά παρέκκλιση κάθε επικρατούσας πρακτικής– με α) τις υποχρεώσεις εργατικού δικαίου, β) το κόστος αποστρατικοποίησης, γ) καθώς και το σύνολο των δαπανών για φύλαξη, δημοτικά τέλη και άλλα απορρέοντα από το οικόπεδο έξοδα μέχρι να περατωθεί η αποστρατικοποίηση (άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί) που ανέρχονται μηνιαίως σε περίπου 100.000 ευρώ  και καταβάλλονται από τον Απρίλη του 2017 για ένα εργοστάσιο που δεν τους ανήκει πια. Όλα αυτά έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα κριθούν εκεί. Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και το Σωματείο Εργαζομένων στο Εργοστάσιο των ΕΑΣ στην Ελευσίνα έχουν καταθέσει μήνυση, ο Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για την απόδοση ευθυνών.
3.    Οι  απολύσεις με όρους εκδικητικών διώξεων 5 διευθυντικών στελεχών, μίας εργαζόμενης και 3 δικηγόρων. Η Διοίκηση Χρηστίδη-Βασιλείου προχώρησε σε αναίτιες, καταχρηστικές και αδικαιολόγητες απολύσεις έμπειρων στελεχών της εταιρείας γιατί προφανώς δεν θα υλοποιούσαν επιχειρησιακά τους παραλογισμούς τους.  
4.    Το ανθυγιεινό επίδομα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι καταβλήθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νόμιμη/θεσμική διαδικασία, δηλαδή η έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Αυτή ήταν, άλλωστε, η τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν θωράκισε τίποτα θεσμικά ώστε όλα να είναι αμφισβητήσιμα.
5.    Tο περιβόητο Ασφαλιστήριο. Από την πρώτη σχεδόν μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η Διοίκηση Χρηστίδη-Βασιλείου ήθελε να εξασφαλίσει την μακρόχρονη κάλυψή της από πράξεις ή/και «παραλείψεις». Έτσι χωρίς κανένα διαγωνισμό, δίχως την απαραίτητη πρωτύτερη έγκριση των Μετόχων, Υπ. Οικονομικών & Υπ, Εθνικής Άμυνας, προχώρησαν στη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου αστικής ευθύνης με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο ανανεώνονταν κάθε χρόνο και αφορούσε την κάλυψη του Δ.Σ. και κάποιων διευθυντικών στελεχών. Το κόστος για τα ΕΑΣ ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 150.000 ευρώ για ένα συμβόλαιο παράνομο σύμφωνα και με, το από 2017, πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Μετά από σοβαρές αντιδράσεις, η Διοίκηση Βασιλείου-Ροΐδη προχώρησε σε απόφαση Δ.Σ. για την υποβολή σχετικού ερωτήματος περί νομιμότητας του Ασφαλιστηρίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έφτασε πότε, ούτε από την τότε αλλά ούτε και από την παρούσα Διοίκηση.
6.    Η παράνομη πρόσληψη ακριβοπληρωμένων  συμβούλων χωρίς κανένα μετρήσιμο έργο είναι μια ακόμη ζημιογόνος πράξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης