Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γκάφα από το ΝΑΤΟ! - Διέρρευσε χάρτης με τις θέσεις των πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη

tags :
Γκάφα από το ΝΑΤΟ! - Διέρρευσε χάρτης με τις θέσεις των πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη
Το έγγραφο αποκάλυπτε τις τοποθεσίες των αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες θεωρούνται άκρως διαβαθμισμένες πληροφορίες
Μια σοβαρή γκάφα από το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε κίνδυνο την άμυνα και την ετοιμότητα της άμυνας της συμμαχίας, καθώς ένα δημόσιο έγγραφο αποκάλυψε κατά λάθος τις μυστικές βάσεις στην Ευρώπη.
Ένα όργανο του ΝΑΤΟ που ονομάζεται Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ δημοσίευσε ένα σχέδιο έκθεσης τον περασμένο Απρίλιο με τίτλο «Μια νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Τον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις".
Το έγγραφο αποκάλυπτε τις τοποθεσίες των αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες θεωρούνται άκρως διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Παρόλο που οι διαρροές πληροφοριών διαγράφηκαν γρήγορα, η βελγική εφημερίδα De Morgen βγήκε με πρωτοσέλιδο δηλώνοντας: "Τελικά υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο;".
Το έγγραφο αποκάλυψε μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες περίπου 150 αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε διάφορες βάσεις.
Σύμφωνα με υποενότητα της έκθεσης, υπό τον τίτλο "NATO’s Nuclear Posture", αναφέρονταν οι ακόλουθες διαβαθμισμένες πληροφορίες:
"Αυτές οι βόμβες αποθηκεύονται σε έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις - στο Kleine Brogel στο Βέλγιο, στο Büchel στη Γερμανία, στο Aviano και στο Ghedi-Torre στην Ιταλία, στο Volkel στην Ολλανδία και στο Incirlik στην Τουρκία".

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ιταλία διατηρεί το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών βομβών των ΗΠΑ - κάπου μεταξύ 60 και 70 - ενώ η Τουρκία και η Γερμανία φιλοξενούν επίσης ένα μεγάλο ποσό, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στην περίπτωση που η Τουρκία αύξανε τις εντάσεις με τη συμφωνία της Ρωσίας S-400.
Ένα τέτοιο εκτεταμένο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι ένα από τα υπόλοιπα και συνέχιση της ιστορικής συσσώρευσης του Ψυχρού Πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης