Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πιθανή αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ

Bloomberg: Πιθανή αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό παραμένει «κάτω αλλά κοντά στο 2%»
Πιθανή αναθεώρηση του στόχους για τον πληθωρισμό εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικήγς Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν ατύπως την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, αναλύοντας μεταξύ άλλων εάν ένας λιγότερο διφορούμενος στόχος θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση -επιτρέποντας ενδεχομένως στον πληθωρισμό να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό παραμένει κάτω αλλά κοντά στο 2%, ωστόσο δεν λείπουν οι αξιωματούχοι που τον αμφισβητούν.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Chrisine Lagarde τον Νοέμβριο, έχει κάνει λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετρίας στον στόχο.
Toν Ιούνιο ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,3%, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο.
Ο Massimo Rostagno, γενικός διευθυντής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, έκανε μια παρουσίαση για την αποτελεσματικότητα του σημερινού στόχου.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, ένας συγκεκριμένος στόχος για πληθωρισμό στο 2%, θα διευκόλυνε την αύξηση του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τις τιμές και θα μείωνε την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν μελλοντικά.
«Η ΕΚΤ έχει ανάγκη την αναθεώρηση, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα τον χαμηλό πληθωρισμό.
Πιστεύουμε ότι ένας διφορούμενος στόχος για τον πληθωρισμό, δεν βοηθά την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης», σχολιάζει ο Steve Barrow, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Standard Bank.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε πολύ χαμηλότερα του 2%, σχεδ΄πον καθόλη της διάρκεια της 8ετούς θητείας του Draghi, παρά το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.
Το ευρώ υποχώρησε πρόσκαιρα στο χαμηλό ημέρας του 1,1205 δολ. σημειώνοντας πτώση 0,13%, ύστερα από το δημοσίευμα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,1226 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης