Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκαθαρίζει το θέμα των στρεμμάτων της Κέκροψ στα Τουρκοβούνια – Στις 23/7 οι ανακοινώσεις

tags :
Ξεκαθαρίζει το θέμα των στρεμμάτων της Κέκροψ στα Τουρκοβούνια – Στις 23/7 οι ανακοινώσεις
Μετά τη δημοσίευση της απόφασης και το οριστικό τέλος της δικαστικής διαμάχης η εταιρεία θα μπορέσει να αποτιμήσει τα ακίνητα που σήμερα είναι πλήρως απομειωμένα
Την προσεχή Τρίτη 23/7 κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δημοσιοποιηθεί από την Κέκροψ η απόφαση, η οποία θα αποσαφηνίζει την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας αναφορικά με τη διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση στα Τουρκοβούνια.
Υπενθυμίζεται πως στις 6 Ιουνίου 2019 η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο ΧΑ σημείωνε πως το Τριμελές Εφετείο Αθηνών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου εξέδωσε απόφαση, με την οποία δέχθηκε την έφεση της εταιρείας και απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της εταιρείας παρεμβάσεις.
Η αγορά εδώ και καιρό περιμένει να αποσαφηνιστεί το κομμάτι της ανακοίνωσης που λέει «δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της εταιρείας παρεμβάσεις».
Αρκετά έχουν γραφεί αναφορικά με το πόσα στρέμματα επιστρέφουν στην εταιρεία με την αγορά να «ποντάρει» στο νούμερο των 200 στρεμμάτων περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της αγοράς και περίπου 200 στρέμματα θα ανακοινώσει η εταιρεία ότι επιστρέφουν σε αυτήν οριστικά και αμετάκλητα.
Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν όλα τα στρέμματα είναι οικοδομήσιμα, πόσα είναι αναδασωτέα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αρκετά δεν μπορούν να αναπτυχθούν με υψηλό συντελεστή αλλά με έναν αρκετά χαμηλό.
Η διαμάχη κράτησε περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ εσχάτως μετά και την απόφαση η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλο ράλι, καθώς τα ακίνητα θα αποκτήσουν πλέον αποτίμηση και αυτή θα επηρεάσει την πορεία της μετοχής στο ΧΑ.
Ήδη η μετοχή έφτασε να αποτιμάται 73 εκατ. ευρώ αφού η τιμή από την αρχή του έτους που ήταν στα 1,26 ευρώ έχει ξεπεράσει τα 3,70 ευρώ.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στη λογιστική κατάσταση χρήσης 2018, λόγω των πολύπλοκων και σοβαρών πολεοδομικών και νομικών περιορισμών η Εταιρεία δεν έχει
προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας των ακίνητων της σε τρέχουσες τιμές.
Οι αξίες στις οποίες παρουσιάζονται στις Οικονομικές Καταστάσεις τα ακίνητα για τα οποία δεν υφίσταται ιδιοκτησιακή διεκδίκηση, είναι η τιμή κτήσης των ακινήτων αυτών κατά την ίδρυση της Εταιρείας (1923) πλέον τυχόν μεταγενέστερων δαπανών βελτιώσεων.
Ως συνέπεια οι συγκεκριμένες αξίες δεν εκφράζουν την πραγματική σημερινή εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας.
Η Αντικειμενική Αξία για τη χρήση του 2018 της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας για την οποία δεν υφίσταται ιδιοκτησιακή διεκδίκηση και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο της Παλαιάς Αγοράς ανέρχεται σε 16,755 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα η λογιστική αξία (ιδιοχρησιμοποιούμενων και επενδυτικών ακινήτων πλην του ακινήτου της Παλαιάς Αγοράς) ανέρχεται σε 670 χιλ. ευρώ.
Η αξία των ακίνητων για τα οποία υφίσταται ιδιοκτησιακή διεκδίκηση με το Ελληνικό Δημόσιο έχουν πλήρως απομειωθεί σε προηγούμενες χρήσεις.  
Σημειώνεται πως το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.
Οι κύριες εργασίες στο ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης