Τελευταία Νέα
Speculator

Ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν προσδοκά για τον Μαργαρίτη Σχοινά το Μαξίμου

Ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν προσδοκά για τον Μαργαρίτη Σχοινά το Μαξίμου
Θετικό το γεγονός ότι ο κ. Σχοινάς υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Juncker
Με την προσδοκία για ένα καλό χαρτοφυλάκιο περνάει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα στη μία και μισή το μεσημέρι ο Μαργαρίτης Σχοινάς που χτες ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν.
Έτσι ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο αμέσως προσεχές διάστημα με τη λήξη της πενταετούς θητείας του.
Παρά την κριτική που ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά, στην πραγματικότητα, δεν είναι μια χαμηλών προσδοκιών επιλογή και ούτε πρόκειται για μια αμιγώς τεχνοκρατική επιλογή.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι και πολιτικός καθώς συγκαταλέγονταν στη λίστα των ευρωβουλευτών της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2004 και μάλιστα θήτευσε στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου από το 2007 ως το 2009 και περιέργως πως, διαδέχτηκε εκεί τον Αντώνη Σαμαρά που έφυγε τότε από την ευρωβουλή για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, να κατέβει στη Μεσσηνία και εν συνεχεία να γίνει υπουργός Πολιτισμού.
Αλλά ως πολιτικός μίλησε και στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εκεί, έκανε μια ομιλία καταδίκης του λαϊκισμού και επαίνου προς την ευρωπαϊκή ιδέα και του ευρωπαϊκού δρόμου που πρέπει να βαδίσει η Ελλάδα. Μάλιστα αυτή η «φλογερότητα» του λόγου του Μαργαρίτη Σχοινά που, κάθε άλλο παρά τεχνοκράτη θύμιζε, έγινε δεκτή με πολύ θερμά χειροκροτήματα από το ακροατήριο των συνέδρων της ΝΔ.
Συνεπώς τα κριτήρια που συνέτειναν στην επιλογή του ήταν ο συνδυασμός της πολιτικής εμπειρίας και της τεχνοκρατικής γνώσης.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι αυτή τη θέση τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, χωρίς αμφιβολία, υπήρχε στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα.
Από την στιγμή όμως που διεφάνη ότι δεν επρόκειτο η ανάρρηση του πρώην πρωθυπουργού σε αυτό το αξίωμα να συνοδευτεί με τον ορισμό του σε θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν μάλλον υποχώρησε το ενδιαφέρον και του κ. Σαμαρά αλλά και ο κ. Μητσοτάκης δρομολόγησε την εναλλακτική επιλογή που ήδη είχε, του Μαργαρίτη Σχοινά.
Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες βράδυ ότι θα ήταν οξύμωρο ένας πρωθυπουργός να καταλαμβάνει θέση Επιτρόπου χωρίς να συνοδεύεται από θέση αντιπροέδρου.
«Για αυτό ακριβώς δεν θα είχε νόημα να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Δεν μπορούσε να προχωρήσει από τη στιγμή που δεν θα εξασφάλιζε θέση αντιπροέδρου», πρόσθεταν τα ίδια στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν πρώτος και ποιος δεύτερος στη λίστα αλλά είναι γεγονός ότι και οι δύο εμπεριέχονταν στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο ίδιος, ο πρωθυπουργός είχε πει σε μια κατ ιδίαν συνομιλία με τους δημοσιογράφους την παραμονή των εκλογών ότι θα επέλεγε το πρόσωπο που θα πρότεινε για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις Βρυξέλλες από το χαρτοφυλάκιο που θα δινόταν.
Από τη στιγμή λοιπόν που το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν προέβλεπε θέση αντιπροέδρου μοιραία οδηγηθήκαμε στην επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος είχε στενή σχέση με τη ΝΔ και με το περιβάλλον Μητσοτάκη και αυτό το μαρτυρά η παρουσία του στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ.
Ο ίδιος έχει εμπειρία 29 ετών στις Βρυξέλλες εκ των οποίων 26 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρα θα βαδίσει σε γνώριμα μονοπάτια.
Και όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ειδικά σε αυτή την συγκυρία καθώς είναι και τεχνοκράτης είναι και πολιτικός.
Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να λάβει η κυβέρνηση παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και δη αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης