Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ επιμένει να «επιβάλλει» τα νέα μέλη στην Εθνική χωρίς θεσμική έγκριση και ο κίνδυνος απόρριψης λόγω fit and proper

Το ΤΧΣ επιμένει να «επιβάλλει» τα νέα μέλη στην Εθνική χωρίς θεσμική έγκριση και ο κίνδυνος απόρριψης λόγω fit and proper
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος 2 από τους 3 προτεινόμενους από το ΤΧΣ για μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας να μην εγκριθούν από τον SSM
Ενώ αναζητούν την συμβιβαστική λύση η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας (υπό τους Μυλωνά CEO και Μιχαηλίδη Πρόεδρος) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ… ο κίνδυνος να εκτεθεί το Ταμείο αυξάνονται κατακόρυφα.
Τι πραγματικά όμως έχει συμβεί;
Ποια είναι η αιτία της σύγκρουσης του ΤΧΣ και της Εθνικής;
Τι πρόκειται να συμβεί;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής τράπεζας με ποσοστό 40,3%.
Πριν λίγες εβδομάδες επέβαλλε στην διοίκηση της Εθνικής να αυξήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μια ένταση αλλά αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι.
Η διοίκηση της Εθνικής δέχθηκε αύξηση των μελών στο διοικητικό συμβούλιο σε 13 και αύξηση της εκπροσώπησης του ΤΧΣ στην Εθνική με στόχο συνολικά 7 μέλη.
Η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν η Μπερίτση (εκπρόσωπος του ΤΧΣ σε Πειραιώς και Eurobank) ο Χαρδούβελης (οικονομολόγος και σύμβουλος της Eurobank και πρώην υπουργός οικονομικών) και ο Γούναρης (είχε εργαστεί σε επιτελική θέση και στην Folli Follie) να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ζήτησε από τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ τα προτεινόμενα μέλη να περάσουν από nomination committee δηλαδή την Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελεί μια υποχρεωτική θεσμική διαδικασία στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.
Το ΤΧΣ αντέδρασε και διαφώνησε, ζήτησε από την διοίκηση της Εθνικής να αποδεχθεί ως έχουν τα προτεινόμενα στελέχη και να μην ενεργοποιηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες.
Η Εθνική ζητάει nomination committee για λόγους αξιοπιστίας και το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος διαφωνεί και επιβάλλει τα προτεινόμενα μέλη.
Μάλιστα το ΤΧΣ απειλεί ότι εάν η Εθνική τράπεζα δεν εγκρίνει τα προτεινόμενα μέλη θα τα επιβάλλει στην Γενική Συνέλευση ψηφίζοντας ακόμη και εάν δεν εγκριθούν από το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.

Ο συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός που αναζητείται είναι παιχνίδι λέξεων και όχι ουσίας.
Η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να δηλώσει ότι τους εγκρίνει γιατί δεν έχουν περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης.
Όμως όπως φαίνεται θα πει ότι παρουσιάζει τα προτεινόμενα μέλη και θα αφήσει την Γενική Συνέλευση να τα εγκρίνει.
Λόγω του 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική προφανώς και θα εγκριθούν τα νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.

Ο κίνδυνος του fit and proper

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Εθνική τράπεζα και ο ακόμη μεγαλύτερος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ότι μετά τις εγκρίσεις από την Γενική Συνέλευση τα νέα μέλη θα περάσουν από τον έλεγχο – αξιολόγηση του SSM μέσω της διαδικασίας του fit and proper δηλαδή της καταλληλότητας.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος 2 από τους 3 προτεινόμενους από το ΤΧΣ για μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας να μην εγκριθούν και προφανώς σε μια τέτοια εξέλιξη οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.
Το ΤΧΣ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πάρουν fit and proper τα 3 στελέχη που προτείνει από τον SSM.
Το Ταμείο λογικά θα έπρεπε να ζητάει να συνεδριάσει το nomination committee της Εθνικής ώστε το βάρος της τελικής αξιολόγησης να πέσει στην Εθνική και όχι στον μέτοχο που πρότεινε τα 3 νέα μέλη για το διοικητικό συμβούλιο.

Συμπέρασμα

Το ΤΧΣ είναι μέτοχος με 40,3% στην Εθνική και η διοίκηση της Εθνικής δεν είναι αντίπαλος αλλά φίλια δύναμη.
Από την άλλη ο βασικός μέτοχος έχει δικαιώματα βασικού μετόχου αλλά απαιτούνται καλύτεροι χειρισμοί στην υπόθεση της Εθνικής τράπεζας.
Επίσης ο κίνδυνος να απορριφθούν επιλογές του ΤΧΣ από τον SSM είναι μεγάλος και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ατόπημα να μην έχει προνοηθεί ο κίνδυνος αυτός αλλά και η αποτροπή – λύση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης