Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα - 49 μετασεισμοί, ομαλή η σεισμική δραστηριότητα - Κόντρες μεταξύ των σεισμολόγων

tags :
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα - 49 μετασεισμοί, ομαλή η σεισμική δραστηριότητα - Κόντρες μεταξύ των σεισμολόγων
Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 13 χλμ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας
(upd5) Ισχυρός σεισμός έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη στις 14:15 στην περιοχή της Αττικής, δόνηση που σκόρπισε φόβο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου κυρίως λόγω της έντασης και της διάρκειας της.
Ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως αναφέρουν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον κύριο σεισμό, επισημαίνοντας όμως ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να περάσει ένα κρίσιμο διάστημα 48 ωρών.
Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 15:11, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε έως τώρα 176 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.
Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.
Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.
Πέντε ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.
Συνεχής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητητες ενέργειες.

Μητσοτάκης: Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό - Πρώτο μέλημα η προστασία των ζωών των πολιτών

Ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τον σεισμό είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο Συντονιστικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Αποχωρώντας από το σημείο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι ήταν ένας ακόμα σεισμός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς, προσθέτοντας ότι μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί χωρίς αμφιβολία.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό ακολουθώντας τα υπηρεσιακά σχέδια και σημείωσε ότι το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».


Χρυσοχοΐδης: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός όλο το Σαββατοκύριακο

«Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος» τόνισε πριν από λίγο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο κρατικός μηχανισμός θα παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία ο υπουργός είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και ότι η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις που θα περιπολούν όλο το βράδυ. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ σημείωσε ότι από αυριο το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Χαρδαλιάς (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας): Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Παραμένει σε ετοιμότητα ο μηχανισμός και θα συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της σύσκεψης από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Όπως τόνισε το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.
Παράλληλα, δήλωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Υπήρξαν ζητήματα που αφορούσαν ρωγμώσεις, και φερτά υλικά σημείωσε ο γγ Πολιτικής προστασίας υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πόλη άντεξε.
Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του σεισμού στην Αττική. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Αντικείμενο των συσκέψεων είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μέχρι στιγμής και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.
Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών.
Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.


Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας» αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός στα 13 χιλιόμετρα με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας στην περιοχή της Πάρνηθας.
Η δόνηση διήρκησε περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Καταγράφονται συνεχείς μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να εντοπίζεται στα 3,8 Ρίχτερ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στη μισή Ελλάδα.
«Δεν τον περιμέναμε το σεισμό γιατί θεωρούσαμε ότι η Πάρνηθα έχει εκτονωθεί» υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.
Να είναι ήρεμοι καλεί τους πολίτες ο Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αττική και στην κεντρική Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999.
Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.
Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.
Σεισμός: Τρόμος στην Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ – Η πρωτεύουσα «χόρευε» επί 15 δευτερόλεπτα | in.gr

14:30

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί τηλεφωνήματα για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια, ενώ υπήρξαν και αποκολλήσεις σοβάδων από κτίρια.
Προβλήματα υπήρξαν στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Συναγερμός έχει σημάνει σε πυροσβεστική και νοσοκομεία, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα.
Από την ένταση του σεισμού έπεσε ακατοίκητο κτήριο στην Ερμού, αναφέρεται αποκόλληση πλάκας από κτήριο στο Περιστέρι ενώ στις περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια.
Το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής έχει κατακλυστεί από τηλεφωνήματα, με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.




Μικρές υλικές ζημιές στη Βουλή

Image


Image

Τον γύρο του κόσμου άνει η είδηση για τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα - Τί μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου, μέσω των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων, κάνει η είδηση για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής σήμερα (19/7).
Το Γαλλικό Πρακτορείο, σε εκτενές ρεπορτάζ του, αναφέρεται στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ μεταφέρει και το κλίμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, όπως γράφει, «πολλοί κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν από τα κτίρια και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους».
Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC ήταν ο σεισμός στην Αθήνα.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι «ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την ελληνική πρωτεύουσα διακόπτοντας τα τηλεφωνικά δίκτυα και την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης» ενώ «οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους και εκκένωσαν τα ψηλά κτίρια».
Επισημαίνει ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο καμιά δωδεκαριά εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, λόγω της διακοπής του ρεύματος.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999.
Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News ενώ το CNN, που στον ιστότοπό του δημοσιεύει φωτογραφίες του κόσμου στην πλατεία Κολωνακίου, μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά σύντομος, με αποτέλεσμα να πέσουν διάφορα αντικείμενα από τους τοίχους και από ράφια.
Επισημαίνει επίσης ότι δύο ελικόπτερα πετούν στην περιοχή για να γίνει καλύτερη εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.
Το ABC, που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press, επισημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί και πληροφορεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό.
Το Al Jazeera στον ιστότοπό του αναφέρεται επίσης στα μικροπροβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και μεταφέρει τις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον σεισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, καλώντας τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του.
Η γερμανική Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών, μεταφέρει τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ που είπε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πελοπόννησο και χαρακτήρισε θετική ένδειξη για την εξέλιξη του φαινομένου ότι ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μικρότεροι μετασεισμοί. Στις δηλώσεις του Έλληνα σεισμολόγου, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται επίσης η βρετανική εφημερίδα Guardian ενώ ο σεισμός στην Αθήνα απασχόλησε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, όπως την αυστραλέζικη εφημερίδα Brisbane Times, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και τα ρωσικά Tass και Sputnik, που όλα επισημαίνουν ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημίες ή θύματα.


Πέτσας: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Συνιστούμε ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνέστησε στους πολίτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το λεκανοπέδιο της Αττικής.
«Στις 14:13 σημειώθηκε σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.
 Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματίες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι κατέρρευσαν δύο παλιές κατοικίες σε Πετράλωνα και Δραπετσώνα, ενώ έχουν υποστεί ζημιές οι προσόψεις κατοικιών σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

Εντολή εκκένωσης όλων των δημόσιων κτηρίων

Εντολή εκκένωσης δόθηκε για όλα τα δημόσια κτήρια της Αττικής, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την περιοχή της Αττικής, αλλά και την Στερεά και την Πελοπόννησο.

Σε ανοικτή επικοινωνία με τους αρμοδίους ο Μητσοτάκης

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη.
Όπως έγινε γνωστό, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά.

Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Πλήθος μετασεισμών προς εκτόνωση της ενέργειας



Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στην Αθήνα τα τελευταία 40 χρόνια

Στις 24 Φεβρουαρίου 1981, στις 11 το βράδυ, έγινε ο πιο έντονα αισθητός σεισμός στην Αθήνα στη σύγχρονη εποχή.
Είχε μέγεθος 6,7 και επίκεντρο στον κόλπο των Αλκυονίδων, στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο.
Προκάλεσε εκτεταμένες καταρρεύσεις και βλάβες σε χιλιάδες σπιτιών στην Κορινθία, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Αττική.
Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 500.
Ο τελευταίος έντονα αισθητός σεισμός στην Αθήνα έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, προκαλώντας μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες στις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.
Υπήρξαν ολικές καταρρεύσεις πολυώροφων και μονώροφων οικοδομών στο Μενίδι, τη Μεταμόρφωση, τις Αδάμες, τη Φυλή και αλλού.
Σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας, δεδομένου ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Φυλής στις δυτικές παρυφές της Πάρνηθας. Μέσα στην Αθήνα επικράτησε πανικός και μεγάλη ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης