Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Αθήνα - 65 μετασεισμοί, ομαλή η σεισμική δραστηριότητα - Κόντρες μεταξύ των σεισμολόγων

Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Αθήνα - 65 μετασεισμοί, ομαλή η σεισμική δραστηριότητα - Κόντρες μεταξύ των σεισμολόγων
Με ελάχιστη επιφύλαξη όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός
(Upd) Εξήντα πέντε μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέχρι τις 12.00 σήμερα (20/7) το μεσημέρι από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε χθες (19/7) τον ισχυρό σεισμό των 5,1 ρίχτερ στη Μαγούλα.
Η μετασεισμική ακολουθία ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.13 χθες λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό.
Μιλώντας σήμερα στο ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή.
Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός».
Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.
Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σεισμός: Τρόμος στην Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ – Η πρωτεύουσα «χόρευε» επί 15 δευτερόλεπτα | in.gr
ΟΑΣΠ: Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Νέα κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων

Νέα κόντρα ανάμεσα στους σεισμολόγους προκάλεσε ο ισχυρός χθεσινός σεισμός των 5,1 ρίχτερ στην Αθήνα καθώς λίγες ώρες αργότερα ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης άσκησε σκληρή κριτική κατά του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, του οποίου προΐσταται ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Αφορμή αποτέλεσε το ότι δεν εκλήθη χθες (19/7) το βράδυ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας.
«Αν δεν ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα πράγματα θα ήταν βαριά. Ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε το ρόλο του» υποστήριξε συγκεκριμένα σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «δεν είναι αυλοκόλακας» σαν κάποιους που «προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους».
Όπως είπε ο κ. Τσελέντης, από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας «τον είχε αποκλείσει ο κ. Σπίρτζης, αλλά χθες έπρεπε να είχε κληθεί. Ο μόνος που με πήρε τηλέφωνο χθες για να ενημερωθεί ήταν ο κ.Σαμαράς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο ΟΑΣΠ πρέπει να κοπεί στα δύο: Ένα τμήμα του να περιλαμβάνει επιστήμονες και να δημιουργηθεί άλλο ένα, επιχειρησιακό, που «να μεριμνά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας».
Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έπρεπε να είχε κάνει καταγραφή όλων των διατηρητέων κτιρίων της πόλης και να φροντίσουν για την άρση της επικινδυνότητάς τους».
Ζήτησε επίσης να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.
Όπως επίσης εκτίμησε, όλα συνηγορούν ότι χθες έγινε ο κύριος σεισμός.

Απάντηση Λέκκα σε Τσελέντη

Απάντηση στις αιχμές του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Α. Τσελέντη κατά του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκα για το ρόλο του ΟΑΣΠ στον χθεσινό (19/7) ισχυρό σεισμό στην Αθήνα έδωσε ο Ευθ. Λέκκας.
Απαντώντας σε καταγγελίες του κ. Τσελέντη ότι ο «ΟΑΣΠ δεν έπαιξε χθες το ρόλο του» ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο κ. Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, μια και ο ΟΑΣΠ έχει 35 χρόνια ιστορία και μεγάλη αναγνώριση του έργου του από την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β. Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ . Μακρόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκης.
Ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Τσελέντης ήταν 20 χρόνια μέλος της επιτροπής σεισμικής επικινδυνότητας και δεν πήγαινε ποτέ στις συνεδριάσεις της», ενώ υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν τον συμπεριέλαβε στην παρούσα σύνθεση της επιτροπής «γιατί εκκρεμούσε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του σχετικά με δηλώσεις που είχε κάνει για επικείμενο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα».
Ο κ. Τσελέντης απαντώντας με τη σειρά του δήλωσε ότι «ποτέ δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του».

Στα νοσοκομεία οι τρεις τραυματίες του σεισμού στην Αττική

Στα νοσοκομεία παραμένουν τρία άτομα, μετά το χθεσινό σεισμό στην Αττική, ενώ κλειστό παραμένει για το Σαββατοκύριακο το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ανω Λιοσίων, μετά από αναφορές για ζημιές από τον χθεσινό (19/7) σεισμό στην Αθήνα.
Ειδικότερα, στο Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύεται ένα παιδί για προληπτικούς λόγους και στο ΚΑΤ δύο γυναίκες με κατάγματα, οι οποίες θα χειρουργηθούν, ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter.
Το υπουργείο τονίζει ότι όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Μητσοτάκης: Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό - Πρώτο μέλημα η προστασία των ζωών των πολιτών

Ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τον σεισμό είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο Συντονιστικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Αποχωρώντας από το σημείο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι ήταν ένας ακόμα σεισμός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς, προσθέτοντας ότι μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί χωρίς αμφιβολία.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό ακολουθώντας τα υπηρεσιακά σχέδια και σημείωσε ότι το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».

Χρυσοχοΐδης: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός όλο το Σαββατοκύριακο

«Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος» τόνισε πριν από λίγο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο κρατικός μηχανισμός θα παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία ο υπουργός είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και ότι η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις που θα περιπολούν όλο το βράδυ. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ σημείωσε ότι από αυριο το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Χαρδαλιάς (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας): Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Παραμένει σε ετοιμότητα ο μηχανισμός και θα συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της σύσκεψης από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Όπως τόνισε το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.
Παράλληλα, δήλωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Υπήρξαν ζητήματα που αφορούσαν ρωγμώσεις, και φερτά υλικά σημείωσε ο γγ Πολιτικής προστασίας υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πόλη άντεξε.
Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του σεισμού στην Αττική. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Αντικείμενο των συσκέψεων είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μέχρι στιγμής και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.
Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών.
Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στην Αθήνα τα τελευταία 40 χρόνια

Στις 24 Φεβρουαρίου 1981, στις 11 το βράδυ, έγινε ο πιο έντονα αισθητός σεισμός στην Αθήνα στη σύγχρονη εποχή.
Είχε μέγεθος 6,7 και επίκεντρο στον κόλπο των Αλκυονίδων, στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο.
Προκάλεσε εκτεταμένες καταρρεύσεις και βλάβες σε χιλιάδες σπιτιών στην Κορινθία, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Αττική.
Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 500.
Ο τελευταίος έντονα αισθητός σεισμός στην Αθήνα έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, προκαλώντας μεγάλες, καταστροφικές συνέπειες στις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.
Υπήρξαν ολικές καταρρεύσεις πολυώροφων και μονώροφων οικοδομών στο Μενίδι, τη Μεταμόρφωση, τις Αδάμες, τη Φυλή και αλλού.
Σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας, δεδομένου ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Φυλής στις δυτικές παρυφές της Πάρνηθας. Μέσα στην Αθήνα επικράτησε πανικός και μεγάλη ανησυχία.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης