Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Προγραμματικές δηλώσεις: Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Βουλή - Προγραμματικές δηλώσεις: Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών
Συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή
(upd 3) Για δεύτερη ημέρα την Κυριακή 21/7, συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 22/7 με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, αλλά και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 22 Ιουλίου, η οποία είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως, ψηφίζουν και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των Βουλευτών.
Σημειώνεται ότι η ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, άρχισε το Σάββατο 19/7 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Θεοδωρικάκος: Νέος εκλογικός νόμος και ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση

Με βασικές κατευθύνσεις την ολόπλευρη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις προτεραιότητες στον τομέα της ευθύνης, του ανακοινώνοντας την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει τη δαιδαλώδη πολυνομία, και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για τον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Ταυτοχρόνως, προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο της κατοικίας τους.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι για αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν "γαλάζιοι", "πράσινοι" "κόκκινοι" ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι, είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από τον λαό και πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε την "ωρολογιακή βόμβα" της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση με τα 2/3 των δημάρχων και τους μισούς περιφερειάρχες να μην έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις και η άλλη αφορά στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Κικίλιας: Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο

«Θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες και μάλιστα με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας να εργαστούν ομαδικά για «σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».
Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία τους πυλώνες του προγράμματος για την υγεία.
Πρώτος άξονας είναι, όπως είπε, η "επανάσταση στην πρόληψη", με την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με παρεμβάσεις για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία.
Βασικός άξονας του κυβερνητικού προγράμματος είναι η "περίθαλψη με αξιοπρέπεια", με στόχο να μειωθούν τα σχετικά προβλήματα.
«Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού: Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων.
Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο», είπε ο υπουργός Υγείας που δεσμεύτηκε και για φροντίδα στους πιο ευάλωτους με εξασφάλιση ραντεβού με ιατρούς εντός 24ωρου, με διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες και με μια σειρά μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Αναφερόμενος στη διοίκηση του συστήματος υγείας, ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς, μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη συνταγογράφηση μέχρι τη λήψη της θεραπείας και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
«Ως γνώστης του χώρου, είμαι συνειδητοποιημένος ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Έχουμε την πρόθεση και είμαστε αποφασισμένοι, ως πολιτική ηγεσία, να ταράξουμε τα νερά και να θέσουμε σε εφαρμογή σχέδιο ώστε να υπηρετείται η δημόσια υγεία, ο άνθρωπος».

Βορίδης: Συνεπής και ξεκάθαρη η στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του Α. Τσίπρα για την υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως είπε, Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τη ΝΔ για τη στάση της, που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «μας εγκάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά.
Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει.
Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε.
Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ.
Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε.
Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλο που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν λέει όλη την αλήθεια, είπε «εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ».
Επιπλέον,  επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εγκαλεί το κόμμα του για τα πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για θράσος.
Κάνοντας αναφορά στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας, ο κ. Βορίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ είναι μείζον θέμα που θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια την αγροτική πολιτική και διαβεβαίωσε ότι θα στηριχτούν οι μικροκαλλιεργητές, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νέου νόμου για τον αγροτικό τομέα με στόχο την οργάνωση των παραγωγών και τη θεσμική τους εκπροσώπηση.
Τέλος, ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του νόμου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Χρυσοχοΐδης: Θα ξεριζώσουμε το έγκλημα

«Όπου υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει.
Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην κριτική για το γεγονός ότι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνονται η μεταναστευτική και σωφρονιστική πολιτική.
«Οι δραστηριότητες αυτές έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ασφάλεια. Όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε:
«Στις μέρες μας, στις δημοκρατικές χώρες, είναι αδύνατη η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα. Τα δύο δεν πάνε χώρια. Πάνε πάντα μαζί».
«Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει. Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στους στόχους, ανά τομέα δράσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών, με διαρκή καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Θα υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα υπάρξει επίσης αποτελεσματική, σύγχρονη πολιτική προστασία και σύγχρονη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών. 

Βαρβιτσιώτης: Κληρονομιά που παίρνουμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Συμφωνία των Πρεσπών

Eπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα),  Μ. Βαρβιτσιώτης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Tα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα παραποίησης δηλώσεων», είπε χαρακτηριστικά  και σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ΝΔ είναι να βελτιώσει μια «κακή συμφωνία».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ανέφερε πως «είναι μία κακή συμφωνία και αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία την πολέμησε και έκανε οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί», πρόσθεσε ότι «αυτή η Συμφωνία είναι μία κληρονομιά την οποία παίρνει αυτή η κυβέρνηση μαζί με όλες τις άλλες προβληματικές κληρονομιές που παίρνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Κάνοντας αναφορά στα περιθώρια βελτίωσης των διατάξεων της Συμφωνίας, είπε πως είναι «δύο τα πεδία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε το πεδίο της οικονομίας, δηλαδή οι επιχειρήσεις, τα προϊόντα που πρέπει να τα ενισχύσουμε και να δώσουμε την ώθηση που χρειάζονται.
Και φυσικά να κατοχυρώσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αυθεντικότητα τους. Δεύτερο πεδίο τα θέματα του αλυτρωτισμού".

Θεοχάρης: Για την κυβέρνηση της ΝΔ, τουρισμός σημαίνει ανάπτυξη

Βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα», χαρακτήρισε τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα συλλογικής και συνεχούς προσπάθειας εργαζομένων, ιδιωτών και Πολιτείας που αποδείχθηκε περίτρανα στα χρόνια της κρίσης.
«Από το 2009 ως το 2018 ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, με πολλαπλάσια συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ της χώρας ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας.
H κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
«Για εμάς, τουρισμός δεν είναι μόνο ποσοστά και αριθμοί αλλά σημαίνει φιλοξενία, με έμφαση στον άνθρωπο και στην εμπειρία που βιώνει. Τουρισμός για την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει στρατηγική για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Σημαίνει ισορροπία προσφοράς, ζήτησης και υποδομών, αποφυγή του υπερτουρισμού».
«Πρέπει να κάνουμε ανάλυση δεδομένων για το ποιους θέλουμε να προσελκύσουμε, πότε τους θέλουμε και γιατί» είπε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λειτουργία ενός νέου ΕΟΤ, με νέα εργαλεία στα χέρια του και με νέα ψηφιακή στρατηγική», ανέφερε.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες και τους στόχους της κυβέρνησης όπως τους ανέπτυξε ο κ. Θεοχάρης είναι: Ποιοτικά καταλύματα και συγκροτήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητάς του.

Αραμπατζή: Επενδύουμε πολιτικά στη δύναμη των αγροτών

«Δεν θεωρούμε τους αγρότες κομματικούς πελάτες ούτε επιχειρούμε να κερδοσκοπήσουμε εκλογικά στην οποία αδυναμία τους.
Εμείς επενδύουμε πολιτικά στη δύναμη των αγροτών, γιατί η δύναμη τους είναι η δύναμη της Ελλάδας μας», τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Φ. Αραμπατζή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «ξεκινάμε την προσπάθεια να ξαναφέρουμε την ελπίδα και αισιοδοξία για παραγωγή και ανάπτυξη στους αγρότες μας» και αναφέρθηκε στο όριο για το αφορολόγητο, σε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για το χτίσιμο ομάδων οργανώσεων παραγωγών, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ δεσμεύτηκε για τη βέλτιστη και με αναπτυξιακό πρόσημο αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων,  μείωση της γραφειοκρατίας για τους παραγωγούς και  την πάταξη των ελληνοποιήσεων.
Για την εξισωτική αποζημίωση, αφού σημείωσε ότι η απελθούσα κυβέρνηση την κατασπατάλησε με την εμπροσθοβαρή, ρουσφετολογική, επιδοματική πολιτική της, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση δίνει μάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020.
Για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός και να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ για την κτηνοτροφία και αιγοπροβατοτροφία σημείωσε ότι «η κρίση τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής».

Πλακιωτάκης: Οι στόχοι στον τομέα της ναυτιλίας

Τη στρατηγική, τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα στον Τομέα της Ναυτιλίας, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για μονομερή και ιδεοληπτική προσέγγιση στα ζητήματα της Ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής.
Στον Τομέα της Ναυτιλίας, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ανακοπεί άμεσα η πτωτική πορεία του εθνικού νηολογίου «πριν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη, με δραματικές συνέπειες τόσο στην εθνική μας οικονομία όσο και την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών».
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει άμεση αξιολόγηση του εθνικού πλαισίου Ναυτιλίας, κωδικοποίηση των ναυτιλιακών νομοθετημάτων, θα προχωρήσουν καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες συμβατές με τις εξελίξεις, όπως είναι η προώθηση ειδικής νομοθεσίας για τις εξορύξεις πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και ότι θα επαναπροσδιοριστεί το δομικό πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης που «θα προέλθει μέσα από την στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολών, τη διεθνοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και την διασφάλιση σταθερού και έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού».
Στον τομέα της λιμενικής πολιτικής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, ενώ στις προτεραιότητες μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση των λιμενικών υποδομών και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Λιβάνιος: Κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων – Το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, η οποία, «πρέπει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος προανήγγειλε και την  κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων.
Ο κ. Λιβάνιος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, προανήγγειλε νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, που θα ενισχύει την διαφάνεια και την λογοδοσία.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα εκσυγχρονιστεί ο νόμος του 2002 για τους όρους και τις προϋποθέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους, προανήγγειλε την κατάθεση  σύντομα σχετικού σχεδίου νόμου

Πιερρακάκης: Πακέτο ενεργειών που θα μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο

Η απλούστευση και οι φιλικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δημοσίου, αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κυρ. Πιερρακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως εξήγησε, «απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίησή τους.
Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο» και με το στόχο αυτό το υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ξαναέρχονται στο προσκήνιο τα ΚΕΠ, "θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε".
Ακόμη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση προβαίνει στον μετασχηματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων, συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης, για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών» και μάλιστα, «για τον σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου».
Ακόμη,  το  σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, ενώ «δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο».
Στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις , όπως επεσήμανε, είναι μια σειρά από μεγάλα έργα που θα υποστηρίζουν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής.
Για τα ασύρματα δίκτυα, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών είναι κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G και γι΄αυτό «ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο, ώστε με συντεταγμένο και απόλυτα προβλέψιμο τρόπο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς όφελος τον πολιτών».

Θωμάς (υφ. Περιβ. και Ενέργειας): Προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασής της ΔΕΗ

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς.
Στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, o νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο θα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο ως προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται η εθνική ενεργειακή στρατηγική να είναι κοινωνικά δίκαιη», τόνισε ο κ. Θωμάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πρώτη κατεπείγουσα προτεραιότητα την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασής της ΔΕΗ.
«Θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της.
Θα ληφθούν δομικά μέτρα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της συνολικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά και θα διασφαλίσουν πηγές ανάπτυξης για τη μελλοντική ΔΕΗ», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης της Επιχείρησης θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Κουμουτσάκος: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

«Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο και μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική,  Γ. Κουμουτσάκος, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σημείωσε ότι ήταν αυξημένες κατά 30% οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με τις αφίξεις να φθάνουν τις 3.200 το διάστημα από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
Υπογράμμισε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει και πως το πρόβλημα στη χώρα μας είναι εκρηκτικό,  ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», κάτι που όπως είπε, το επιβεβαιώνουν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που διοργανώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Τσακαλώτος: Να πει η κυβέρνηση που θα βρει 1,8 δισ. για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Την κυβέρνηση να απαντήσει που θα βρει 1,8 δισ. για να υλοποιήσει τα μέτρα του 2020 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κάλεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, άσκησε κριτική και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί ατζέντα με επίκεντρο την καταστολή, η οποία όμως «δεν θα της βγει», ενώ χαρακτήρισε ως πλέον ανησυχητική τη δήλωση του Πρωθυπουργού «ότι πρέπει πρώτα εμείς να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη».
Ο ίδιος έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε απαντήσεις.
 
Δραγασάκης: Η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της και των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της

«Προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες.
Ούτε ο λαός έχει αυταπάτες.
Ξέρουμε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, είναι δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της», ανέφερε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα ασκεί αδιάλειπτα αντιπολίτευση σε εκείνα που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση αλλά και, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης, υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε.
«Άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του κ. πρωθυπουργού και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%.
Αναφερόμενος στην πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όσο και αν ψάξει ο νέος υπουργός δεν θα βρει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λιμνάζουσες επενδύσεις, ούτε θα βρει μαγικές συνταγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και δεν χρησιμοποίησε.
«Αντιθέτως, θα βρει στο υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση να αφήσει τις ένοχες σιωπές και να μιλήσει καθαρά για οικονομία, εργασία και ασφαλιστικό

«Η πολιτική Μητσοτάκη είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα μας βρει απολύτως απέναντι», δηλωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψουν τις «ένοχες σιωπές» και να μιλήσουν καθαρά για τον σχεδιασμό τους στην οικονομία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα.
«Όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες, είχαν σαφέστατη πολιτική κατεύθυνση. Είναι δεξιά, δεξιότατη», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι η πολιτική που έχει σχεδιάσει η σημερινή κυβέρνηση θα αυξήσει τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα.

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση – Τι ανέφερε για τη ΔΕΗ


«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε τις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για την ενέργεια, και επεσήμανε ότι  η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και πρόσθεσε «ερχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα.
Ποια δίκτυα;
Τον ΑΔΜΗΕ;".

Αχτσιόγλου: Να παρουσιάσει με καθαρότητα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση  

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει με καθαρότητα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Έχουμε καλέσει την κυβέρνηση, πάρα πολλές φορές, να εξηγήσει και να παρουσιάσει με καθαρότητα αυτό το σχέδιό της. Γιατί δεν λέει; », ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενώ μιλάει για φοροελαφρύνσεις και τήρηση των στόχων των πλεονασμάτων δεν εξηγεί πού θα βρει 1,8 δισ. το 2020 για να κάνει τις φοροελαφρύνσεις της.
«Θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια η οποία θα υποβιβάσει τα δικαιώματα και το εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων», είπε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης