Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ήδη ως οδοστρωτήρας

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ήδη ως οδοστρωτήρας
"Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προναγγέλουν μία προοπτική: την επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας για την κοινωνική πλειοψηφία", σύμφωνα με τον Α. Χαρίτση
Ως «δέκα ημέρες που ανησύχησαν τον κόσμο», περιγράφει τις πρώτες δέκα ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  Α. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Όπως αναφέρει «ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική περίοδο προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες διαβεβαιώνοντας, εμμέσως ότι είναι ικανός να τιθασεύσει τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του.
Η καθημερινότητα της νέας κυβέρνησης και οι προσωπικές του επιλογές τον διαψεύδουν», προσθέτοντας «πώς σας φαίνεται για παράδειγμα ότι ο ίδιος άνθρωπος που υπερασπίστηκε εκ μέρους του ΣΕΒ την προσφυγή ενάντια στην αύξηση του κατώτατου μισθού ανέλαβε συντονιστής του κυβερνητικού έργου;
Εγώ το θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη.
Αν σε αυτήν προσθέσω για παράδειγμα την πρόσφατη δήλωση του κ. Κυρανάκη για την ιδιωτικοποίηση ακόμα και της κύριας σύνταξης, την πρωτοφανή απόφαση υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και κατάργησης ουσιαστικά του ΣΔΟΕ, αλλά και την καταστρατήγηση της μεταρρύθμισης του 2016 για την αξιοκρατική επιλογή γενικών γραμματέων στα υπουργεία με επαναφορά της παλιάς, «καλής» μεθόδου των κομματικών διορισμών, η εξίσωση είναι σαφής: η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ήδη ως οδοστρωτήρας».
«Οδοστρωτήρας που φιλοδοξεί αφενός να κατεδαφίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που καταπολεμούσαν την ασυδοσία των λίγων και αφετέρου να εξαϋλώσει τις κατακτήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανασυγκρότηση του κράτους προς όφελος των πολλών», συμπληρώνει.
Κληθείς να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι η ανησυχία για την οικονομία δεν γενική και αόριστη.
Όπως εξηγεί «ανησυχούμε όμως πολύ συγκεκριμένα για το οικονομικό μέλλον του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των ανέργων, και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Των συνταξιούχων, των αγροτών και βεβαίως της νεολαίας».
Υπογραμμίζει ότι «οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προναγγέλουν μία προοπτική: την επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας για την κοινωνική πλειοψηφία (σε μισθούς, συντάξεις αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες) και διευκολύνσεων προς τους λίγους και εκλεκτούς.
Πέρα όμως από την οικονομία, είναι σαφές ότι απειλούνται και μια σειρά από σημαντικά δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα, τα οποία θα υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Για το αν πιστεύει ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο, απαντά πως «αν η ΝΔ πορευτεί όπως έχει δεσμευτεί, θα χρειαστεί να δώσουμε σκληρό αγώνα για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.
Ο λόγος που θα επιχειρήσει να το κάνει είναι ότι θα αναζητήσει εκεί τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που συνεπάγονται οι κεντρικές της επιλογές.
 Με λίγα λόγια, για να μειώσει το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλότερα εισοδήματα, θα θελήσει να το μεταφέρει στα χαμηλότερα εισοδήματα, στον κόσμο της εργασίας και στους μικρομεσαίους.
Αυτή η "αντίστροφη" αναδιανομή εισοδήματος δεν αποτελεί απλά μια τακτική επιλογή, αλλά κεντρική ιδεολογική θέση της νεοφιλελεύθερης σκέψης την οποία ασπάζεται η ΝΔ».
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, είναι «να δουλέψει εντατικά για μία προγραμματική τεκμηρίωση που θα μας επιτρέψει να σκεφτούμε το μέλλον της χώρας σε συνάρτηση με την ανάδυση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος».
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας, απαντά πως «είναι η “επόμενη μέρα” του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη, ενός κόμματος που έχει δοκιμαστεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διακυβέρνησης, ενός κόμματος που πέτυχε να συγκινήσει 1,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Η Προοδευτική Συμμαχία, όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτσης «συνιστά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα συνάντησης ετερογενών ιδεολογικών ρευμάτων που συγκλίνουν στην ανάγκη άμεσης απάντησης στον νεοφιλελευθερισμό και στην άκρα δεξιά».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης