Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώνεται από την ΕΚΤ το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με 15 δισ αγορές τον μήνα

tags :
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώνεται από την ΕΚΤ το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με 15 δισ αγορές τον μήνα
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει διάρκεια ενός έτους δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ή έως το τέλος του 2020 δηλαδή 15 μήνες.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη ο Μ. Draghi o οποίος στις 29 Οκτωβρίου θα αντικατασταθεί από την Ch. Lagarde θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει αγορές κρατικού χρέους με ρυθμό 15 δισεκ. τον μήνα σύμφωνα με πληροφορίες. 
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει διάρκεια ενός έτους δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ή έως το τέλος του 2020 δηλαδή 15 μήνες.
Επίσης εξετάζεται ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα αυξηθεί το όριο αγοράς ομολόγων από 30-33% σε 40% για κάθε κράτος.
Με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ θα αναμένει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και με στόχο να υποστηρίξει τις οικονομίες θα συνεχίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν είναι σαφές εάν θα μειωθεί περαιτέρω το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,60% ή -0,80% αλλά το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0% πιθανότατα δεν θα αλλάξει.
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελεί αποτυχία για δύο βασικούς λόγους
1)Γιατί η ΕΚΤ και ο Draghi είχαν ανακοινώσει πριν μήνες το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης απόρροια ανάλογης στρατηγικής και της FED της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τώρα υποχρεώνονται να ανακαλέσουν την απόφαση τους και να ανακοινώσουν ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μάλιστα στην ΕΚΤ υπάρχει εντονότατη προετοιμασία ώστε τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
2)Γιατί η ΕΚΤ δηλαδή η νομισματική πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των οικονομιών και όχι οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων.
Η ΕΚΤ με το πρόσχημα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας – πάντα θα υπάρχει ή θα κατασκευάζεται ένας λόγος – επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση αντί οι κυβερνήσεις να έχουν λάβει μέτρα κόντρα στην παγκόσμια επιβράδυνση.

Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί τον μεγαλύτερο παραλογισμό στην παγκόσμια ιστορία

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν καταστρέψει τις τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα.
Διάφορα μέλη της ΕΚΤ αναφέρουν ότι οι επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής στην κερδοφορία των τραπεζών είναι «σε γενικές γραμμές ουδέτερες».
Πολλοί επίσης αναφέρουν ότι οι τράπεζες δανείζουν περισσότερα με αρνητικό επιτόκιο.
Παρά την προπαγάνδα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν κερδίσει αντιθέτως έχουν χάσει από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ.
Λόγω της νομισματικής πολιτικής σημειώνεται κατάρρευση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ενώ καταγράφεται και αρνητική επίδραση στην απόδοση των κεφαλαίων.
Αναλύοντας τα στοιχεία μεταξύ 2014 και 2018 στην Ευρώπη δηλαδή κατά την διάρκεια των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και της ποσοτικής χαλάρωσης έχουν συμβεί τα εξής.
-Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 29% κατά μέσο όρο από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης
 -Τα κέρδη ανά μετοχή μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 12,3%
-Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν συγκρατημένη και το ποσοστό παραμένει υψηλό, στο 3,3% των συνολικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, σημαντική διαφορά σε σύγκριση με άλλες οικονομίες (στις ΗΠΑ τα NPLs είναι 1,1%).
Να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ συγκριτικά με άλλες οικονομίες.
-Οι χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ ήταν οι χώρες και εταιρίες με ελλειμματικά ισοζύγια που εγκατέλειψαν οποιαδήποτε διαρθρωτική μεταρρύθμιση, καθώς μειώθηκε το κόστος δανεισμού, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γερμανία και άλλοι.
Η ποσοτική χαλάρωση αύξησε τις zombie εταιρίες οι εταιρίες που συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω της ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται αλλά η ΕΚΤ και συνολικά οι κεντρικές τράπεζες αγνοούν επιδεικτικά τους κινδύνους.
 Η ΕΚΤ επικαλείται την άμεση συσχέτιση μεταξύ των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και του δανεισμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος απεριόριστης αναχρηματοδότησης των δανείων ζόμπι και ο υψηλότερος κίνδυνος χαμηλών αποδόσεων.
Οι εταιρείες zpmbie αυξήθηκαν εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και η ίδια η ΕΚΤ αναγνωρίζει αυτό το φαινόμενο.
Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει κανένα πρόβλημα όταν εταιρείες υψηλής αποδόσεως  άρα και υψηλού ρίσκου δανείζονται με spread 360 μονάδων βάσης ή όταν δημιουργούνται φούσκες.
Η ΕΚΤ είναι προφανές ότι γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει εάν αποσυρθεί σήμερα όλος αυτός ο σχεδιασμός των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και της ποσοτικής χαλάρωσης οι αγορές θα καταρρεύσουν.
Αυτό θα συμβεί γιατί η ΕΚΤ έχει παρέμβει ξεκάθαρα στις ελεύθερες αγορές.
Για τον λόγο αυτό συντηρεί την ποσοτική χαλάρωση καθώς είναι παγιδευμένη στην ίδια της την πολιτική.
Η απόδειξη ότι οι αγορές θα καταρρεύσουν είναι η FED όταν ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων και της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην εποχή της ακραίας φούσκας

Ζούμε στην εποχή του παραλογισμού και της ακραίας φούσκας στις αγορές η οποία τροφοδοτείται – παραδόξως – από την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών που δημιούργησαν μια ιστορική υπερβολή με τα 4 τρισεκ. Δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης που διοχέτευσαν στην παγκόσμια οικονομία.  
Πριν μήνες τόσο η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η FED όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωναν ότι θα επιτύχουν τους στόχους για τον πληθωρισμό στο 2% και ως εκ τούτου ξεκινάει η νομισματική σύσφιξη μέσω σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και αύξησης των επιτοκίων.
Οι παγκόσμιες αγορές επί της ουσίας δεν προσαρμόστηκαν σε αυτή την νέα πραγματικότητα καθώς με σχεδόν 4 τρισεκ. δολάρια πλεονάζουσα ρευστότητα διεθνώς η απόσυρση της ήταν ένα αίνιγμα.
Οι αγορές και ειδικά η Wall αλλά και στην Ευρώπη σημειώθηκαν βίαιες διορθώσεις και οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες άρχιζαν να προειδοποιούν ότι η άνοδος των μετοχών και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά είναι μια πλασματική φούσκα.
Ναι είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια κραυγαλέα φούσκα επικών διαστάσεων.
Ο Draghi ο οποίος θα αποχωρήσει από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2019 επαναλαμβάνει πολλές φορές διακριτικά ότι η νομισματική πολιτική ότι ήταν να πράξει το έπραξε χρειάζονται σοβαρές δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη, χρειάζονται δηλαδή παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις στις οικονομίες.
Οι κεντρικές τράπεζες η FED στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη έγκαιρα είχαν διαγνώσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ήταν μεγάλος και έτσι βρέθηκε…η καλή δικαιολογία.
Ο εμπορικός πόλεμος, αυτή είναι η πηγή του κακού, της πτώσης των αγορών, της επιβράδυνσης της οικονομίας διεθνώς, της κόπωσης που επικρατεί παγκοσμίως….
Τον εμπορικό πόλεμο τον ξεκίνησε ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζοντας ότι ανακατεύοντας την τράπουλα από τα 10 θα χάσει τα 5 αλλά θα κερδίσει τα άλλα 5 άρα θα έχει κάνε ένα βήμα προς τα εμπρός για την αμερικανική οικονομία.
Ο Trump πριμοδότησε την υπερβάλλουσα ρευστότητα και έδωσε ισχυρά κίνητρα στις εταιρίες να επαναπατρίζουν κεφάλαια στις ΗΠΑ και να επαναγοράζουν μετοχές οι εταιρίες στην Wall Street.
H πραγματικότητα είναι ότι το 2018 συνολικά 1 τρισεκ. δολάρια ή 900 δισεκ. ευρώ επενδύθηκαν από τις εταιρίες σε επαναγορά ιδίων μετοχών.
Δηλαδή περίπου 5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος επενδύθηκε μέσα σε ένα χρόνο για επαναγορές ιδίων μετοχών, η πλεονάζουσα ρευστότητα στις ΗΠΑ δεν πάει σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά στην στήριξη των μετοχών για να μπορεί η Wall να κάνει ρεκόρ…και να βάζει στον πειρασμό τον Trump να δηλώνει ότι εάν η FED δεν αύξανε τα επιτόκια του δολαρίου θα ήταν ο Dow Jones στις 35.000 με 36.000 μονάδες από 25.983 μονάδες.
Οι κεντρικές τράπεζες FED και ΕΚΤ προκλητικά αντί να ζητήσουν συγνώμη για την αποτυχία τους, χρησιμοποίησαν νομισματικά εργαλεία για να προκαλέσουν την μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία…δηλώνουν ότι εξετάζουν μειώσεις επιτοκίων στο ευρώ και στο δολάριο.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα στα ομόλογα

Συνολικά 125 ομόλογα χωρών της Ευρώπης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο χώρας είναι μηδενικό, οι κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί οπότε η αγορά κρατικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να πριμοδοτήσει… ότι τον αγοραστή αλλά τον εκδότη.
Λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης σημειώθηκαν αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα και τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία ουσιαστικά αντί να λαμβάνουν μια φυσιολογική απόδοση από τους τόκους των ομολόγων…πληρώνουν το κράτος – εκδότη επειδή δεν έχουν κίνδυνο τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί.
Αυτό αποτελεί ένα ακραίο παραλογισμό ο οποίος υπερ-διογκώνεται εσχάτως με μπαράζ ιστορικών χαμηλών.
Η Ελλάδα εμφανίζει επιτόκια στα 10 χρόνια – τα 10 χρόνια είναι ομόλογο αναφοράς παγκοσμίως και το μέτρο σύγκρισης και για τον λόγο αυτό ιεραρχείται πρώτο στις αναλύσεις – στο 2,15% με χαμηλό 2,03% που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τον συγκεκριμένο τίτλο.
Όλα τα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά.
Το παράδοξο είναι ότι η Ουγγαρία με εθνικό νόμισμα αλλά είναι επενδυτικής βαθμίδας τα ομόλογα της δηλαδή ΒΒΒ έχει αποδόσεις στα ομόλογα οριακά υψηλότερα από την Ελλάδα που συνεχίζει να είναι junk bond και να απέχει 5 κλίμακες από την Ουγγαρία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,15% και το Ουγγρικό στο 2,40%.
Το ελληνικό CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μόλις 3,91% όταν είχε φθάσει στο 80% πριν λίγα χρόνια ενώ το ποσοστό recovery ξεπερνάει το 40%.
Όλο αυτό το ράλι είναι απόρροια όχι δημοσιονομικής πολιτικής αλλά νομισματικής στρατηγικής της ΕΚΤ.
Θα μειώσει τα επιτόκια, θα δώσει TLTROs δηλαδή φθηνή ρευστότητα και θα επαναφέρει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη στρέβλωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και τροφοδοτούν μόνο αυτούς που μπορούν να δανείζονται.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι τυχαίο ότι έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους.
Η μεσαία τάξη και οι κατώτερες έχουν πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα μέσω τραπεζών αλλά ειδικά στην Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων αυτό είναι ανέφικτο.

Λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας από την ποσοτική χαλάρωση οι επαναγορές μετοχών έφθασαν στα 5 τρισ δολάρια μόνο στις ΗΠΑ

Η πιο ακραία στρέβλωση στην ιστορία, είναι οι επαναγορές ιδίων μετοχών στην Wall Street αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μέσω του buyback δηλαδή της επαναγοράς μετοχών από τις ίδιες τις εταιρίες και τα μερίσματα, οι μέτοχοι της Wall Street έχουν λάβει από το 2009 περί τα 5 τρισεκ. δολάρια ή κατά μέσο όρο 555 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.
Τα 550 δισεκ. δολάρια τον χρόνο που είναι το όφελος των μετόχων της Wall αντιστοιχεί σε 2,5 φορές περίπου το ελληνικό ΑΕΠ.

Το επόμενο διάστημα οι εταιρείες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην προσπάθειά τους να κάνουν ότι έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία δηλαδή να επαναγοράζουν συστηματικά μετοχές  μειώνοντας τις μετοχές που βρίσκονται σε κυκλοφορία και ενισχύοντας τεχνητά τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και τις μετοχές στην δευτερογενή αγορά
Οι επαναγορές μετοχών έχουν αποτελέσει καταλύτη του 9ετούς ανοδικού κύκλου καθώς οι εταιρείες S & P 500 έχουν στηρίξει τους μετόχους με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2009 έως το τέλος του 2018, συμβάλλοντας σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.



Ο βασικός λόγος που η Wall Street ακόμη δεν μπορεί να διορθώσει είναι ότι υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα η οποία μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών κρατάει ζωντανή την Wall Street.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης