Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία η κρίση στις σχέσεις Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας;

Πώς μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία η κρίση στις σχέσεις Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας;
Η συνεργασία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι σημαντική τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ
Καθώς τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταγράφει αξιοσημείωτα βήματα προόδου, ένα νέο μέτωπο έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας φαίνεται να δημιουργεί «εμπόδια» στο παγκόσμιο εμπόριο.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές χημικών προς τη Νότια Κορέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ και κινητών τηλεφώνων, με το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας να δηλώνει ότι «το σύστημα ελέγχου εξαγωγών βασίζεται πάνω σε διεθνείς σχέσεις εμπιστοσύνης».
«Μετά από αξιολογήσεις σχετικών Υπουργείων, πρέπει να αναφερθεί ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου, καθώς η χώρα ξεκίνησε περιορισμούς στις εξαγωγές αερίου υδροφθορίου, φθοριομένου πολυϊμιδίου και φωτοανθεκτικών, αναφερόμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η πλευρά της Ιαπωνίας έχει υπαινιχθεί ότι η Νότια Κορέα δεν εποπτεύει επαρκώς την τελική χρήση των χημικών αυτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς πέραν του τομέα της τεχνολογίας.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έχουν απορρίψει τους σχετικούς ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι έχει πραγματοποιήσει έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές και τη χρήση των χημικών και δεν έχουν διαπιστώσει παρατυπίες.
Μέσω της απόφασής της, η Ιαπωνία θα υποχρεώνει πλέον τις εταιρείες που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Νότια Κορέα να υποβάλλουν αίτηση για άδεια, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Moon Jae-in προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές απειλούν το παγκόσμιο δίκτυο προμήθειας τσιπ και κινητών τηλεφώνων, ενώ τόνισε ότι η Σεούλ θα μπορούσε να επιβάλλει αντίμετρα κατά του Τόκιο.
«Οι πρόσφατοι εμπορικοί περιορισμοί έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις διαταραχές στην παραγωγή των εταιρειών μας, γεγονός που θα απειλούσε το παγκόσμιο δίκτυο παροχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Moon, προσθέτοντας ότι «τέτοιες κινήσεις θέτουν περιορισμούς στις αμοιβαία επωφελείς συναλλαγές ιδιωτικών εταιρειών, προκαλώντας ανησυχίες όχι μόνο στη Νότια Κορέα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Σεούλ προτιμάει «μία διπλωματική διευθέτηση» του ζητήματος, καθώς η επιβολή εμπορικών μέτρων και αντίμετρων θα ήταν μία ανεπιθύμητη εξέλιξη και για τις δύο χώρες.
Ωστόσο, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος διευκρίνισε ότι «εάν προκύψουν πραγματικές ζημίες σε νοτιοκορεατικές εταιρείες, αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα», για να προσθέσει εν συνεχεία πως «δεν θέλω να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει».
«Καλώ την Ιαπωνία να αποσύρει τους περιορισμούς και ζητάω ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Moon Jae-in, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η Ιαπωνία θα επιστρέψει στην αρχή του ελεύθερου εμπορίου, στην οποία πάντα έδινε έμφαση».
Μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος αυτής της διαμάχης στις οικονομίες των δύο χωρών είναι περιορισμένος, καθώς οι νοτιοκορεατικές εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμα τα χημικά που είχαν εισάγει από την Ιαπωνία τους προηγούμενους μήνες.
Ωστόσο, εάν οι περιορισμοί της Ιαπωνίας παραμείνουν σε ισχύ για μερικούς μήνες, οι νοτιοκορεατικές εταιρείες ενδεχομένως να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια των σχετικών χημικών, γεγονός που θα μπορούσε όμως να προκαλέσει μία προσωρινή στασιμότητα στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας.
Από το 1965, όταν και οι δύο χώρες υπέγραψαν εμπορική συμφωνία, η Ιαπωνία διατηρεί κάθε χρόνο εμπορικό πλεόνασμα με τη Νότια Κορέα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σε περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, η οικονομία της Νότιας Κορέας θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση στις σχέσεις Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η εμπορική διαμάχη των προηγούμενων μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει ήδη αφήσει στο «στίγμα» της στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεργασία ανάμεσα σε Σεούλ και Τόκιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κίνα, καθώς οι τρεις χώρες έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς.
Το 2018, η Κίνα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, με τα ποσοστά εξαγωγών και εισαγωγών να ανέρχονται στο 19,5% και 23,2% αντίστοιχα.
Για τη Νότια Κορέα, το αντίστοιχο ποσοστό εξαγωγών της προς την Κίνα ήταν 25%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στο 21%, ποσοστά εξίσου σημαντικά με εκείνα που αφορούν την Ιαπωνία.
«Αυτή η εξέλιξη που βλέπουμε τώρα είναι ανησυχητική και δε βοηθάει το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα», τόνισε πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της DBS Group Research, Taimur Baig, διευκρινίζοντας ότι «ήδη υπάρχουν τόσο που συμβαίνουν γύρω από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».
«Οι ιαπωνικές και οι νοτιοκορεατικές εταιρείες έχουν ξοδέψει χρόνια οικοδομώντας περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού και θα είναι δύσκολο να ξαναγίνουν τέτοιοι σχεδιασμοί όταν έχει επηρεαστεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εκείνους που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Baig, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη «δεν βοηθάει κανέναν».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Korea Economic Institute of America, Troy Stangarone, τόνισε ότι οι τιμές των ημιαγωγών θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες μειώσουν την παραγωγή τους, ως αποτέλεσμα των περιορισμών της Ιαπωνίας, ενώ ο ανώτερος σύμβουλος της WisdomTree Investments, Jesper Koll, δήλωσε ότι «δυστυχώς, πιστεύω ότι η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη».
Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Flexport, Phil Levy, σχολίασε πρόσφατα πως «όταν χώρες σαν την Ιαπωνία ξεκινούν εφαρμόζουν εμπορικούς φραγμούς, το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλότερες τιμές και λιγότερες βιώσιμες βιομηχανίες για μία χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «τότε βλέπουμε λιγότερο εμπόριο και λιγότερο πλούτο».
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια παροχή τσιπ και κινητών τηλεφώνων.
«Εάν με χρειάζονται είμαι εδώ, ελπίζω να επιλύσουν το ζήτημα, αλλά έχουν εντάσεις, δεν τίθεται ερώτημα σχετικά με αυτό», σχολίασε ο Donald Trump, προσθέτοντας ότι «είναι μία εργασία πλήρους απασχόλησης το να εμπλέκεται κανείς μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας».
Μάλιστα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, αναμένεται να συναντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με αξιωματούχους και των δύο χωρών, προκειμένου να μεσολαβήσει για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Για την Ουάσιγκτον, η επίλυση του ζητήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκτός από το γεγονός ότι τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, μία κλιμάκωση των εντάσεων θα διατάρασσε τις ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.
Σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμφωνήσει με τη Βόρεια Κορέα την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και τη μόνιμη εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, η διατήρηση της τριμερούς συμμαχίας της με το Τόκιο και τη Σεούλ παραμένει εξίσου σημαντική υπόθεση.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν εκτενώς με την εμπορική διαμάχη Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, δεδομένων των εμπορικών ζητημάτων που η ίδια η Ουάσιγκτον έχει το τελευταίο διάστημα με το Πεκίνο.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης