Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως μπορούν να ευνοηθούν οι ελληνικές τράπεζες από νέες εκδόσεις ομολόγων και τα σχέδια της ΕΚΤ

Πως μπορούν να ευνοηθούν οι ελληνικές τράπεζες από νέες εκδόσεις ομολόγων και τα σχέδια της ΕΚΤ
Προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στην ποσοτική χαλάρωση χρειάζεται επενδυτική διαβάθμιση
Ενδέχεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να βοηθήσει και την Ελλάδα.
Προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στην ποσοτική χαλάρωση χρειάζεται επενδυτική διαβάθμιση.
Και είναι δυστυχώς η μόνη χώρα που δεν έχει επενδυτική διαβάθμιση από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Ακόμη και η Κύπρος κατάφερε να κατακτήσει κατά την S&P επενδυτική βαθμίδα.
Βεβαίως αυτό μπορεί να επισπευσθεί ως έναν βαθμό αλλά όχι απολύτως.
Σε κάθε περίπτωση οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών, ιδιαίτερα αν τα capital controls αποσυρθούν οριστικά το Σεπτέμβριο.
Θα προφθάσει όμως η χώρα να εκμεταλλευτεί την ποσοτική χαλάρωση.
Οσο και τα πράγματα να τρέξουν κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει πως είναι βέβαιο ότι  η χώρα θα καταφέρει να συμμετάσχει στο νέο γύρο της ποσοτικής χαλάρωσης .
Ωστόσο φαίνεται πως οι επικείμενες αλλαγές στο τιμόνι της ΕΚΤ επισπεύδουν κάποιες αποφάσεις που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ειδικές συμφωνίες μπορεί να βοηθήσουν και την Ελλάδα .

Νέα διαχείριση ομολόγων συζητά η ΕΚΤ

Οι επενδυτές ομολόγων της Ευρώπης αρχίζουν να ρωτούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνδυάσει μια πιθανή περικοπή επιτοκίων με αγορές senior bonds τα οποία δεν διαθέτουν εγγυήσεις- καλύμματα.
 Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν αποφύγει να αγοράσουν ακάλυπτα τραπεζικά ομόλογα, κυρίως εξαιτίας ενδεχόμενων συγκρούσεων  που ανακύπτουν  εκ του ρόλους της EΚΤ ως ρυθμιστή των τραπεζών.
Ωστόσο, ενδέχεται να το εξετάσουν σε μια συνεδρίαση πολιτικής αυτήν την  εβδομάδα, ειδικά εάν ψηφίσουν για περαιτέρω μείωση των αρνητικών επιτοκίων τα οποία εδώ και χρόνια έχουν συμπιέσει τα κέρδη των τραπεζών.
"Δεν είναι βέβαια το ιδανικό, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετρα αμφιλεγόμενα όπως η ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της Axa Investment Management, ο οποίος επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 822,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει απομείνει από το οπλοστάσιο της ΕΚΤ, οι ιδανικές επιλογές δεν είναι στο μενού."
Η αγορά ομολόγων senior είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθηθούν οι τράπεζες που πιέζονται από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τις άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζες ιδιαίτερα στις ασθενέστερες οικονομίες με σημαντικές επερχόμενες ανάγκες έκδοσης κεφαλαίων, δήλωσε ο Moec. Η αλλαγή θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει σημαντικά την περίμετρο των χρεογράφων που θεωρούνται επιλέξιμα για εξαγορά από την ΕΚΤ, καθώς τα τραπεζικά ομόλογα αποτελούν περίπου το 30%  της ευρωπεριμέτρου σύμφωνα με την M & G Investments.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην επανέναρξη και τη διεύρυνση της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αφού ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi υπαινίχθηκε πιθανά μέτρα χαλάρωσης τον περασμένο μήνα για να τονωθεί η οικονομία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων υποδηλώνουν πιθανότητα περίπου 85% να μειωθεί το επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα ή το Σεπτέμβριο.

Ο δισταγμός της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει καλυμμένα ομόλογα από τράπεζες, τα οποία συνήθως υποστηρίζονται από υποθήκες.
Εξαιρούσε το ακάλυπτο τραπεζικό χρέος από το Πρόγραμμα Εξαγοράς .
Το πρόγραμμα αυτό  έχει συσσωρεύσει ομόλογα ύψους 177,7 δισ. ευρώ από το 2016. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Benoit Coeure δήλωσε το 2016 ότι η αγορά senior ομολόγων θα δημιουργούσε λάθος μηνύματα στις τράπεζες για να μεταρυθμιστούν.
Η Κεντρική Τράπεζα εποπτεύει άμεσα 114 τράπεζες , οι οποίες κατέχουν μαζί σχεδόν το 82% των τραπεζικoύ ενεργητικού της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία.
 Οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν άλλα προγράμματα της ΕΚΤ, όπως είναι τα repos, δίνοντας στις τράπεζες νέο τρόπο πρόσβασης στην χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, ανέφεραν.
Πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην  αγορά τραπεζικών ομολόγων περιλαμβάνουν την κατάργηση του ενιαίου επιτοκίου καταθέσεων και τη μετάβαση σε ένα κλιμακωτό σύστημα το οποίο θα μπορούσε να εξαιρέσει ορισμένα κονδύλια από αρνητικά επιτόκια. Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να μειώσει έμμεσα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας νέες αγορές εταιρικών ομολόγων. Αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό απ’ ότι η αγορά τραπεζικών ομολόγων
Παρόλα αυτά, ο Draghi συνηθίζει να εκπλήσσει τις αγορές.
"Η ΕΚΤ μπορεί να εκπλήξει ξανά τις αγορές", ανέφερε σε σημείωμα ο Wolfgang Bauer της M & G.
"Η μεγάλη αλλαγή αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι η συμπερίληψη ανώτερων τραπεζικών ομολόγων."

Πως μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δυστυχώς πολλά senior ομόλογα. Τα περισσότερα δόθηκαν με το LME στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 όταν μετατράπηκαν σε μετοχές.
Ωστόσο αυτό δεν τις εμποδίζει να εκδώσουν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αναβάθμισης η οποία μπορεί να θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα ακολουθήσει.
Μέσα από ειδικές συμφωνίες οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν άλλη μια λύση ρευστότητας στη φαρέτρα τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πυρετωδώς προετοιμάζονται να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι  ελληνικές τράπεζες πυρετωδώς προετοιμάζονται σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια φέρνοντας εμπροσθοβαρώς το θέμα των τιλτοποιήσεων αφού αναμένουν σύντομα όσο το δυνατόν συντομότερα την έγκριση των συστημικών λύσεων για τα κόκκινα δάνεια
Μέχρι και το 2021 οι συστημικές τράπεζες θα πουλήσουν και θα τιτλοποιήσουν προβλέπει 26,8 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια ενώ τα υπόλοιπα 26,9 από τα 52,7 δισ. ευρώ θα αφορούν πλειστηριασμούς, αναδιαρθρώσεις και διαγραφές.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης