Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκυλακάκης (υφ. Οικονομικών): Η πυροδότηση ενάρετου κύκλου επενδύσεων, πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής

Σκυλακάκης (υφ. Οικονομικών): Η πυροδότηση ενάρετου κύκλου επενδύσεων, πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ακόμα ότι «πυλώνας της προσπάθειας της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων
«Το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής μας είναι να πυροδοτήσουμε έναν ενάρετο κύκλο επενδύσεων, για να αλλάξουμε την πορεία της οικονομίας. Η πυροδότηση του ενάρετου αυτού κύκλου είναι για τη δική μας πολιτική, πυλώνας στη προσπάθειά μας για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Η δημοσιονομική πολιτική είναι κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας. Η Ελλάδα που παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη.
Επενδύει λιγότερα και διώχνει στο εξωτερικό το παραγωγικό δυναμικό της», ανέφερε ο κ. Σκυλάκης και πρόσθεσε:
«Το παράδοξο είναι ότι η καίρια αυτή αδυναμία είναι ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων.
Καλύπτοντας το επενδυτικό αυτό χάσμα και ανεβάζοντας τις επενδύσεις στην επόμενη τετραετία κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης και να πυροδοτήσουμε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο. Ένα κύκλο επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας, αυξημένων δημοσίων εσόδων που θα κατευθύνονται σε νέες μειώσεις φόρων που θα πυροδοτούν με τη σειρά τους νέες επενδύσεις».
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ακόμα ότι «πυλώνας της προσπάθειας της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που εκάστοτε ισχύουν» και πρόσθεσε ότι «για τον σκοπό αυτό το πρόγραμμά μας στοχεύει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων αλλά και στο σκέλος των δαπανών», για να υπογραμμίσει:
«Θα εξαλείψουμε καταρχήν τις πλασματικές οροφές δαπανών, που οδηγούν σε συστηματική υποεκτέλεση του προϋπολογισμού και εξαιρετικά επιζήμια για την ανάπτυξη υπερπλεονάσματα.
Μόνο το 2018 στον τακτικό προϋπολογισμό είχαμε υποεκτέλεση που προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, κάτι που συνέβαλε άμεσα και καθοριστικά στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της συγκεκριμένης χρονιάς».
Ο υφυπουργός Οικονομικών προσέθεσε πως «αυτή η προσπάθεια θα ξεκινήσει άμεσα με όλα τα υπουργεία για να εξασφαλίσουμε -και με το αναγκαίο περιθώριο ασφάλειας- την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019.τ Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε εκτεταμένα τα εργαλεία της επισκόπησης δαπανών και του προϋπολογισμού επιδόσεων και της αντίστοιχης μεταρρύθμισης στον έλεγχο των δαπανών, με στόχο τόσο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών όσο και τη δημιουργία πρόσθετου μόνιμου δημοσιονομικού χώρου που είναι αναγκαίος για τη μείωση του φορολογικού βάρους».
«Το σχέδιο μας στηρίζεται σε μια φιλόδοξη προσπάθεια εξοικονόμησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τους περιορισμούς των προεκλογικών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και θα προέρχεται μεταξύ άλλων από τις επισκοπήσεις δαπανών που θα ξεκινήσουν άμεσα σε όλα τα υπουργεία, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών, τις στοχευμένες προσλήψεις, που θα επικεντρώνονται σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια και την κατάργηση αναποτελεσματικών ή περιττών δομών που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πληθώρα των Γενικών Γραμματειών» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Επισήμανε πως «με την εξεύρεση των πραγματικών οροφών δαπανών του προϋπολογισμού στοχεύουμε να εξαλείψουμε κατά το δυνατόν την υποεκτέλεση τόσο στον φετινό όσο και στον επόμενο προϋπολογισμό. Με την επισκόπηση δαπανών σε ολόκληρο το κράτος οι δυνατότητες είναι αξιόλογες, αλλά χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης