Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά άτυχη με την ποσοτική χαλάρωση – Τον Οκτώβριο η απελευθέρωση των ορίων αγοράς ομολόγων για τις τράπεζες

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά άτυχη με την ποσοτική χαλάρωση – Τον Οκτώβριο η απελευθέρωση των ορίων αγοράς ομολόγων για τις τράπεζες
Τον Οκτώβριο η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τον SSM για τις ελληνικές τράπεζες
Είναι μεγάλος ο κίνδυνος τελικώς η Ελλάδα να χάσει και την δεύτερη ευκαιρία και να φανεί για δεύτερη φορά άτυχη με την ποσοτική χαλάρωση.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα αφορά παλαιές εκδόσεις και σχέδιο επανεκδόσεων και νέες εκδόσεις.
Το σχέδιο επανεκδόσεων δεν αφορά την Ελλάδα εκ των πραγμάτων γιατί ούτως ή άλλως δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο βασικός στόχος είναι να συμμετάσχει στο σχέδιο νέων εκδόσεων.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να τεθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – δηλαδή ομόλογα επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και προφανώς όχι junk bond ομόλογα σκουπίδια.
Με βάση ενδείξεις η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα το β΄ 6μηνο του 2020 όχι νωρίτερα.
Όμως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να μετατεθεί για το α΄ τρίμηνο του 2021.
Εάν αυτό συμβεί και με την παραδοχή ότι η ποσοτική χαλάρωση θα λήξει τέλη του 2020 η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ξανά άτυχη.
Όμως εάν είναι τυχερή η Ελλάδα και καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έστω και την τελευταία στιγμή τι θα σημαίνει αυτό;
Η επίδραση στο 10ετές ομόλογο θα είναι πολύ μεγάλη καθώς η απόδοση του θα υποχωρήσει από 2,15% σήμερα στο 1,20% με ποσοτική χαλάρωση.
Ελληνικό 10ετές ομόλογο με απόδοση 1,20% είναι ιστορικό ρεκόρ.
Όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Η ΕΚΤ υπό την Lagarde πως θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν ως επικεφαλής του ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει μέσω έκθεσης βιωσιμότητας DSA το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο;

Τον Οκτώβριο η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τον SSM για τις ελληνικές τράπεζες

Με υπαιτιότητα του SSM έχει καθυστερήσει αναίτια η απελευθέρωση των ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν περί τα 8,5 δισεκ ελληνικού μακροπρόθεσμου χρέους.
Εάν οι τράπεζες κατείχαν 15 δισεκ. ελληνικό χρέος σήμερα θα μπορούσαν να εμφανίζουν από έκτακτα έσοδα περί τα 2 δισεκ.
Με τα κέρδη αυτά θα δημιουργούσαν εσωτερικό κεφάλαιο και οι τράπεζες θα επιτάχυναν την εξυγίανση.
Βέβαια τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις λόγω ομολόγων θα είναι σημαντικά αυξημένα εκ των πραγμάτων λόγω του ράλι που έχουν σημειώσει οι τιμές των ομολόγων.
Ο SSM όμως λόγω της άρνησης του δεν βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τα έσοδα τους και να αυξήσουν την ικανότητα να σχηματίζουν εσωτερικό κεφάλαιο.
Ένα μεγάλο ράλι σημειώθηκε στα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες το εκμεταλλεύτηκαν με τα λιγότερα πυρομαχικά.
Η απελευθέρωση των ορίων – να εξαρτάται από την κεφαλαιακή επάρκεια το όριο αγοράς όχι από άλλους κανόνες – στις αγορές ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μετά την άρση των capital controls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης