Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες έως -8% αλλά ΔΕΗ +7% λόγω σχεδίου εξυγίανσης το ΧΑ -0,32% στις 864 μον. - Προεξοφλημένες οι προγραμματικές δηλώσεις

Με τράπεζες έως -8% αλλά ΔΕΗ +7% λόγω σχεδίου εξυγίανσης το ΧΑ -0,32% στις 864 μον. - Προεξοφλημένες οι προγραμματικές δηλώσεις
Εμφανής η κόπωση σε μετοχές ενώ μειώνεται ο πήχης προσδοκιών της αγοράς - Πιέσεις στις τράπεζες, κέρδη σε ΔΕΗ.
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα με απώλειες -8,15% η Attica Bank και Πειραιώς -5,36% και με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των συναλλαγών.
Από την άλλη, τα κέρδη σε ΔΕΗ +6,76% και ΕΛΠΕ +2,58% ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη. 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864 μονάδες ατα χαμηλά της ημέρας με την πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ειδικότερα στις τράπεζες που ούτως ή άλλως θεωρούνται ακριβές στα τρέχοντα επίπεδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Attica Bank -8,15% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς -5,36%, Alpha Bank -2,87%, Eurobank -1,18% και Εθνική -1,1%.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πήχης των προσδοκιών της αγοράς και των επενδυτών έχει μειωθεί καθώς αρχίζει να φαίνεται ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο Μητσοτάκη δεν θα αποδώσει άμεσα.
Ούτως ή άλλως το σχέδιο για εμπροσθοβαρή μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος έχει εγκαταλειφθεί έχει μετατεθεί για το 2021... ενώ και τα μέτρα για την μείωση της φορολογίας θα πρέπει να αντισταθμιστούν με λιτότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Σήμερα η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης που επίσης είναι προεξοφλημένη είδηση.  
Από την άλλη την μεγαλύτερη άνοδο στα μη τραπεζικά blue chips κατέγραψε η ΔΕΗ +6,76% με υψηλό ημέρας +9,01% καθώς αναμένεται σήμερα το απόγευμα να παρουσιαστεί το σχέδιο για την ΔΕΗ από τον Κ. Χατζηδάκη που προφανώς δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο αλλά θα αποτελείται από μείγμα λύσεων - παρεμβάσεων με στόχο να αναζητηθούν 1,6 με 2 δισ. ευρώ τα οποία είναι ικανά να εξυγιάνουν τον ενοποιημένο ισολογισμό.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,90% και τον Γενικό Δείκτη +0,27%.
Περί τις 11:15 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ειδικότερα σε ΔΕΗ +9,01% , ΕΛΠΕ o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,67% και ο Γενικός Δείκτης +1,18%.
Λίγο μετά τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -5,43%, Alpha Bank...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,19% επιδρώντας στον Γενικός Δείκτη -0,42%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 751,86 μονάδες με απώλειες -2,3%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,32% στις 864 μονάδες έχοντας υψηλό στις 878,01 μονάδες και χαμηλό στις 864,17 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν επικεντρωνένος στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 11,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,83 χιλ. ευρώ και όγκου 463 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 357 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 593 χιλ. ευρώ, η Jumbo 170,5 χιλ. τεμάχια αξίας 3,02 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 83 χιλ. τεμάχια αξάις 1,86 εκατ. ευρώ.

Στις 12 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα αφορά παλαιές εκδόσεις και σχέδιο επανεκδόσεων και νέες εκδόσεις.
Το σχέδιο επανεκδόσεων δεν αφορά την Ελλάδα εκ των πραγμάτων γιατί ούτως ή άλλως δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ βασικός στόχος είναι να συμμετάσχει στο σχέδιο νέων εκδόσεων.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να τεθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα – investment grade –ενώ με βάση ενδείξεις  θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα το β΄ 6μηνο του 2020 όχι νωρίτερα.
Εάν αυτό συμβεί και με την παραδοχή ότι η ποσοτική χαλάρωση θα λήξει τέλη του 2020 η επίδραση στο 10ετές ομόλογο θα είναι πολύ μεγάλη καθώς η απόδοση του θα υποχωρήσει από 2,15% σήμερα στο 1,20% με ποσοτική χαλάρωση.
Από την άλλη είναι απορίας άξιον πως η ΕΚΤ υπό την Lagarde θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν ως επικεφαλής του ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει μέσω έκθεσης βιωσιμότητας DSA το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές ελληνικό στο 2,11% και το ιταλικό 10ετές στο 1,64% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 47 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 165 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 234 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco ενώ με κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ, CENER, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τραπεζικά νέα

Κατά καιρούς σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών επανέρχονται είτε για να δημιουργήσουν προσδοκία, είτε για να δικαιολογήσουν μια χρηματιστηριακή άνοδο.
Και όμως η ανακοίνωση μιας συγχώνευσης μεταξύ δύο ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει μια κακή είδηση για το χρηματιστήριο και τους επενδυτές καθώς η αγορά θα το εκλάμβανε ως αποτυχία ενώ η συγχώνευση προβλημάτων δεν αποτελεί θετική είδηση στο χρηματιστήριο.
Συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων συστημικών τραπεζών δεν υφίστανται καθώς ο βαθμός συγκέντρωσης των τραπεζών στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως με τις  4 μεγαλύτερες τράπεζες να ελέγχουν σχεδόν το 96% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, όταν στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες ελέγχουν το 56% της γερμανικής αγοράς..
Επίσης η συγχώνευση μεταξύ δύο ελληνικών τραπεζών θα ισοδυναμεί με ανάγκη για νέα κεφάλαια μεγαλύτερη από ότι θα χρειάζονταν οι δύο τράπεζες αυτόνομα γεγονός που η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα την απέρριπτε.
Συγχωνεύσεις εν μέσω 80 δισεκ. προβληματικών δανείων και με μεγάλη τοξικότητα στους ισολογισμούς και στα κεφάλαια θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε επιθετική μείωση προσωπικού και καταστημάτων.
Οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών δεν υπάρχουν στον ορίζοντα για την επόμενη διετία.
Στις μικρότερες τράπεζες το σκηνικό είναι διαφορετικό.
Επίσης, δεν υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική τράπεζα με επίκεντρο το Fairfax καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ασφαλιστικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη επαφή με του Μητσοτάκη με τον Watsa την προηγούμενη εβδομάδα, το κλίμα ήταν πολύ θετικό, καθώς ο Ινδός επενδυτής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, την ταχύτητα με την οποία στήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο και το sequencing των νομοθετικών πρωτοβουλιών που οδηγούν σε πιο δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά την αγορά ακινήτων και τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις  
Ειδικότερα, το Fairfax ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ σε μέλλοντα χρόνο θα πωλήσει το 20% της Eurobank διακρατώντας 13%.

Εταιρικά νέα - Αποκοπές μερισμάτων

1) Οι μετοχές του ΟΛΠ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4240 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε € 0,3816
με ημερομηνία πληρωμής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
 2) Χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 0,054 ευρώ ) λόγω  πώλησης της Telekom Albania διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ
4) Οι μετοχές της EΚΤΕΡ διαπραγματεύονται  χωρίς το μέρισμα για τη χρήση 2018 ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή ( καθαρό 0,036 ευρώ ) με ημερομηνία πληρωμής  την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
5) Οι μετοχές της Ελινόιλ δια πραγματεύονται χωρίς το μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018( καθαρό 0,045% ) με ημερομηνία πληρωμής  την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019..
6) Επίσης οι μετοχές της Ελλάκτωρ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος  ενώ σταματάει και η διαπραγμάτευση της Άνεμος λόγω συγχώνευσης με την Ελλάκτωρ.  
Η σχέση ανταλλαγής είναι κάθε μέτοχος της ΕΛΤΕΧ Άνεμος (πλην της απορροφώσας, η οποία κατέχει 53.320.000 (ΚΟ) μετοχές που θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης) ανταλλάσσει κάθε 1 (ΚΟ) μετοχή που κατέχει με 1,27 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» ενώ οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν με προσαρμοσμένη τιμή  2,0350 ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 751 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων

Η επικαιρότητα

Κορυφώνεται σήμερα (22/7) η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων που αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κλίμα που επικράτησε στο ξεκίνημα της τριήμερης συζήτησης ήταν πολιτισμένο και δίχως προσωπικές επιθέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να περάσει κι ένα κεντρώο προφίλ καθώς ήταν ξεκάθαρα προσανατολισμένος προς τον μεσαίο χώρο.
Κάθε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και μένει να δούμε αν θα τα εφαρμόσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Στη ρητορική της έντασης εμμένει η Τουρκία, εκτοξεύοντας διαρκώς απειλές σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την προσφυγική κρίση την σκυτάλη πήρε το  υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, με «όπλο» την προσφυγική κρίση ζητώντας να  σταματήσει η κριτική σε βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Άγκυρα  απειλεί ότι «εάν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν μέσα σε έξι μήνες», όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, ο Erdogan εκτόξευσε νέες απειλές σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξανακάνει τα ίδια βήματα που έκανε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο), όταν πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε απειλητικά ο Erdogan.
Υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η στήριξη περισσοτέρων κυβερνήσεων στον υπό συζήτηση ad hoc μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των διασώσεων
μεταναστών στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ιταλικής Lega Matteo Salvini εξεμάνη χθες ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν «μόνες τους» για τη μεταναστευτική πολιτική, «αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες» στο πρόβλημα.
«Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», διεμήνυσε μέσω Facebook.
Ο Salvini δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση: θα «εκπροσωπηθεί» από τεχνοκράτες.
Από την άλλη σε μία εβδομάδα make-or-break εισέρχεται σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας, καθώς ο Matteo Salvini αποφασίζει αν θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte αγωνίζεται να σώσει τη κυβέρνηση.
Η μοίρα του συνασπισμού κρέμεται από πιθανή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Salvini και του συμμάχου του Luigi Di Maio του κινήματος των Πέντε Αστέρων και των κυβερνητικών συνομιλιών για τη χορήγηση περισσότερων εξουσιών στις βόρειες περιοχές - ένα θέμα ορόσημο για τη Λέγκα του Salvini.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,23%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,27% στις 2886,97 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,37% στις 28371,26 μονάδες

Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια άνοδος καταγράφεται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονής της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικά κινείται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά τις πιέσεις λόγω ανησυχίες για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,1%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,01%, ο S&P στο +0,2%, ο Nasdaq στο +0,59% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,26% (9,48 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ισχυρές απώλειες σε Attica Bank και Πειραιώς

Πιέσεις καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Attica Bank και Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3340 ευρώ με πτώση -1,1%  με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5930 ευρώ με πτώση -2,87% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,65 ευρώ με πτώση -5,36% με όγκο 1,23 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,84 ευρώ με πτώση -1,18%  με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5460 ευρώ με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 690 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,40 ευρώ με πτώση -8,15%, με όγκο 1,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 185 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Κέρδη σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ, CENER, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η Coca Cola έκλεισε στα 30,50 με άνοδο +0,20% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,38 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,37 ευρώ με άνοδο +6,76% και αποτίμηση 550 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 3,20 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 αμετάβλητος ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,16 ευρώ με άνοδο +2,58% και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,22 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,11 ευρώ με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,73 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,53 ευρώ με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 291 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,50 ευρώ αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1360 ευρώ με πτώση -2,16% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,11% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 47 μ.β. και την Πορτογαλία 165 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα η αγορά είχε προεξοφλήσει τις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη στην Βουλή.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο σήμερα εμφανίζει σταθεροποίηση στο 2,11% από 2,09% στις 19 Ιουλίου.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται νευρικότητα σήμερα στις τιμές των ομολόγων 
λόγω ανησυχίες για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,64% από 1,60% αρχικά ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,69% με απόδοση αγοράς 0,70% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91% με απόδοση αγοράς 1,95% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08% με απόδοση αγοράς 2,11% και απόδοση πώλησης 2,05%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 120,07  μονάδες βάσης και απόδοση 2,97%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 247 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/7/2019 στο -0,34% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,64% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,67%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης