Ισπανία: «Αγώνας δρόμου» Sanchez για την ψήφο εμπιστοσύνης - Στο σκοτάδι οι διαπραγματεύσεις

Ισπανία: «Αγώνας δρόμου» Sanchez για την ψήφο εμπιστοσύνης - Στο σκοτάδι οι διαπραγματεύσεις
Ο επικεφαλής του Podemos Pablo Iglesias αποδέχθηκε τελικά τον όρο που έθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ να μην συμμετάσχει προσωπικά στην κυβέρνηση
Tο πρόγραμμα της κυβέρνησης που ελπίζει να σχηματίσει μαζί με το κόμμα Podemos ώστε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής βουλή, παρουσιάζει σήμερα ο Pedro Sanchez.
Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα, είναι κούρσα απέναντι στον χρόνο, καθώς οι σοσιαλιστές, που κατέχουν 123 έδρες στην 350μελή βουλή, δεν έχουν εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για να διασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Για να μπορέσει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Sanchez έχει ανάγκη από τις 42 ψήφους του Podemos και τους βουλευτές τοπικών κομμάτων.
Επειτα από τρίμηνη εμπλοκή μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, σοσιαλιστές και Podemos άρχισαν μόλις την Παρασκευή να διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά ελπίζουν σε μία συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Ο επικεφαλής του Podemos Pablo Iglesias αποδέχθηκε τελικά τον όρο που έθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ να μην συμμετάσχει προσωπικά στην κυβέρνηση.
Αν οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, η Ισπανία θα έχει την πρώτη της κυβέρνηση συνασπισμού με την συμμετοχή της ριζοσπαστικής αριστεράς από την επιστροφή της δημοκρατίας μετά τον θάνατο του Φράνκο.
Εάν αποτύχουν, ο Sanchez θα έχει περιθώριο άλλων δύο μηνών για να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Διαφορετικά, οι Ισπανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες.

Στο σκοτάδι οι διαπραγματεύσεις

 Σήμερα, ο Sanchez θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην βουλή, μάλλον χωρίς να έχει φθάσει σε συμφωνία με το Podemos.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα ακολουθήσει αύριο η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων, απόλυτη πλειοψηφία που δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτύχει.
Στην δεύτερη ψηφοφορία της Πέμπτης απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) όσο και το Podemos έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μυστικό το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεών τους.
«Το σκοτάδι αυτό στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται στο κινηματογραφικό θέαμα, σε αυτό το σίριαλ με το οποίο προσπαθούν να μας αποσπάσουν την προσοχή», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Χιράουτα, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τα κόμματα της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα (PP), οι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox θα καταψηφίσουν τον Sanchez κατηγορώντας τον ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε υποχωρήσεις απέναντι στους καταλανούς αυτονομιστές.
Το ισχυρότερο αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας , η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάληψη της εξουσίας από τον Sanchez.
Ομως ο επικεφαλής του PSOE θα προτιμούσε να μην στηριχθεί στις ψήφους των καταλανών αυτονομιστών, αφού είναι αντίθετος με τη βασική τους διεκδίκηση, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πόσο μάλλον που οι αυτονομιστές προκάλεσαν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS