Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι κινήσεις των εγχώριων θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο 2019 – Ποιες μετοχές πούλησαν και ποιες αγόρασαν

Οι κινήσεις των εγχώριων θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο 2019 – Ποιες μετοχές πούλησαν και ποιες αγόρασαν
Τοποθετήσεις στα βαριά χαρτιά έκαναν οι εγχώριοι θεσμικοί στο δεύτερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου το ΧΑ ενισχύθηκε 17%
Αρκετές εκπλήξεις αλλά και σταθερή κίνηση πάνω στη στρατηγική που έχουν χαράξει εδώ και χρόνια δείχνουν οι κινήσεις των εγχώριων θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Υπενθυμίζεται πως ο γενικός δείκτης στο συγκεκριμένο διάστημα ενισχύθηκε κατά 17%, ενώ ο τραπεζικός κατά 35,5%.
Όπως είναι λογικό οι Έλληνες θεσμικοί κινήθηκαν πάνω στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αγοράζοντας σημαντικές ποσότητες από τις τραπεζικές μετοχές.
Στη Eurobank τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Bankingnews δείχνουν αρκετές αγορές αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μετατροπή των μετοχών της Grivalia σε Eurobank.
Επομένως αν και φαίνονται εισροές που αντιστοιχούν σε 60 εκατ. μετοχές, το καθαρό ποσό είναι μικρότερο.
Στην Τράπεζα Πειραιώς οι θεσμικοί αγόρασαν 14 εκατ. μετοχές, στην Alpha Bank 10,7 εκατ. μετοχές και στην Εθνική Τράπεζα 9,5 εκατ. μετοχές.
Στο δεύτερο τρίμηνο η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 116%, η Alpha Bank 32%, η Εθνική 37% και η Eurobank 19%.
Μαζικές τοποθετήσεις έκαναν οι εγχώριοι θεσμικοί στη μετοχή της Μοτοδυναμική λόγω και της αύξησης κεφαλαίου αλλά και της εξαγοράς εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων.
Στην αγορά έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη μετοχή με αποτέλεσμα και οι εγχώριοι θεσμικοί να έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους κατά 2,2 εκατ. μετοχές.
Στην Ελλάκτωρ αγόρασαν 1,9 εκατ. μετοχές, στη Viohalco αόρασαν 1,2 εκατ. μετοχές, στην Τέρνα Ενεργειακή, όπου το York είναι πωλητής 1,1 εκατ. μετοχές και στον ΟΠΑΠ 876 χιλ. τεμάχια.
Λόγω της ανόδου του τζίρου στο ΧΑ, αγόρασαν 734 χιλ. τεμάχια της ΕΧΑΕ, ενώ μικρές τοποθετήσεις συνολικά 697 χιλ. μετοχών έγιναν στην ΑΔΜΗΕ, η οποία είναι ίσως από τις πιο φθηνές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αγόρασαν επίσης 461 χιλ. μετοχές της Cenergy, 388 χιλ. τεμάχια της Άνεμος, οι οποίες μετατρέπονται σε Ελλάκτων και 300 χιλ. μετοχές της Ελβάλχαλκόρ.
Περισσότερα από 250 χιλ. τεμάχια αγόρασαν σε Φουρλή, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ ενώ αγόρασαν 202 χιλ. τεμάχια της Reds.
Σημειώνεται πάντως πως είναι αγοραστές και στην ΙΑΣΩ κατά 256 χιλ. τεμάχια παρά τη δημόσια πρόταση και συνολικά κατείχαν περισσότερα από 3 εκατ. τεμάχια στο τέλος του εξαμήνου.
Λόγω της συγχώνευσης της Grivalia με τη Eurobank έχουν μηδενίσει τη θέση τους στη μετοχή, ενώ έχουν πουλήσει 920 χιλ. μετοχές της MIG, 372 χιλ. τεμάχια της Ευρωσύμβουλοι, 276 χιλ. τεμάχια της Byte, 200 χιλ. τεμάχια της Coca Cola, 132 χιλ. τεμάχια της ΔΕΗ, 117 χιλ. τεμάχια της Lamda και κάτω από 100 χιλ. τεμάχια σε Κανάκης, MLS και Πλαίσιο.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης