Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αξίες δεν χάνονται

tags :
Οι αξίες δεν χάνονται
Άρθρο του Γιώργου Κουφόπουλου, Διευθύνων σύμβουλος & Διευθυντής επενδύσεων της 3K Investment Partners
Tο Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τα τελευταία 10 έτη έχει καταγράψει τεράστιες απώλειες. 
Για παράδειγμα την 10ετία που ορίζεται μεταξύ  Μαρτίου 2009 και Μαρτίου 2019, οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όσο απίστευτο και αν φαίνεται ήταν -57,17%.
Αυτή είναι μία υποχώρηση αξιών ακραία στη χρηματιστηριακή ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως, ειδικά σε ορίζοντας 10ετίας! 
Παρότι κατά την προαναφερθείσα περίοδο υπήρξαν αρκετές εταιρείες με καλές οικονομικές επιδόσεις, το γενικότερο περιβάλλον για τις μετοχικές αξίες στην Ελλάδα ήταν τοξικό.
Στην κρίση χρέους, την οικονομική ύφεση, την νομισματική και πολιτική αβεβαιότητα κατά περιόδους προστέθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την ευστάθεια των τραπεζών, την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ το ρόλο τους διαδραμάτισαν και οι συνθήκες που επικράτησαν διεθνώς, όπως η κρίση του Ευρώ κατά το 2011, η απειλή εμπορικών πολέμων κ.α..
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον εμείς στη 3K Investment Partners επιμείναμε να επενδύουμε σε υγιείς ελληνικές εταιρείες, που σε πείσμα των καιρών βελτίωσαν τη δομή τους, τη διακυβέρνησή τους, την κερδοφορία και τις προοπτικές τους.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συστήσαμε το Μάιο του 2018 το αμοιβαίο κεφάλαιο 3K Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού, καθώς πολλές από αυτές τις ποιοτικές εταιρείες διαπραγματεύονταν σε χρηματιστηριακή τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική τους, βάσει ενδελεχούς ανάλυσης και γνώσης των μεγεθών τους.
Η εμπειρία, τόσο η δική μας, όσο και πολύ επιτυχημένων επιχειρηματιών σε βάθος χρόνου και σε διεθνή κλίμακα υποδεικνύει έναν απλό κανόνα, που οδηγεί «σοφές» αγορές : «Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται».
Είναι πολύ λογικό να αποφεύγει κανείς εταιρείες που οι διοικήσεις τους ή οι προοπτικές τους και οι ισολογισμοί τους είναι πολύ χαμηλότερες των περιστάσεων.
Αλλά όποιοι φόβοι για γενικευμένη καταστροφή των ελληνικών εταιρειών θεωρούμε ότι είναι υπερβολικοί.
Προφανώς σε μερικά χρόνια δε θα υπάρχουν όλες οι εταιρείες.
Αρκετές όμως θα επιβιώσουν και νέες θα παρουσιαστούν. Κάποιες θα παρουσιάσουν επιβράδυνση της κερδοφορίας τους για κάποια έτη, όμως αυτό δεν ακυρώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους σε βάθος 5, 10 ή 20 ετών.
Ο πραγματικός επενδυτής δεν κοιτά ημέρες, αλλά έτη μπροστά και βέβαια πρέπει να είναι οπλισμένος με υπομονή.
Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν μπορούμε συστηματικά να προβλέψουμε βραχυπρόθεσμες κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς.
Βραχυπρόθεσμοι παράγοντες όπως η ψυχολογία ή παράμετροι όπως αλλαγές σε δείκτες ή αγορές ή πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων επηρεάζουν τις αποτιμήσεις παροδικά, αλλά δεν μεταβάλλουν την πραγματική αξία των επιχειρήσεων προς την οποία τείνουν σε βάθος χρόνου οι χρηματιστηριακές τους τιμές . 
Άλλωστε, οι πραγματικές αξίες και προοπτικές των εταιρειών δεν είναι απαραίτητο βραχυπρόθεσμα να ταυτίζονται με τις χρηματιστηριακές. 
Μακροπρόθεσμα όμως , δεν μπορεί να αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους.
Μια εταιρεία που βγάζει €1εκ κέρδη μπορεί να αποτιμάται €5εκ ή και €20εκ.
Όταν όμως αυτή η εταιρεία βγάζει €5εκ κέρδη δεν μπορεί να πωλείται για €5εκ ή λιγότερο, γιατί ο μέτοχος θα έβγαζε το κόστος του σε ένα έτος ή λιγότερο και θα του έμενε δώρο η εταιρεία.
Ιστορικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένου τύπου γεγονότα που υπαγορεύουν αλλαγή στη χρηματιστηριακή τάση.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Αμερικανικής Ύφεσης, ο δείκτης Dow Jones χτύπησε το χαμηλό του σημείο 9 μήνες πριν ο Roosevelt αναλάβει.
Η ανάκαμψη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων το 2009, που ανέτειλε την άνοιξη του ίδιου έτους και με κάποιες μεταπτώσεις κρατά μέχρι και τώρα, ξεκίνησε σε μία περίοδο που οι τράπεζες κατέρρεαν διεθνώς , μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers , ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονταν.
Όμως, οι επενδυτές που είναι μέτοχοι σε καλές επιχειρήσεις έχουν τις πιθανότητες μαζί τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι αποδόσεις των μετοχών δεν υπερνικούνται ι από καμία άλλη κατηγορία επένδυσης σε όποιες χώρες έχει γίνει ανάλυση, ακόμη και σε εκείνες που χρεοκόπησαν. 
Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ουσιαστικά μια αποτελεσματική διοίκηση προσαρμόζει την εταιρεία στις αλλαγές των συνθηκών και με διαρκή προσπάθεια τη θέτει σε τροχιά κερδοφορίας.
Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ σημαντικό και ξεχωρίζει τις μετοχές, καθώς έχουν μια εσωτερική δύναμη βελτίωσης. Αυτή πηγάζει από τον ανθρώπινο παράγοντα, που απαρτίζει τις επιχειρήσεις και που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται, να καινοτομεί και να βγαίνει πιο δυνατός μέσα από τις δυσκολίες.
Η αποτελεσματική διοίκηση και το ανθρώπινο δυναμικό, παρά τις αντιξοότητες θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το προϊόν, θα αποκτήσουν νέους πελάτες και θα επεκταθούν σε νέες αγορές, θα μειώσουν τα κόστη.
Οι περισσότερες (αν όχι όλες) εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές επηρεάζονται, είτε από πρόσκαιρες επιπτώσεις προσφοράς-ζήτησης (όπως το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, ο χρυσός), είτε από αποφάσεις τρίτων (ομόλογα , επιτόκια) δηλαδή όχι από κάποιον που έχει εναρμονισμένα συμφέροντα μαζί τους.
Η ικανότητα του επενδυτή να επιλέξει τις κατάλληλες διοικήσεις και να διακρίνει τις εταιρείες που θα υπάρχουν και θα πολλαπλασιάσουν την κερδοφορία τους σε βάθος χρόνου έχει θεμελιώδη σημασία.
Αν ήταν εφικτό να προβλεφθεί το μέλλον από ένα ισολογισμό, τότε οι λογιστές και οι μαθηματικοί θα ήταν οι πλουσιότεροι στον κόσμο.
Αν κάποιος περιμένει να επενδύσει όταν θα έχει μηδενίσει κινδύνους και αβεβαιότητες, οι τιμές θα το έχουν ήδη ενσωματώσει και οι ωφέλειες θα είναι περιορισμένες.
Οι κρίσεις και οι πτώσεις τιμών αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμους και συστηματικούς επενδυτές να επενδύουν σε εξαιρετικούς ανθρώπους και εταιρίες σε ελκυστικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης