Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα funds που αγοράζουν NPLs υπονομεύουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

tags :
Τα funds που αγοράζουν NPLs υπονομεύουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων
Βιάζονται  να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν! - Κραυγαλέες περιπτώσεις και το νέο μοντέλο με Creta Farms
Με βόμβα μεγατόνων που είναι έτοιμη να εκραγεί παρομοιάζουν τα «κόκκινα» δάνεια που πουλήθηκαν σε Fund ή δόθηκαν σε διαχείριση με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 50 δισ ευρώ. 
Η πώληση και η διαχείριση των δανείων σε fund είναι αρχή του τέλους για τις επιχειρήσεις που περιμένουν εναγωνίως την αναδιάρθρωση των δανείων τους με πιο ευνοϊκούς όρους.
Για διάλογο κωφών κάνει λόγο σύμβουλος επιχειρήσεων το οποίο είναι αποδέκτης των καθημερινών προβλημάτων τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζονται  καθώς  οι πληροφορίες  για τη διάσωση των εταιρειών sσε αρκετές περιπτώσεις δεν φθάνουν στο κέντρο των αποφάσεων.
Αρκετές και ζωτικής σημασίας πληροφορίες χάνονται στα ενδιάμεσα  στάδια .
Παράδειγμα πρόσφατα ήρθε η στιγμή να αποφασίζουν  για το μέλλον μιας εταιρείας με ελλιπή  στοιχεία. 
Όπως μας περιγράφει στέλεχος  Fund, εταιρεία που ήταν στην λίστα για αναδιάρθρωση  απουσίαζαν από το φάκελο ο κύκλος  εργασιών, τα λειτουργικά  κέρδη και ο αριθμός των εργαζομένων.
Οι κρίσιμες πληροφορίες δεν  ήταν  μέσα στο φάκελο και οι αρμόδιοι ήταν έτοιμη να δώσουν τη χαριστική βολή κοιτάζοντας μόνο  τα δάνεια.
Αμέσως το μικρομεσαίο  στέλεχος της επιχείρησης  σήμανε «συναγερμό» επισημαίνοντας τις δυνατότητες της εταιρείας  να επιβιώσει.
Ωστόσο η παρέμβαση του υπαλλήλου να αναδείξει την πραγματική οικονομική κατάσταση εταιρείας δεν ήταν αρκετή για να την επαναφέρει στην κανονικότητα διότι το business plan που είχε καταθέσει, θέτοντας  σε πρώτη προτεραιότητα το χρόνο αποπληρωμής των δανείων ξεπερνούσε τα 10 χρόνια που όμως δεν ήταν ικανοποιητικός.    
Όταν μέρος του δανείου παραμένει σε συστημική τράπεζας και το υπόλοιπο 60%  των δανείων  εκπροσωπείται από Fund που αγόρασε την απαίτηση και ένα δεύτερο Fund σε ρόλο διαχειριστή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να υπάρξει συμφωνία .
Η διοίκηση της εταιρείας ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με τρείς δικαιούχους  οι οποίοι  ο καθένας για τους δικού τους λόγους  δεν αποδέχεται το χρόνο αποπληρωμής του δανείου
Πίστωση χρόνου δίνουν μόνο οι συστημικές τράπεζες ενώ τα Fund θέλουν σε διάστημα 5 ετών θέλουν να έχουν αποπληρωθεί για τα δάνεια που έχουν στην κατοχή τους. 
Η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν μοιρασθεί σε περισσότερους από δύο δικαιούχους (Fund) καθιστά σχεδόν αδύνατη  την ύπαρξη συμφωνίας καθώς τα Fund βιάζονται να εισπράξουν και να φύγουν.
Έμπειρο στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι η όλη διαδικασία δεν βοηθά στη διάσωση  των επιχειρήσεων.
Θεωρεί πιθανό το επόμενο δωδεκάμηνο η μία μετά την άλλη εταιρεία να υποχρεωθεί να κατεβάσει ρολά διότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών παρότι κάθονται στο ίδιο τραπέζι ο καθένας νοιάζεται για την δική του τσέπη αδιαφορώντας για το μέλλον  της εταιρείας.
Η μόνη διέξοδος για την αποπληρωμή του χρέους περνά υποχρεωτικά  από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. 

Η διάσωση της Creta Farms

Θα πρόκειται για το πρώτο στοίχημα της κυβέρνησης  της Νέας  Δημοκρατίας  και  προσωπικά του υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη, ο  οποίος  από την  πρώτη  στιγμή  που ανέλαβε τα καθήκοντα του ασχολήθηκε  με την υπόθεση   φέρνοντας τους αδελφούς  Δομαζάκη προ τετελεσμένων υπογράφοντας  το «Memorandum of Understanding» (MOU) .
Χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥ που έχει αναλάβει ρόλο CRO είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι  από 4 αφήνοντας  να εννοηθεί  ότι μπορεί να  αυξηθεί ο αριθμός  τους όταν ανοίξει η διαδικασία. Εμφανίσθηκε αισιόδοξος  για την και προσδιόρισε ότι μέχρι τον ερχόμενο  Οκτώβριο θα έχουμε το νέο  μετοχικό σχήμα της εταιρείας. Κατέστησε  σαφές ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα έχουν μετοχική παρουσία στο νέο σχήμα. Το εγχείρημα της διάσωσης θεωρείται  δύσκολο καθώς  οι επενδυτές  θα απαιτήσουν κούρεμα των δανείων  ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα μείωσης των εργαζομένων που σήμερα ανέρχονται σε 850 άτομα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης