Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ουγγαρία η ΕΕ για την ποινικοποίηση του ασύλου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ουγγαρία η ΕΕ για την ποινικοποίηση του ασύλου
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν «τον παράνομο περιορισμό του δικαιώματος στην παροχή ασύλου»
Nα παραπέμψει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Κομισιόν, εξαιτίας της νομοθεσίας της με την ονομασία “Stop Soros” η οποία καθιστά ποινικό αδίκημα την προσφορά βοήθειας στους αιτούντες άσυλο.
Η Κομισιόν θεώρησε ότι έπειτα από δύο προειδοποιήσεις «η πλειονότητα των ανησυχιών που διατυπώθηκαν δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη», όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της.
Βάσει της ουγγρικής νομοθεσίας εργαζόμενοι και ακτιβιστές που βοηθούν οποιονδήποτε θέλει να υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου μπορούν να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης. Η Βουδαπέστη τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο πατάσσει την παράτυπη μετανάστευση.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη νομοθεσία αυτή η Ουγγαρία «περιορίζει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να επικοινωνούν με εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και να δέχονται βοήθεια από αυτές».
Από την άλλη οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν «τον παράνομο περιορισμό του δικαιώματος στην παροχή ασύλου».
Το όνομα της νομοθεσίας παραπέμπει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, που έχει καταγωγή από την Ουγγαρία, και θεωρείται μαύρο πρόβατο από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι μέσω των ΜΚΟ του οργανώνει «μαζική μετανάστευση» προς την ΕΕ.
Βάσει της νομοθεσίας όποιος βοηθά μετανάστες που δεν προέρχονται από τη ζώνη Σένγκεν και εισέρχονται παράτυπα στην Ουγγαρία χωρίς να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε έναν χρόνο φυλάκιση.
Η Διεθνής Αμνηστία, μία από τις πολλές οργανώσεις που εργάζεται με μετανάστες στην Ουγγαρία, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν.
«Η σημερινή απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η εκστρατεία εκφοβισμού των ουγγρικών αρχών εναντίον όσων αμφισβητούν τις ξενοφοβικές πολιτικές και τους νόμους τους δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε η Ιβ Γκέντι της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Στέλνει επίσης ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι νομοθεσίες, όπως η “Stop Soros”, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αντικρούονται σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.
Επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία επί παραβάση εναντίον της Ουγγαρίας αυτή τη φορά για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα τράνζιτ στη μεθόριο της χώρας όπου κρατούνται μετανάστες, απευθύνοντάς της μία πρώτη προειδοποίηση.
«Η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι συνθήκες κράτησης στις ουγγρικές ζώνες τράνζιτ, κυρίως η άρνηση για την παροχή σίτισης, δεν συνάδει με τους προκαθορισμένους όρους» που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Βουδαπέστη έχει περιθώριο ένα μήνα να απαντήσει, μειωμένο χρονικό διάστημα «με δεδομένη την επιτακτικότατα της κατάστασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης