Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ανοδικές διαθέσεις και χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ανοδικές διαθέσεις και χαμηλό τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα και μένουν η σημερινή και δύο ακόμα συνεδριάσεις μέχρι να τελειώσει και αυτός ο μήνας. Αν κλείσει ανοδικός θα συμπληρωθούν 7 μήνες ανόδου στο ΧΑ με μεγάλη άνοδο άνω του 45%.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο τζίρος αυξήθηκε οι αποτιμήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, το ρίσκο της χώρας μειώθηκε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά, οι προοπτικές βελτιώθηκαν, η ψυχολογία ενισχύθηκε και συνολικά έχει αλλάξει κάτι στη χώρα και στις μετοχές.

Αυτή η τάση πιστεύουμε ότι μπορεί να συνεχιστεί με τα πάνω και τα κάτω της και η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα. Αρκεί να ξεκινήσουν μερικά μεγάλα έργα και να υπάρξουν αποδείξεις όταν αλλάζει λίγο το επενδυτικό κλίμα. Ξέρετε καλά είναι τα λόγια αλλά τώρα χρειάζονται πράξεις.

ΤΖΙΡΟΣ: Μπαίνουμε στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και ο τζίρος θα παραμείνει αδύναμος σύμφωνα με όσα βλέπουμε και όσα διαβάζουμε από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πολλές μετοχές έχουν κάνει μικρό όγκο στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Ειδικά στα μικρομεσαία έγινε μία πράξη ψηλά για παράδειγμα με ελάχιστο όγκο και οι μετοχές έμειναν εκεί.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή η εικόνα της Alpha Bank, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνική. Μικρότερα είναι της Eurobank.

ΔΕΗ: Διαβάζουμε για απόφαση να κλείσουν παλιές λιγνιτικές μονάδες και να μπει τεχνοκράτης. Το κλείσιμο λιγνιτικών θα γλιτώσει χρήματα από τα δικαιώματα ρύπων που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Εκεί που έχουν πάει οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Αυτή η εξέλιξη μαζί με δύο-τρεις άλλες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της επιχείρησης και φυσικά να φέρουν καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό. Αντιδρά εκ νέου ανοδικά σήμερα η μετοχή. Στα 2,82 ευρώ και στο +2,10% με όγκο 55 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ένα-ένα κλείνουν τα θέματα. Υπέγραψε το δάνειο διάρκειας 30 μηνών και ύψους 45 εκατ. ευρώ. Μένει να γίνει η θυγατρική στην Κύπρο. Ελπίζουμε ο βασικός μέτοχος να προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες και να μη χάνει πολύτιμο χρόνο.

CRETA FARMS: Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Όπως φαίνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία η εταιρεία θα έχει «μικρύνει» σημαντικά. Δεν παράγει προϊόντα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση και οι «νέοι» που μπαίνουν έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και θέλουν να κόψουν κωδικούς.

Θεωρούμε σίγουρο πως μετά από μερικούς μήνες, αν και όταν μπει ο στρατηγικός θα δει ότι δύσκολα μπορεί να ξαναπάει άμεσα στα 110 εκατ. ευρώ τζίρο. Θα επιλέξει να ξεκινήσει από χαμηλά. Ίσως το προσωπικό να είναι μεγάλο πλέον για τη νέα εταιρεία, όπως και το σύνολο των υποχρεώσεων. Μέχρι τότε βέβαια πρέπει να συνεχίσει να παράγει για να έχει έστω και λίγα έσοδα. 

Ορθά ο οικονομικός έλεγχος φεύγει και πηγαίνει στην PwC. Προφανώς η όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης θα δείξει τις λανθασμένες αποφάσεις που παίρνονταν επί σειρά ετών. Αναφερόμαστε στους κωδικούς οι οποίοι ήταν κατά την άποψή μας πάρα πολλοί και έβαζαν μέσα την εταιρεία. Από εκεί ξεκίνησε για εμάς το πρόβλημα της εισηγμένες και όχι από την κόντρα. Η κόντρα απλά το έκανε γνωστό και επιτάχυνε τις εξελίξεις.

ATTICA GROUP: Επιτυχημένη η έκδοση του ομολογιακού δανείου. Σήμερα σε διαπραγμάτευση με χαμηλό επιτόκιο 3,4%. Οι επενδυτές θα πρέπει σταδιακά να δουν τις ομολογιακές εκδόσεις αν θέλουν να έχουν μία καλύτερη απόδοση στα χρήματά τους. Οι τράπεζες δίνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Στο +3,2% η μετοχή με χαμηλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης