Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τα κέρδη των τραπεζών +4% το ΧΑ +0,49% στις 895 μον. – Στόχος οι 950 μον. με ακριβές τράπεζες και φούσκες στον FTSE 25

Με τα κέρδη των τραπεζών +4% το ΧΑ +0,49% στις 895 μον. – Στόχος οι 950 μον. με ακριβές τράπεζες και φούσκες στον FTSE 25
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες, έχοντας ως αντίσταση την ζώνη των 900-920 μονάδων
(upd14) Παρά την προσπάθεια των τραπεζών να κινηθούν υψηλότερα με τις Εθνική +4,1%, Alpha bank +3,6% και Attica bank +11,75% (μια ακόμη αναίτια κερδοσκοπική κίνηση), το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της κόπωσης στον FTSE 25 έκλεισε με μικρά κέρδη στις 895 μονάδες.
Στον FTSE 25 σημειώθηκαν ήπιες πτωτικές τάσεις με Ελλάκτωρ -2,80% και Λάμδα -2,27% να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί έως τις 950 μονάδες αλλά θα διαθέτει πολύ ακριβές τράπεζες και φούσκες στον FTSE 25.
Η αγορά δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι ξαφνικά τα ελληνικά assets απέκτησαν αξία, απαιτείται χρόνος, αξιοπιστία και δικαιολογήσιμες αποτιμήσεις.
Μέχρι τώρα υπάρχουν προσδοκίες και όχι αποτελέσματα ήδη οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακριβές.

Σήμερα στις τράπεζες η Alpha Bank ξεχώρισε καθώς προετοιμάζει μοντέλο λύση για τα NPEs με 12-15 δισεκ. τύπου Eurobank, έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο στο 7,60% και πουλάει και εταιρικά NPEs 1,8 δισεκ. με εξασφαλίσεις ακίνητα.
Η Εθνική ενόψει της Γενικής Συνέλευσης και των σχεδίων να μεταβιβάσει NPEs 4-5 δισεκ. στην FPS της Eurobank επίσης κατέγραψε κέρδη.

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε πτωτικά ο ΟΠΑΠ, ελέω και της δημόσιας πρότασης ενώ κόπωση σημειώθηκε στην ΔΕΗ, η οποία αν και άρχισε τις συναλλαγές ανοδικά, έκλεισε με απώλειες 1,23%.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφηκε οριακή βελτίωση με το 10ετές στο 2,03% ενώ στις 25 Ιουλίου σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό στο 1,938%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ των 890 μονάδων έχοντας ξεπεράσει την  πρώτη αντίσταση των 880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με άτονες ανοδικές διακυμάνσεις κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει όμως με κέρδη +3,04%.
Η αγορά κατά βάση αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα... ενώ στην πορεία της συνεδρίασης σημειώθηκαν επιλεκτικές αγορές στις τράπεζες, οι οποίες εντάθηκαν στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ήπια ανοδικά στο +0,49% στις 895,04 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,86 μονάδες και χαμηλό στις 889,69 μονάδες.
Οι συναλλαγές κινούνται σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 15 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,05%
 
Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα στο 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2,05% και το ιταλικό 10ετές  στο 1,57% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 48 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 162 μ.β.
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 234 μονάδες βάσης
Η απόδοση του ελληνικού 10ετές είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων της ίδιας διάρκειας καθώς η Ελλάδα επωφελείται από τη συμμετοχή της στη Νομισματική Ένωση.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν σε βάθος 1,5 έτους και εφόσον η Ελλάδα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – προϋπόθεση να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον ΒΒΒ- από τους οίκους αξιολόγησης – το 10ετές ελληνικό ομόλογο να υποχωρήσει στο 0,80%.
Σε κάθε περίπτωση μια χώρα όπως η Ελλάδα με χρέος 357 δισεκ. και 180% του ΑΕΠ να εμφανίζει απόδοση κάτω από 2% είναι ακραία στρέβλωση είναι μια ανώμαλη κανονικότητα που κατασκεύασε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση.
Η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου χωρίς ποσοτική χαλάρωση είναι 4%.
Οι ελληνικές τράπεζες όντως έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω των περιορισμών του SSM και των ορίων που έχει θέσει για αγορές ελληνικών τίτλων.
Αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει άπαξ και όλα τα ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου ενώ θα αποσυρθούν και τα capital controls μια διαδικασία πλέον τυπική.

Τραπεζικά νέα

Στις 2 Αυγούστου 2019 έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για χαρτοφυλάκιο προς πώληση 1,8 δισεκ. εταιρικών NPEs με εξασφαλίσεις ακίνητα της Alpha bank.
Το πρόγραμμα Jupiter 2 αφορά εταιρικά προβληματικά δάνεια 1,8 δισεκ. ευρώ που φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα.
Ενδιαφέρον δείχνουν η Fortress, Elliot, Longstar, Apollo κ.α. συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν 7 ενδιαφερόμενοι.
Με βάση ενδείξεις το τίμημα εκτιμάται στο 30% της ονομαστικής αξίας ή 500 εκατ ευρώ.
Με διαδικασίες fast track θα προχωρήσει το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μέσα στο Σεπτέμβριο αφού φαίνεται πως πλέον οι αρχές είναι πολύ κοντά σε λύση ως προς την τιμολόγηση των εγγυήσεων.
Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό εμπόδιο στη λειτουργία της πρότασης.
Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τις βαριές επισφάλειες  που άλλως πως δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Επίμαχο θέμα βάσει του οποίου θα κριθεί και η επιτυχία του σχεδίου  ήταν λοιπόν να αποτυπωθεί το κόστος που θα πληρώσουν οι τράπεζες με τη μορφή προμήθειας για να κάνουν χρήση των κρατικών εγγυήσεων και μάλιστα χωρίς αυτό να χαρακτηρισθεί κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αυτό τόσο το ΤΧΣ, που υπήρξε εισηγητής του σχεδίου, όσο και η JP Morgan που λειτούργησε ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, διαμόρφωσαν εναλλακτικά σενάρια.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 890 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται πάνω από την αντίσταση των 780 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων, ενώ η πρώτη  στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Υπεραξίες καταγράφουν τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του έτους λόγω της μεγάλης ανόδου της ελληνικής αγοράς.
Με το ΧΑ να ενισχύεται κατά 45% από την αρχή τους έτους αλλά και 60 μετοχές να έχουν αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς που φτάνουν έως και το 500% πολλά εγχώρια αμοιβαία βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται.
Τα περισσότερα καταγράφουν αποδόσεις ανάλογες ή και λίγο μικρότερες από αυτές της αγοράς, ενώ λίγα έχουν απόδοση ανώτερη του γενικού δείκτη (Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχών Εσωτερικού 48,2%, Athos High Peaks με 45,5%, Δήλος Blue Chips Μετοχικό εσωτερικού 45,89%).
Βάσει της πορείας των μετοχών του ΧΑ τις μεγαλύτερες αποδόσεις καταγράφουν από τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς 233%, της Εθνικής Τράπεζας 118%, ενώ από τη Eurobank έχουν κέρδη 60% και από την Alpha Bank 50%.
Από ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Ελλάκτωρ έχουν άνοδο 70%.
Σε άλλο μέτωπο, οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης παγώνουν για περισσότερους από 1,8 εκατ. οφειλέτες που θα ενταχθούν και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Το μίνι - φορολογικό που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ (26/7) στη Βουλή προβλέπει, ακόμη, «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, θα πληρώσουν κατά 25% έως και 5% πρόσθετες επιβαρύνσεις, το «κούρεμα» δηλαδή στους τόκους και στις προσαυξήσεις θα είναι κατά 75% έως και 95%.
Όσες πάλι εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, οι τόκοι σε αυτή την περίπτωση σβήνονται στο 100% (πλήρης απαλλαγή).
Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν περισσότερες από 60 ημέρες στη διάθεσή τους, έως τις 30 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η νόμιμη προθεσμία, για να μελετήσουν τα νέα αυξημένα κίνητρα της ρύθμισης και να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.

Οριακές μεταβολές στις διεθνείς αγορές εν όψει Fed

Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα (29/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αυτή την εβδομάδα, ενώ τα «βλέμματα» στρέφονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 27.209 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 3.018 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% χαμηλότερα, στις 8.263 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,2%, στις 391,5 μονάδες, ύστερα από απώλειες 0,9% την περασμένη εβδομάδα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,1% στις 12.430 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει οριακή μεταβολή στις 5.610 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,3% στις 21.773 μονάδες.
Ωστόσο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει «άλμα» άνω του 1,7%, στις 7.683 μονάδες, λόγω εξελίξεων στο LSE.

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες στο επίκεντρο η Alpha bank και η Εθνική τράπεζα - Κερδοσκοπικές κινήσεις στην Attica bank 

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο την Εθνική και Alpha bank.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα δεν δικαιολογούν αποτιμήσεις πάνω από τα 0,50 με 0,60 τιμής προς λογιστική αξία.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,57 ευρώ με κέρδη +4,13%, όγκο 4,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρέθηκε στα 1,71 ευρώ με άνοδο +3,64%, όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρέθηκε στα 2,89 ευρώ με άνοδο +2,92%, όγκο 996 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρέθηκε στα 0,8790 ευρώ με άνοδο 1,62%, όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank βρέθηκε στα 0,4660 ευρώ με άνοδο +11,75%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,74 ευρώ με άνοδο 1,66% και κεφαλαιοποίηση 299 εκατ. ευρώ

Με αρνητικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με αρνητικές τάσεις κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Λάμδα, Ελλάκτωρ και Βιοχαλκο.
Στον αντίποδα, ανοδικά επιχειρούν οι Cenergy και Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,62 με άνοδο +0,25% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύτηκε στα 12,44 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρέθηκε στα 2,72 ευρώ με πτώση 1,52% και αποτίμηση 631 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στα 2,20 ευρώ με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στα 10,17 ευρώ με πτώση -1,36% και αποτίμηση 3,27 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,86 ευρώ αμετάβλητος, με κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα 9,55 ευρώ με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,72 ευρώ με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,23 ευρώ με άνοδο 0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,93 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,5460 ευρώ με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 293 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,66 ευρώ αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση στα 293 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρέθηκε στα 0,1418 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα στο 2,05% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 48 μ.β. και την Πορτογαλία 162 μ.β.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύτηκαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα απόρροια αφενός της βελτίωσης στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης αφετέρου στην κερδοσκοπία που μαίνεται στα ελληνικά ομόλογα.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,03% από 2,07% στις 26 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,53% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,95 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02% με απόδοση αγοράς 2,03% και απόδοση πώλησης 1,99%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118  μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,10  μονάδες βάσης και απόδοση 2,91%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 242 μονάδες βάσης από 244 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεικτή εικόνα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Μεικτή εικόνα σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, ωστόσο λόγω της ΕΚΤ παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/7/2019 στο -0,39% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό 0,04% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,27% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,20% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,54% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης