Σταϊκούρας για τις 120 δόσεις: Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Σταϊκούρας για τις 120 δόσεις: Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Άρχισε η συζήτηση για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο
Και για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ισχύσουν οι ευνοϊκές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τετάρτη (και προβλέπει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις) θα περιλαμβάνεται μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ εμφορείται από «ταξικό πρόσημο», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη, και προσέθεσε ότι μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Τροπολογίες από ΚΚΕ

Τροπολογίες, όπου -μεταξύ άλλων- προβλέπεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η διαγραφή τόκων και μείωση οφειλών για χρέη στο Δημόσιο κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».
Ειδικότερα, οι τροπολογίες είναι οι εξής:
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας.
-Διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο. Ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και
-Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. (Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε.).
Συγκεκριμένα, με την πρώτη τροπολογία, η ΚΟ του ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας, όπως σημειώνεται.
Επίσης, όπως αναφέρει στην Αιτιολογική Έκθεση, η ΚΟ του ΚΚΕ «σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
Με τα τρία άρθρα της δεύτερης τροπολογίας η ΚΟ του ΚΚΕ προτείνει:

Άρθρο 1

1. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ και
2. Για τις ως άνω οφειλές μειώνεται το αρχικό βεβαιωθέν χρέος κατά 30% για οφειλέτες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους άνεργους η διαγραφή της ως άνω οφειλής ανέρχεται σε 50%

Άρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Άρθρο 3

1. Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ
2. Καταργείται η εισφορά του κλάδου υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτήν διαγράφονται.
3. Χορηγείται σύνταξη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις εφόσον η συνολική οφειλή δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
4. Η οφειλή που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ρυθμίζεται σε άτοκες, μηνιαίες, ισόποσες, δόσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση να μην ξεπερνούν το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος μέχρι ύψους 20.000 ευρώ.
Τέλος, με την τρίτη τροπολογία της, η ΚΟ του ΚΚΕ προτείνει «επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. (Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε.)"».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS