Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν την συνομιλία με βρετανικό πολεμικό πλοίο κατά τη σύλληψη του

tags :
Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν την συνομιλία με βρετανικό πολεμικό πλοίο κατά τη σύλληψη του
Ιράν: Οι διάλογοι των Φρουρών της Επανάστασης με το πλήρωμα βρετανικού πολεμικού πλοίου
Αμοντάριστα πλάνα από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου στο Στενό του Ορμούζ, πριν τη σύλληψή τους στις 19 Ιουλίου, έδωσε σήμερα (29/7) στη δημοσιότητα το Ιράν.
Στο νέο βίντεο, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης ακούγονται, σύμφωνα με ΜΜΕ του Ιράν, να προειδοποιούν το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου να μην… βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!
Ιρανοί καταδρομείς συνέλαβαν το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero στην πιο σημαντική στον κόσμο θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις έκαναν το ίδιο με ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ.
Σύμφωνα με το Press TV, το ιρανικό αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το βρετανικό πολεμικό πλοίο που αναφέρεται στη συνομιλία είναι το Montrose.
Το βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα από τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου, δείχνοντας τους Φρουρούς να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα από ελικόπτερο.
Παράλληλα ακούγεται ο ναυτικός εκπρόσωπος των Φρουρών ακούγεται να λέει: «Δεν πρέπει να επεμβαίνετε σε αυτά τα θέματα».
«Αυτό είναι ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο F236. Είμαι κοντά σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο στενό με ένα εμπορικό πλοίο να βρίσκεται εκεί κοντά που πραγματοποιεί μεταφορική διέλευση», απαντά μια φωνή με αγγλική προφορά.
«Μην βάλετε τη ζωή σας σε κίνδυνο», λέει ο εκπρόσωπος του ναυτικού των Φρουρών.
Το βίντεο περιλαμβάνει επίσης μια συνομιλία μεταξύ των Φρουρών και των μελών του βρετανικού πολεμικού πλοίου στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης, στα μέσα Ιουλίου, στο οποίο εμπλεκόταν το δεξαμενόπλοιο British Heritage, σύμφωνα με το Tasnim.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που το Ιράν δίνει στη δημοσιότητα video από το επεισόδιο στο Στενό του Ορμούζ που έχει προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Πριν από μερικές μέρες, το Ιράν είχε δώσει και video από τη στιγμή που οι κομάντος διέταζαν το πλήρωμα του Stena Impero να αλλάξει ρότα!
Τρία ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός πλοίου, του British Heritage, από το Στενό του Ορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν έπειτα από προειδοποιήσεις ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση στις 11 Ιουλίου.
Η Βρετανία έστειλε την περασμένη εβδομάδα ένα πολεμικό πλοίο για να συνοδεύει όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία μέσω του Στενού του Ορμούζ, μια αλλαγή στην πολιτική που ανακοινώθηκε την Πέμπτη αφού προηγουμένως η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν έχει τους πόρους για να το κάνει αυτό.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένα δεύτερο πολεμικό πλοίο, το HMS Duncan, έφθασε στον Κόλπο προκειμένου να υποστηρίξει τη διέλευση υπό βρετανική σημαία πλοίων διαμέσου του Στενού, μαζί με το HMS Monrose.
Παράλληλα, η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι εάν «θέλει να βγει από το σκοτάδι» τότε πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες και να απελευθερώσει το βρετανικής σημαίας σκάφος που συνέλαβαν οι ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο.
«Εάν οι Ιρανοί θέλουν να βγουν από το σκοτάδι και να γίνουν αποδεκτοί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας χρειάζεται να συμμορφωθούν με το βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News.
«Δεν μπορείς απλά να πηγαίνεις και να συλλαμβάνεις παράνομα ξένα σκάφη».
Επίσης, το Λονδίνο απέρριψε το ενδεχόμενο να απελευθερώσει το ιρανικό τάνκερ που κρατά στο Γιβραλτάρ ως αντάλλαγμα για το βρετανικής σημαίας πλοίο που συνέλαβε η ισλαμική δημοκρατία στον Κόλπο.
«Δεν υπάρχει quid pro quo (αντιστάθμισμα)», είπε ο Raab στο ραδιόφωνο του BBC.
«Αυτό δεν αφορά κάποιου είδους αντάλλαγμα. Αφορά την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας και των κανόνων του διεθνούς νομικού συστήματος και σε αυτό είναι που θα επιμείνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης