Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα με την Creta Farms

Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα με την Creta Farms
Οι περισσότεροι από 10 υποψήφιοι επενδυτές και ο κίνδυνος άμεση κατάρρευσης της εταιρίας!!!
Την ώρα που έχουν εμφανιστεί πάνω από 10 ενδιαφερόμενοι για την Creta Farms η εταιρία κινδυνεύει να καταρρεύσει πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία που τρέχουν οι τράπεζες με άμεση συνέπεια να εκτεθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Η εταιρία ουσιαστικά έχει ξεμείνει από ρευστό και πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Έτσι η αισιοδοξία του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από τη μια ισχυρίστηκε ότι η εταιρία θα έκλεινε σε μια εβδομάδα αν δεν είχε παρέμβει και δεν υπογραφόταν το MOU, κινδυνεύει να αποδειχτεί μπούμερανγκ για τον ίδιο και την κυβέρνηση καθώς οι υπογραφές έπεσαν αλλά κεφάλαια που να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη λειτουργία της Creta Farms δεν εισέρευσαν.
Αυτό έχει ως συνέπεια η εταιρία να συνεχίζει να έχει ελάχιστα αποθέματα, σχεδόν μηδενική παραγωγή και τα έσοδά της έχουν συρρικνωθεί ενώ οι υποχρεώσεις της διογκώνονται και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν.
Έτσι ενώ υποτίθεται ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εύρεσης στρατηγικού επενδυτή λήγει στα τέλη Οκτωβρίου οι αισιόδοξοι λένε ότι η Creta αντέχει το πολύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν ότι δεν θα βγει ούτε ο Αύγουστος.
Και αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν είναι προφανές ότι θα φτάσουμε στο οξύμωρο να έχει καταρρεύσει η εταιρία ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και στο τέλος είτε να μπει  λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 800 εργαζόμενους είτε να αγοραστεί έναντι πινακίου φακής και να χαθεί η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που διαμορφώνεται ότι οι πωλήσεις της Creta Farms για τον Ιούλιο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μετά βίας θα ξεπεράσουν τα 4 εκ ευρώ όταν η εταιρία έτρεχε στις αρχές του έτους με πάνω από 10 εκ ευρώ μηναίο έσοδο.
Με δεδομένη και την έλλειψη χρηματοδότησης είναι προφανές ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί ακόμα χαμηλότερα ενώ τα ανελαστικά κόστη τρέχουν επιδεινώνοντας την εικόνα της επιχείρησης η οποία έχει ήδη σημαντικού ύψους σφραγισμένες επιταγές και απλήρωτες υποχρεώσεις προς το δημόσιο , τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι τι είδους αποτελεσματική παρέμβαση είναι αυτή από πλευράς του Υπουργείου όταν δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι από την υπόθεση κινδυνεύει να εκτεθεί και ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης από τον οποίο φαίνεται να ξεκίνησε η διαδικασία κυβερνητικής παρέμβασης μέσω του κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που βρεθεί λύση από επενδυτή που θα φέρουν οι μέτοχοι και η οποία δεν περιλαμβάνει κούρεμα δανείων το λόγο στην επόμενη ημέρα της εταιρίας θα έχουν οι νυν βασικοί μέτοχοι καθώς σε αντίθετη περίπτωση (με κούρεμα δανείων) θα τον έχουν αποκλειστικά οι τράπεζες και η συμμετοχή των βασικών μετόχων θα εξαϋλωθεί από την αναδιάρθρωση.  

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης