Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική): Στόχος η μείωση των NPEs στο 5% το 2022 - Η ζημιά στο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι 1 δισ. - Μιχαηλίδης: Ξεκίνησε ο μετασχηματισμός

Μυλωνάς (Εθνική): Στόχος η μείωση των NPEs στο 5% το 2022 - Η ζημιά στο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι 1 δισ. - Μιχαηλίδης: Ξεκίνησε ο μετασχηματισμός
Η Εθνική ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της θυγατρικής στην Κύπρο, διατηρεί τη θυγατρική στα Σκόπια
(upd) Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να υποχωρήσει ο δείκτης των NPEs στο 5% το 2022, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, ενώ δεσμεύτηκε για την εξεύρεση μιας υπεύθυνης λύσης όσον αφορά το ΛΕΠΕΤΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, απευθυνόμενος στους μετόχους από το βήμα της γενικής συνέλευσης τόνισε ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή δεν ευσταθεί ούτε λογικά ούτε νομικά.
Δεσμεύομαι ότι θα βρούμε στο μέλλον μία υπεύθυνη λύση».
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά η αναλογιστική μελέτη που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στο ΛΕΠΕΤΕ δεν ευσταθεί.
«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ομαλοποίηση, αρχίζουμε να μιλάμε για ανοδική πορεία των αξιών των ακινήτων, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερες εξασφαλίσεις στην τράπεζα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Σύμφωνα με τον CEO, η καθαρή ζήτηση σε δάνεια κινείται σε θετικό ρυθμό.
«Ο στόχος της Εθνικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι να μειωθεί ο δείκτης των NPEs στο 5% το 2022 από 40% που ήταν στα τέλη του 2018.
Στο α΄εξάμηνο του 2019 η Εθνική πούλησε δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων του 1 δισ. και ακταναλωτικά δάνεια αντίστοιχα του 1 δισ.
Το 2019 αναμένεται τα NPLs να μειωθούν κατά 4,4 δισ.», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ο  στόχος για το 2022 είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάσει το 12%, με οργανική κερδοφορία.
«Το 2019 κλείσαμε 20 καταστήματα, το 20%, η τράπεζα θα γίνει πιο φιλική, πιο απλή και ψηφιακή, προσφέροντας σημαντικότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Η Εθνική ήταν η πρώτη που απαλλάχθηκε από τον ΕLA.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17%», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε νέο κανονισμό εργασίας ο οποίος θα δίνει ευελιξία στην τράπεζα και τους εργαζόμενους.

Αισιοδοξία για τις επενδύσεις

Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που προσφάτως έχει συνδεθεί με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και του φιλόδοξου προγράμματος που έχει ανακοινώσει, θα πυροδοτήσει άλμα στις πάγιες επενδύσεις, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες».
«Οι επενδύσεις με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια και άλλες τραπεζικές εργασίες.
Ως εκ τούτου, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί η ΕΤΕ για το υπόλοιπο του 2019 και για το 2020 είναι πολύ πιο ευοίωνο, και θα στηρίξει τη μεγάλη προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Τράπεζα», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Στο επίκεντρο το ΛΕΠΕΤΕ

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάς απάντησε στους μετόχους που πήραν τον λόγο με βασικό θέμα το ΛΕΠΕΤΕ.
Όπως είπε, η τράπεζα θα δώσει ένα μεγάλο ποσό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται σε 35 εκατ. τον χρόνο για 5 χρόνια και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα αναλογιστική μελέτη.
Αναγνώρισε ότι οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 17.500 άτομα., ενώ οι εργαζόμενοι είναι 4.400.
Σύμφωνα με τον CEO, η Εθνική έχει καταβάλει 700 εκατ. όλα αυτά τα χρόνια για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Μιχαηλίδης: Η Εθνική Τράπεζα αλλάξε σελίδα

O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι η Εθνική έχει αλλάξει σελίδα.
«Έχουμε όραμα το οποίο έγινε πρόγραμμα και μας διασφαλίζει την κερδοφορία.
Ο νέος μετασχηματισμός της τράπεζας ξεκίνησε ως ποτάμι και δεν γυρίζει πίσω, το ποτάμι έχει γίνει χείμαρρος δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Η Εθνική ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της θυγατρικής στην Κύπρο, διατηρεί τη θυγατρική στα Σκόπια.
Η γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
Η Γ.Σ ενέκρινε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου από  11 σε 13.
Τα δύο νέα μέλη είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης ανώτατο στέλεχος και σύμβουλος της διοίκησης και ο Αβραάμ Γούναρης.
Επίσης αντικαθίστανται 4 μέλη τα οποία παραιτήθηκαν.
Εγκρίθηκαν επίσης οι αμοιβές των μελών του δ.σ. και οι αποδοχές του CEO, οι οποίες ανέρχονται σε 335 χιλ. ευρώ μεικτά ετησίως και του προέδρου σε 220 χιλ. ευρώ μεικτά.

Ικανοποίηση ΤΧΣ για την έγκριση των προτάσεων εταιρικής διακυβέρνησης από τη ΓΣ της Εθνικής

«Η έγκριση των προτάσεων για την εταιρική διακυβέρνηση από τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, διασφαλίζει ότι το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστης πρακτικής».
Αυτό αναφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είχε καταθέσει σειρά προτάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) για βελτιώσεις σε θέματα που άπτονται της εταιρικής της κυβέρνησης.
Οι προτάσεις αυτές υπεβλήθησαν προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διεθνών προτύπων βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης.
Η έγκριση όλων των προτάσεων από τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, διασφαλίζει ότι το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα βέλτιστης πρακτικής.
Με αυτή την ανανέωση, η Τράπεζα διαθέτει ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του και ικανοποιητική ισορροπία φύλων. Τα νέα ανεξάρτητα μέλη ενισχύουν τη δυναμική του ανώτατου οργάνου εταιρικής διακυβέρνησης της  Εθνικής Τράπεζας ενώ, με την εισαγωγή του θεσμού του Ανώτερου Ανεξάρτητου Συμβούλου, ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και της επενδυτικής κοινότητας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ενώ είναι βέβαιο πως η μεταρρύθμιση αυτή θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας ενός πιστωτικού ιδρύματος με αναγνωρισμένα μεγάλες δυνατότητες.
Το Ταμείο δηλώνει ικανοποιημένο που η πρωτοβουλία αυτή έτυχε θερμής υποστήριξης  από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Το ΤΧΣ καλωσορίζει τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και προσβλέπει στη δυναμική συμβολή αυτών στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας.
Η διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένει κύρια προτεραιότητα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσει τη διαρκή, στενή, εποικοδομητική συνεργασία του με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση του πλαισίου της εταιρικής τους διακυβέρνησης, πάντα εντός των ορίων του θεσμικού του ρόλου όπως προβλέπεται από τον Ν. 3864/2010.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης