Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Καμία ανοχή σε προπηλακισμούς κατά στελεχών της ΑΑΔΕ - Έρχονται τα ηλεκτρονικά βιβλία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Καμία ανοχή σε προπηλακισμούς κατά στελεχών της ΑΑΔΕ - Έρχονται τα ηλεκτρονικά βιβλία
H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όχι μόνο προστασία του υγιούς επιχειρείν, αλλά και προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε οποιονδήποτε νομίζει ότι με τη βία θα επιτύχει τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς το κοινωνικό σύνολο, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά την παρουσίαση για τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο υπουργός τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όχι μόνο προστασία του υγιούς επιχειρείν, αλλά και προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Με αφορμή τον προπηλακισμό στελεχών της ΑΑΔΕ σε ώρα καθήκοντος, καταδικάζουμε απερίφραστα την απρόκλητη, άνανδρη και επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή τους επίθεση, που δέχθηκαν οι εφοριακοί υπάλληλοι και εκφράζουμε την στήριξη μας προς όλα τα στελέχη της ΑΑΔΕ που δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε οποιονδήποτε νομίζει ότι με τη βία θα επιτύχει τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προς το κοινωνικό σύνολο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνολογική αναβάθμιση λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των σχέσεών του με τα υποκείμενα της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στόχος η προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει:

•    Στην ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
•    Στη μείωση της γραφειοκρατίας.
•    Στη μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων.  
Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και δίκαιης διανομής του προϊόντος της.

Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:

•    Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.  
•    Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.
•    Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
•    Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.    

«Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.  
Κάνουμε πράξη το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Πρόκειται, πέρα από κάθε αμφιβολία, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του Κράτους με τις επιχειρήσεις.            
Με το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους.
   
•    Την αυτοματοποίηση, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.
•    Τη μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.
•    Tην αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.
•    Την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.
•    Τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
•    Tην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.      

Ο υπουργός Οικονομικών εξήρε τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της κ. Πιτσιλής, συνεργάτες του και δημόσιοι υπάλληλοι, για την ολοκλήρωση του έργου των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Έργο που προφανώς δεν επετεύχθη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS