Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το ράλι πολλών μετοχών και μέχρι που δικαιολογείται

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το ράλι πολλών μετοχών και μέχρι που δικαιολογείται
ΑΓΟΡΑ: Κανένα παράπονο. Μικρή διόρθωση αλλά είχαν αρκετές μετοχές το ενδιαφέρον τους. Μην ξεχνάμε πως πλέον είναι Αύγουστος. Ο τζίρος μικρός αλλά καλός αν θυμηθούμε τι γινόταν τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Αυτό που παρακολουθούμε είναι πως κάποιες μετοχές έχουν κάνει ένα τεράστιο ράλι και έχουν καλύψει αντίστοιχη πτώση προηγούμενων ετών. Αυτό που κάποιοι τεχνικοί αναλυτές λένε στροφέα και δημιουργεί ένα γράφημα που μοιάζει με κούπα καφέ. Αυτός ο στροφέας έχει δικαιώσει πολλούς τεχνικούς αναλυτές τους οποίους παρακολουθούμε και σεβόμαστε.

Και μπορεί τα ιστορικά γραφήματα να δείχνουν ότι η κίνηση μπορεί να τελειώσει σε πολλαπλάσιες τιμές από τις τωρινές, τα θεμελιώδη δεν είναι ίδια με αυτά 5 ή 10 ετών πίσω.
Η στήλη έχει εμμονή με τα θεμελιώδη και όταν βλέπει μία τεράστια κίνηση στρέφεται σε αυτά για ασφάλεια.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Μπαίνουμε μετά σε μία άλλη φάση που λέγεται συγκριτικές αποτιμήσεις, προκειμένου να δικαιολογήσουμε κάποια μετοχή. Πόσο κάνουν για παράδειγμα τα στρέμματα του Κέκροπα; Πόσο λοιπόν θα πρέπει να κάνουν της ΕΚΤΕΡ, ή της Τεχνικής Ολυμπιακής; Όμως και αυτή η λογική δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μας.

Έτσι περιμένουμε αναγκαστικά τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά θα τα μάθουμε Σεπτέμβρη τέλος μάλλον οπότε ίσως είναι αργά. Η αύξηση της ρευστότητας θα ήταν μία εξαιρετική λύση για όσους έχουν μετοχές με τεράστιες αποδόσεις.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεν μπορούμε παρά να μείνουμε σε αυτά που ξέρουμε και να δούμε την κίνηση μίας μετοχής ως την ολοκλήρωση μίας πρώτης μεγάλης κίνησης και να περιμένουμε διόρθωση, μέχρι ένα διάστημα όπου θα μάθουμε και κάτι παραπάνω. Πιο κάτω αναλύουμε μερικές μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέστηκαν οι τράπεζες και κράτησαν χαμηλότερα το δείκτη. Δεν πτοούμαστε από μία τέτοια εξέλιξη.

ΤΙΤΑΝ: Έδωσε ευκαιρίες για καλό arbitrage αλλά δεν κράτησε πολύ. Γρήγορα το εντόπισαν κάποια σαΐνια και το έκλεισαν.

ΔΕΗ: Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το είπε μία φορά, το είπε δύο, τρεις, νομίζουμε ότι αρκετά πια. Ας αφήσει τα λόγια και ας αρχίσει τις πράξεις. Πλέον κάνει κακό η επανάληψη. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα της επιχείρησης και τι μαγαζάκι ήταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχει το θάρρος να βάλει τέλος στο πελατειακό κράτος; Ας ξεκινήσει από εδώ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Η προσέγγιση των 4,05 ευρώ απορρόφησε τους κραδασμούς και φυσικά επειδή η μετοχή έχει μείνει πίσω, τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πιστεύουμε ότι θα δούμε συνέχεια. Τη θέλαμε λίγο παρακάτω, αλλά μάλλον κάποιοι την ήθελαν περισσότερο από εμάς. Κλείσιμο στα 4,29 ευρώ με άνοδο 4,63% όγκο 23 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 94 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Αύριο (2/8) χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα και άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να το χάσει. Η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή και από τα βαριά χαρτιά δεν έχουν μείνει και πολλά με ελκυστική αποτίμηση.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας η διοίκηση δεν εκπλήσσεται από την πορεία της μετοχής στο ΧΑ. Αντιθέτως τη θεωρεί λογική μετά από όσο έχει ανακοινώσει. Την αναδιάρθρωση δηλαδή των δανείων και την επιστροφή σε κερδοφορία το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εξάμηνο που θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο θα πιστοποιεί την αλλαγή που έχει επέλθει στις πωλήσεις και τα κέρδη με κάποιους μάλιστα να λένε πως τα πηγαίνει καλύτερα από τον κλάδο.

ΑΛΜΥ: Η αποτίμηση έχει αισίως ανέλθει στα 32 εκατ. ευρώ περίπου και από την αρχή του έτους η μετοχή ενισχύεται κατά 680%. Θυμίζουμε πως στο τέλος του 2018 είχε καθαρό δανεισμό 158,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 16,3 εκατ. ευρώ. Ήταν βελτιωμένες οι ταμειακές ροές και φυσικά όλες οι γραμμές μέχρι και η τελική που γύρισε σε μικρά κέρδη.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο πάει καλά δίνει την προοπτική καλύτερης κερδοφορίας. Στα 32 εκατ. ευρώ αποτίμηση θα πρέπει να δούμε πάνω από 2 εκατ. ευρώ κέρδη και εξαιρετικές ταμειακές ροές.

Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 13,4 εκατ. ευρώ άρα και η μόχλευση είναι υψηλή και ο δείκτης p/bv υψηλός. Το «κλειδί» ίσως είναι από την αναχρηματοδότηση των δανείων και οριστική λύση του θέματος. Στην αγορά υπάρχουν σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για «κουρεματάκι». Αυτό θα βελτίωνε σημαντικά την εικόνα.

Για την ώρα θα πούμε πως κάπου εδώ τα κέρδη πρέπει να κατοχυρωθούν και ας κερδίσουν και οι επόμενοι. Δύσκολα με τα υπάρχοντα θεμελιώδη θα δικαιολογούσαμε μία αποτίμηση σε επίπεδα 2009. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα.
Image

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (απάντηση): Με βάση όσα διαβάσαμε κα όσα μας είπαν από τη διοίκηση αν προχωρήσει η συμφωνία και γίνουν όλα όσα έχουν ανακοινωθεί η εισηγμένη θα μείνει με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, ένα πολύ μικρό ποσοστό περίπου του 3%.

Μετά ή θα εξαγοραστεί ή θα εκκαθαριστεί. Ουσιαστικά μένει ένα κέλυφος και αν κάποιος ενδιαφέρεται για δικούς του λόγους θα μπορεί να την εξαγοράσει φθηνά και να βάλει για παράδειγμα την επιχείρησή του μέσα. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα εκκαθαριστεί. Ο βασικός μέτοχος τα χάνει όλα ουσιαστικά, αφού χάνει και τα περιουσιακά στοιχεία και περίπου 7,5 εκατ. ευρώ που είχε βάλει έναντι αύξησης κεφαλαίου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Επανάληψη του χθεσινού σχολίου που βάλαμε στο κλείσιμο: «Έχουν τη δυνατότητα να σου δίνουν τη μία μέρα την εντύπωση πως διαλύονται τα πάντα και την επομένη πως πουλήθηκαν στα ύψη όλα. Απίστευτοι οι τύποι που ‘κοιτάνε’ τη μετοχή».

ΛΥΚΟΣ: Ολοκληρώνει σιγά-σιγά μία μεγάλη κίνηση έχοντας λίγο πιο πάνω μία καλή αντίσταση. Στο +10,10% και στα 1,6350 ευρώ και λίγο πιο πάνω θα θεωρήσουμε την τιμή δίκαιη και θα περιμένουμε να δούμε βελτίωση στα θεμελιώδη πριν μιλήσουμε για τιμές πάνω από τα 2 ή 3 ευρώ. Η αποτίμηση είναι πάνω από 33,6 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Θέλουμε αποτίμηση ίση με ίδια κεφάλαια για εταιρείες που είναι στο όριο της κερδοφορίας και με την αγορά να είναι bull. Εδώ έκτακτοι λόγοι οδήγησαν σε σημαντικές ζημιές, αλλά και το 2017 είχε μικρές ζημιές. Βέβαια φρόντιζε η εταιρεία τους μετόχους της όλα αυτά τα χρόνια με μερίσματα κ.α. επομένως ας τα αθροίσουν κάποιοι και αυτά, γιατί άλλοι είναι από παλιά μέσα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με μεγάλο όγκο 111 χιλ. τεμάχια η μετοχή πήγε στα 5 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης