Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Trump παραχώρησε στη Βραζιλία καθεστώς «μείζονος συμμάχου» εκτός NATO

tags :
Ο Trump παραχώρησε στη Βραζιλία καθεστώς «μείζονος συμμάχου» εκτός NATO
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump παραχώρησε στη Βραζιλία καθεστώς μείζονος συμμάχου των ΗΠΑ εκτός NATO
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump παραχώρησε στη Βραζιλία καθεστώς μείζονος συμμάχου των ΗΠΑ εκτός NATO, με τον προσδιορισμό αυτό να αναμένεται να διευκολύνει ιδίως την αγορά από την Μπραζίλια τεχνολογικά προηγμένων αμερικανικών όπλων.
«Διά της παρούσης ορίζω την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας μείζονα στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ εκτός του NATO», ανέφερε ο Trump σε ειδοποίησή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να παραχωρήσει το καθεστώς αυτό στη λατινοαμερικάνικη χώρα «σε αναγνώριση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας να αυξήσει τη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας με τις ΗΠΑ» καθώς και «σε αναγνώριση του δικού μας εθνικού συμφέροντος ως προς την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών».
Δεκαεπτά ακόμη χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν, απολαύουν ήδη το ίδιο καθεστώς, που τους επιτρέπει να διαθέτουν προνομιακή πρόσβαση σε εξοπλισμούς, σε αποθέματα όπλων και πυρομαχικών και άλλο υλικό αμερικανικής κατασκευής, και να συνεργάζονται στενά με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της άμυνας.
 Ο Trump συνάπτει όλο και πιο στενές σχέσεις με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον J. Bolsonaro, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.
Ο Bolsonaro είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο Trump των τροπικών».
Την Τρίτη, εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε την πρόθεσή του να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύναψης «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βραζιλία».
«Η Βραζιλία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Trump.
«Έχω σπουδαία σχέση με τη Βραζιλία και φανταστική σχέση με τον πρόεδρό της», πρόσθεσε.
Όταν ο Bolsonaro επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον νωρίτερα φέτος - τον Μάρτιο - ο Trump δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει την ένταξη του λατινοαμερικάνικου γίγαντα στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης