Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις έδωσαν αφορμή για διόρθωση

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις έδωσαν αφορμή για διόρθωση
ΑΓΟΡΑ: Και πάλι καλά να λέμε! Με τέτοια πίεση στις ξένες αγορές εμείς αντέξαμε. Πιέστηκαν οι τράπεζες, αλλά υπήρξαν αρκετές μετοχές που πήγαν καλά και κάποιες που «έβαλαν» πλάτη. Ο τζίρος χαμηλός αν εξαιρέσουμε τα πακέτα, αλλά είπαμε, είναι 2 Αυγούστου.

Πιέστηκε η ΔΕΗ αλλά έχει δώσει καλή κίνηση το τελευταίο διάστημα και έχει ακούσει βέβαια και πολλά. Πιέστηκε και η Viohalco, ενώ στον αντίποδα ξεχώρισε η Motor Oil και η Ελλάκτωρ.

Ο Αύγουστος δεν ξεκίνησε καλά για το ΧΑ. Μετά από 7 μήνες ανοδικούς, έχουμε μία μικρή διόρθωση και πάλι πέριξ των 900 μονάδων, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Δικαιολογημένη είναι η διόρθωση. Κάποια χαρτιά στην περιφέρεια πάντως αρκούνται να κοιτάξουν πίσω.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μέσω πακέτου πέρασε από το ταμπλό πριν από λίγο το 4% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 18,8 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αφορούσε 8,55 εκατ. μετοχές.

Ήταν εύκολο να μαντέψει κάποιος τον πωλητή. Η Amber Capital πριν λίγο καιρό είχε μειώσει τη θέση της κάτω από 5%. Είχε δείξει τη διάθεσή της και βρέθηκε αγοραστής. Επομένως δεν κινδυνεύουν να πέσουν στην αγορά τα χαρτιά. Γι΄αυτό και κινήθηκε ανοδικά η μετοχή.

ΑΔΜΗΕ: Αν δεν ήταν κακό το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού μπορεί να έχει ελάχιστη ή και μηδενική πτώση. Έκοψε μέρισμα που αντιστοιχούσε σε 4% και υποχώρησε 2,65% με όγκο 303 χιλ. τεμάχια.

CENERGY: Δεν ενισχύεται στις καλές συνεδριάσεις, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό σήμερα. Στα 1,47 ευρώ και στο -2,78% με όγκο 157 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 279 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με όγκο η πτώση σε Alpha, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς η οποία βέβαια μαζί με τη Εθνική ήταν οι μόνες που έγραψαν νέο υψηλό έτους αυτές τις ημέρες. Υποχώρησε καλά και η Eurobank.

MOTOR OIL: Εξαιρετική συμπεριφορά και κλείσιμο στα 23 ευρώ με όγκο 96 χιλ. τεμάχια και με τους αγοραστές να ζητάνε στην τιμή κλεισίματος άλλες 31 χιλ. τεμάχια.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η αναδιάρθρωση των δανείων ολοκληρώθηκε και πλέον η εισηγμένη θα πληρώνει λιγότερα σε τόκους. Θα μπορούσε αυτή η εξέλιξη να βοηθήσει τα αποτελέσματα. Χρειάζεται να πάρει έργα, άρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα.

Στη χρήση 2018 είχε πωλήσεις 40,5 εκατ. ευρώ και ζημιές 244χιλ. ευρώ με EBITDA 2,08 εκατ. ευρώ. Είχε καθαρή θέση 16,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 23,6 εκατ. ευρώ περίπου. Τα χρηματοοικονομικά είναι βραχνάς αφού ήταν 1,77 εκατ. ευρώ το 2018. Αν πέσουν θα μπορέσει να βγάλει κέρδη η εταιρεία. Στην αποτίμηση των 10,3 εκατ. ευρώ παίζει κάτω από την καθαρή θέση και ίσως μπορεί να παίξει και με ένα καλό p/e για φέτος, αν η συμφωνία με τις τράπεζες εφαρμοστεί από την αρχή του έτους.

Τα χρηματοοικονομικά κόστη είναι πραγματικός βραχνάς για πολλές εισηγμένες και οι τράπεζες προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια, πολλές θα πάρουν ανάσα και θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. Ισχυρή η ανοδική της κίνηση σήμερα. 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Νέα ανοδική κίνηση κατά 10,8% με όγκο 79 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 36,1 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Ανοδικά η μετοχή κατά 3,08% με όγκο 52 χιλ. τεμάχια.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπέστατη η εταιρεία, δημοσίευσε εξάμηνο, σχεδόν δύο μήνες πριν από την πλειονότητα των εισηγμένων. Οι άλλες δεν μπορούν, έχουν μάλλον αρκετή δουλειά. Τι να πούμε! Μικρή αύξηση δανεισμού και EBITDA. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 27,5% και στις 870 χιλ. ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης