Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ισραήλ μπλόκαρε την πώληση των F 35 στην Τουρκία - Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί στην γεωπολιτική σκακιέρα

tags :
Το Ισραήλ μπλόκαρε την πώληση των F 35 στην Τουρκία - Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί στην γεωπολιτική σκακιέρα
Το Ισραήλ μπλόκαρε την πώληση των F 35 στην Τουρκία
Το Ισραήλ μπλόκαρε την πώληση των F 35 στην Τουρκία – Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί στην γεωπολιτική σκακιέρα

Μια νέα έκθεση βόμβα, υποστηρίζει ότι το Τελ Αβίβ άσκησε σφοδρές πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να εμποδίσει την πώληση αμερικανικών αεροσκαφών F-35 stealth στην Τουρκία.
«Το Ισραήλ εργάστηκε στα παρασκήνια για να εξασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπλοκάρουν την πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να διατηρήσει το στρατιωτικό ποιοτικό πλεονέκτημά στην περιοχή», αναφέρει η έκθεση μέρος της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα «Τimes of Israel».
Σύμφωνα με την έκθεση «το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες άσκησε έντονες πιέσεις στην Ουάσινγκτον να αποσύρει την Άγκυρα από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών  F-35, αφού ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προχώρησε στην αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S 400, που θα έδινε στην Τουρκία προηγμένες δυνατότητες στον τομέα της αεράμυνας».
Παρόλο που ούτε αξιωματούχοι των ΗΠΑ ούτε Ισραηλινοί δεν έχουν σχολιάσει τις εικαζόμενες πιέσεις, αυτές συνάδουν με το γεγονός ότι το Ισραήλ «βλέπει» τους αυξανόμενους ρωσοτουρκικούς αμυντικούς δεσμούς ως σημαντική απειλή τόσο για την πολιτική του όσο και για τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία.
Επιπλέον, η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ έχουν μια μακρά ιστορία σύγκρουσης γύρω από θέματα της Παλιστίνης.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αογρά των αμυντικού συστήματος της Ρωσίας S00, ενισχύοντας περαιτέρω την αυξανόμενη επιρροή και ασφάλεια της Μόσχας στη   Μέση Ανατολή.
Βασικά, τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία ήταν οι μοναδικές χώρες εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατείχαν το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed.
Αλλά φαίνεται ότι το Ισραήλ έκανε ό, τι καλύτερο μπορούσε για να διασφαλίσει ότι θα είναι η μοναδική χώρα που θα έχει τα F 35.
Το Ισραήλ συμφώνησε να αγοράσει τουλάχιστον 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την Lockheed Martin.
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 16 αεροσκάφη και τα εναπομείναντα αεροπλάνα θα φτάσουν σε  παρτίδες των δύο και των τρίτων μέχρι το 2024.
Εκτός από τα πιο πιεστικά ζητήματα τόσο της ρωσικής και ιρανικής κατοχής στη Συρία όσο και των αυξανόμενων αμυντικών δεσμών Ρωσίας και Τουρκίας, το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται επίσης στις αντίθετες πλευρές του κουρδικού ζητήματος.
Ενώ ο Πρόεδρος Erdogan επανέλαβε πρόσφατα σχέδια για τη συντριβή των «απαγορευμένων» ένοπλων κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, τα ισραηλινά στρατεύματα, φημολογείται ότι τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και την υποστήριξη αυτών των ομάδων παράλληλα με τις ΗΠΑ.
Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται στο γεγονός ότι το Τελ Αβίβ «έβλεπε» την αγορά των F 35 από την Τουρκία ως σοβαρή μακροπρόθεσμη απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης