Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος μετατίθεται για 25/10 - Αρνητική έκπληξη από Fitch, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων δείχνουν ΒΒ

Η αναβάθμιση της Ελλάδος μετατίθεται για 25/10 - Αρνητική έκπληξη από Fitch, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων δείχνουν ΒΒ
Στις 23 Αυγούστου αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s η οποία την βαθμολογεί στην κλίμακα Β1 που είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την Fitch.
Η απόφαση της Fitch να μην μεταβάλλει ούτε το outlook σε θετικό από ουδέτερο ήταν αρνητική έκπληξη στο πλαίσιο της αξιολόγησης στις 2 Αυγούστου 2019.
Ήταν αρνητική έκπληξη γιατί έχει καλλιεργηθεί προσδοκία στην αγορά στο πλαίσιο προεξόφλησης θετικών νέων από την έλευση της ΝΔ και του Μητσοτάκη στην εξουσία ότι θα είναι εμπροσθοβαρείς οι εξελίξεις.
Με το πρωτογενές πλεόνασμα να βρίσκεται στις καλένδες και με τις τράπεζες να συνεχίζουν να έχουν υψηλό ρίσκο... η αναβάθμιση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση προς την επενδυτική βαθμίδα που ούτως ή άλλως θα καθυστερήσει όχι για τα τέλη του 2020 αλλά για τις αρχές του 2021.

Ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος καθώς ήδη η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- με την υψηλότερη βαθμολογία.
Η Fitch υποστήριξε ότι θα αναμένει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει έργο και να αξιολογήσει συγκεκριμένες πολιτικές.
Ωστόσο ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιτόκια τα οποία αντικατοπτρίζουν βαθμολογία υψηλότερη του ΒΒ- που ήδη βαθμολογείται η Ελλάδα.
Το ερώτημα είναι πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα;
Στις 23 Αυγούστου αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s η οποία την βαθμολογεί στην κλίμακα Β1 που είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την Fitch.
Ωστόσο δεν αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά ίσως του outlook των προοπτικών.
Η πιθανότερη ημερομηνία αναβάθμισης της Ελλάδος είναι 25 Οκτωβρίου με την Standard and Poor’s που θα μπορούσε να βαθμολογήσει την Ελλάδα σε ΒΒ- από Β+.
Είναι αληθές ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει βαθμολογία υψηλότερη του ΒΒ- που απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade.
Τα ομόλογα των χωρών που βαθμολογούνται με επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι επενδύσιμα ομόλογα τα υπόλοιπα είναι ομόλογα σκουπίδια junk bond.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι το εξής
Ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ+ ή ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα, η δομή του χρέους και τα προβλήματα των τραπεζών καθηλώνουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος.
Πάντως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι αποδόσεις – επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι σε επίπεδα αναντίστοιχα με την βαθμολογία της Ελλάδος.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 2% ουσιαστικά αντιστοιχεί με βαθμολογία υψηλότερη από ΒΒ- που εμφανίζει η Ελλάδα.
Η χρήση του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα δώσει ώθηση στα σχέδια των τραπεζών να επιταχύνουν τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος αρχές 2021

Με την αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade μάλλον αρχές 2021 και όχι μέχρι το τέλος του 2020, καθίσταται αυτομάτως βιώσιμο το μακροπρόθεσμο χρέος δημιουργώντας νέο σκηνικό ισορροπιών και δεδομένων σε μια χώρα που έδωσε μάχες για να αποφύγει το Grexit.
Με βάση πηγές στους οίκους αξιολόγησης εάν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, αυτομάτως το μακροπρόθεσμό χρέος της Ελλάδος θεωρείται βιώσιμο, κόντρα στις DSA στις εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που το θεωρούν ως μη βιώσιμο μετά το 2032.
 Στο παρελθόν υπήρχε μια εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε χαμηλής στάθμης επενδυτική βαθμίδα δηλαδή τουλάχιστον ΒΒΒ- από ομόλογα σκουπίδια υψηλού ρίσκου της τρέχουσας περιόδου έως το τέλος του 2020.
Ωστόσο φαίνεται να έχει ανακύψει ένα βασικό πρόβλημα.
Το ελληνικό χρέος είναι το μόνο που έχει χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο μετά το 2032 όπου έχουν θεσπιστεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για να μπορέσουν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι παύει να ισχύει η έννοια της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις οικονομικής ευφορίας.
Οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση όπως συνέβη στην Πορτογαλία ή στην Κύπρο στο παρελθόν.
Η Ελλάδα βαρύνεται με ένα μη βιώσιμο χρέος, οπότε η απόφαση να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ίσως δεν παρθεί στο τέλος του 2020 αλλά αρχές 2021 και εφόσον η Ελλάδα έχει επιδείξει άριστα βήματα γραφής.
Εν τω μεταξύ οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετατρέψουν ένα μη βιώσιμο χρέος σε βιώσιμο μέσο της πιστοληπτικής ικανότητας – άρα παίρνουν πάνω τους την ευθύνη – θα είναι υπερβολικά προσεκτικοί στις τελικές τους επιλογές.

Πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ

Μετά το εντυπωσιακό ράλι στα ελληνικά ομόλογα απόρροια κυρίως της παράλογης κανονικότητας που επιχειρούν να επιβάλλουν στρεβλωμένα με την ποσοτική χαλάρωση οι κεντρικές τράπεζες, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς στο 2% η στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φαίνεται ότι εστιάζεται
1)Να μην υπερβούν οι νέες εκδόσεις το ύψος των 7-8 δισεκ. ευρώ κατά έτος.
Δηλαδή σε ένα έτος το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 7-8 δισεκ. ευρώ το μέγιστο και με εξαίρεση υπερβάσεις όταν πρόκειται για επαναγορές χρέους.
2)Αν και υπήρχαν σκέψεις να υπάρξουν εκδόσεις στο μέλλον που θα ξεπερνούν την χρονική περίοδο 2032 – που λήγουν και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – π.χ. μέσω της έκδοσης 15ετούς ομολόγου ωστόσο για το ορατό μέλλον τελικώς δεν θα υπάρξει πειραματισμός με έκδοση που η λήξη του θα ξεπερνάει το 2032.
3)Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη μια έκδοση ομολόγου που με βάση τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να υλοποιηθεί επαναγορά παλαιών ομολόγων του PSI+ ύψους 2,5 δισ ευρώ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ επαναγοράς παλαιών ομολόγων του PSI+ και μερικής εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. προκρίνεται η επαναγορά.
4)Το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ που προέρχεται από τον ESM θα διατηρηθεί.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί έως ότου η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή BBB- και υψηλότερα ή 3 κλίμακες υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία ΒΒ-.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων;

Η Pimco με 1,76 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση, η Blackrock με 6,5 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και η Wellington με 1 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση είναι οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, πέραν των ελληνικών τραπεζών.
Εκτιμάται ότι κατέχουν κοντά στα 4,5 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Με βάση ενδείξεις οι τρεις διεθνείς επενδυτές σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης