Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καθυστερεί η διάσωση της ιστορικής εταιρείας ΦΕΙΔΑΣ

Καθυστερεί η διάσωση της ιστορικής  εταιρείας ΦΕΙΔΑΣ
Μεγαλύτερες διασφαλίσεις ζητούν οι τράπεζες

Μετά από 100 χρόνια ζωής στην ελληνική αγορά η θρυλική εταιρεία ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ, γνωστή στους καταναλωτές   από τα παπούτσια boxer,  βρίσκεται σε σημείο καμπής. 
Η εταιρεία  περιμένει εδώ και 9 μήνες από τις τράπεζες την έγκριση αναχρηματοδότησης του business plan που έχει υποβάλει, με αποτέλεσμα τα οικονομικά  της δεδομένα  να μην της  επιτρέπουν στην παρούσα φάση την αναγκαία για την επιβίωσή της  αύξηση της παραγωγής της, ούτε καν τη συντήρηση της υπάρχουσας παραγωγής.
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ με  κυριότερο την έλλειψη  ρευστότητας  αναδεικνύει  η κα Μίνα Φεδά που βρίσκεται στο τιμόνι  της εταιρείας  τα τελευταία 40 χρόνια .
Η ίδια δεν κρύβει  τις ανησυχίες της για το μέλλον της επιχείρησης σε περίπτωση που οι τράπεζες  δεν ανάψουν το «πράσινο φως» της αναχρηματοδότησης  το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την υπόθεση διαχειρίζεται η Do Value, η οποία σε ρόλο διαμεσολαβητή προσπαθεί να συντονίσει τις απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην εν λόγω διαδικασία, καθώς η κάθετράπεζα για λογαριασμό της επιδιώκει τις μεγαλύτερες δυνατές εξασφαλίσεις.
Οι επιδιώξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας εκταμίευσης ύψους 1,4 εκατ. ευρώ  από 1,7 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική συμφωνία.
Οι τράπεζες μέχρι πρότινος ζητούσαν  ως εξασφάλιση, ακίνητο διπλάσιας αξίας  σε σχέση με το αίτημα χρηματοδότησης.
Πάντως το τελευταίο διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα διαφοροποιήθηκαν μιας  και το μοναδικό ακίνητο  που  θεωρητικά ήταν  ελευθέρο βαρών είχε δεσμευτεί από την εφορία για οφειλές συνολικού ύψους  5,2 εκατ. ευρώ.
Τόσο  η Do Value  όσο και οι εκπρόσωποι των τραπεζών  κατανόησαν  ότι η αναζήτηση εξασφαλίσεων δεν ωφελούσε διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας με συνέπεια να μην εισπραχθούν τα 20,2 εκατ. ευρώ που εμφανίζει η εταιρεία ως τραπεζικό δανεισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρεία ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ έχει λάβει  έγκριση από το Πρωτοδικείο  Αθηνών για αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η απόφαση αυτή μπορεί να μείνει «κενό γράμμα»  αν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν εκταμιεύσουν άμεσα το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ καθώς η περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει την εταιρία σε οικονομικό  αδιέξοδο.
Οι αργοί ρυθμοί  θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες επιχειρήσεις που περιμένουν ως  …μάννα  εξ-ουρανού τη χρηματοδότησ , η οποία  δεν έρχεται λόγω εξαντλητικών διαδικασιών που εφαρμόζουν οι τράπεζες, με συνέπεια αρκετές εταιρίες   να κινδυνεύουν  από «ξαφνικό θάνατο». Πάντως κάποιες άλλες  εταιρείες που  και αυτές αναμένουν αναχρηματοδότηση, με την προσδοκία να επιβιώσουν,  αντιμετωπίζουν πιο σύνθετες καταστάσεις καθώς  οι πιστωτές τους  επιλέγουν  να προηγηθεί της χρηματοδότησης και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους, η ρευστοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr       

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης