Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες προβλέπουν 1000 μον. έως το τέλος του 2019 στο χρηματιστήριο, αλλά αναγνωρίζουν ότι τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών δοκιμάζονται

Οι τραπεζίτες προβλέπουν 1000 μον. έως το τέλος του 2019 στο χρηματιστήριο, αλλά αναγνωρίζουν ότι τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών δοκιμάζονται
Οι 1000 μονάδες αντικατοπτρίζουν δίκαιη αξία ή φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Οι έλληνες τραπεζίτες προβλέπουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2019 θα βρίσκεται στις 1000 μονάδες ή 13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών….ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές τα ανοδικά περιθώρια δοκιμάζονται.
Η άνοδος 13% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορούσε να σημαίνει άνοδο έως 30% για επιμέρους μετοχές.
Όμως οι έλληνες τραπεζίτες έχουν αυτογνωσία και τονίζουν ότι τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών τελούν υπό ορισμένες αιρέσεις και δοκιμάζονται.
Οι τράπεζες ακόμη βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης, π.χ. τα NPEs είναι 80 δισεκ. στο σύστημα με τάση μείωσης προς τα 70 δισεκ. εάν αφαιρεθούν οι κινήσεις της Eurobank.
Παρ΄ όλα αυτά οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν είναι τυχαίο ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι ακόμη διστακτικοί να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Π.χ. αναμενόταν η Fitch 2 Αυγούστου να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από σταθερές σε θετικές αλλά τελικώς δεν προέβη σε καμία αναβάθμιση.
Μπορεί η Ελλάδα θεωρητικά να δικαιολογεί – π.χ. με βάση τα επιτόκια στα ομόλογα – βαθμολογίες ΒΒ ή και υψηλότερα ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να δείξει έργο και το ακόμη σημαντικότερο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και των τραπεζών.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανοδικά περιθώρια αλλά οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν ερωτηματικό.
Στα ομόλογα το επιτόκιο 2% στα 10ετή ομόλογα αντικατοπτρίζει δίκαιη αξία αλλά σε διάστημα ενός έτους από σήμερα και εφόσον υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επενδυτική βαθμίδα μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2021… οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως το 1,20% με 1%.

Οι 1000 μονάδες αντικατοπτρίζουν δίκαιη αξία ή φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η κίνηση της αγοράς έως τώρα στηρίζεται σε μια προσδοκία ότι υπάρξουν πολλές κινήσεις στην οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα.
Μέχρι τώρα γεγονότα δεν υπάρχουν αλλά μόνο προσδοκίες.
Οι ιδιωτικοποιήσεις και η ΔΕΗ θα αποτελέσουν ένα πολύ καλό πείραμα για την αγορά καθώς θα αποδείξει στην πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.
Οι 1000 μονάδες ωστόσο αντικατοπτρίζουν μια φούσκα καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα, ο πολλαπλασιαστής κερδών και σίγουρα η σχέση τιμής προς λογιστική αξία στις τράπεζες δείχνουν ότι οι μετοχές βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.
Κάποιες έχουν ορισμένα περιθώρια, κάποιες είναι πανάκριβες και κάποιες άλλες είναι προκλητικές φούσκες.
Δεν είναι η χρηματιστηριακή αγορά ομοιογενής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης