Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί οικονομολόγοι παροτρύνουν το Βερολίνο να ενισχύσει τις επενδύσεις - Έωλες οι υποσχέσεις για το χρέος

Γερμανοί οικονομολόγοι παροτρύνουν το Βερολίνο να ενισχύσει τις επενδύσεις - Έωλες οι υποσχέσεις για το χρέος
Γερμανοί οικονομολόγοι παροτρύνουν το Βερολίνο να ενισχύσει τις επενδύσεις
Γελοία χαρακτηρίζουν τα δημοσιονομικά σχέδια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Γερμανίας για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους είναι παράλογοι και πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας».
Ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του αριστερού οικονομικού ινστιτούτου DIW, και ο Michael Huether, διευθυντής του φιλικού προς τον εργοδότη οικονομικού ινστιτούτου IW, αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Merkel να επανεξετάσει τη δέσμευσή για το χρέος.
«Το χρεωστικό φρένο είναι παράλογο και βλάπτει τη Γερμανία», δήλωσε ο Fratzscher, γιατί απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να έχει πλεόνασμα σε οικονομικά δύσκολες στιγμές και εμποδίζει την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων.
Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αναμένεται να έχει στασιμότητα στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι δείκτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ο κ. Fratzscher επεσήμανε ότι η Γερμανία είχε τεράστιες, ανεπτυγμένες επενδύσεις στις υποδομές, την εκπαίδευση και την καινοτομία, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν συνετό να τηρήσει την δέσμευσή της για το νέο χρέος, αφού οι αποδόσεις έγιναν αρνητικές ακόμη και για τα 30ετή ομόλογα.
«Η τρέχουσα πολιτική έρχεται εις βάρος των μελλοντικών γενεών, καθώς το γερμανικό κράτος στηρίζεται αποθέματά του και καταστρέφει τη χώρα ως επιχειρηματική περιοχή», τόνισε.
Ο διευθυντής της IW, Michael Huether, κάλεσε το Βερολίνο να αναλάβει νέο χρέος και να δημιουργήσει ένα δημόσιο επενδυτικό ταμείο αξίας άνω των 100 δισ. για την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας πως η Γερμανία θα έχει μόνο οφέλη μια τέτοια απόφαση.
«Εάν δεν επενδύσουμε τώρα, όχι μόνο θα επιβαρύνουμε την παρούσα γενιά, αλλά θα αφήσουμε ακόμα μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες για τις μελλοντικές γενιές», προειδοποίησε.
Τα χρήματα στο προτεινόμενο επενδυτικό ταμείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις υποδομές, αλλά και για την τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης