Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης αυξάνεται στα 3 προσεχή τρίμηνα - Θα επηρεαστούν αρνητικά τα σχέδια Μητσοτάκη για ΑΕΠ – πλεόνασμα

Ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης αυξάνεται στα 3 προσεχή τρίμηνα - Θα επηρεαστούν αρνητικά τα σχέδια Μητσοτάκη για ΑΕΠ – πλεόνασμα
Ήδη Capital Economics, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει παγκόσμια επιβράδυνση θα επηρεαστεί αρνητικά η Ελλάδα
Ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης έχει αυξηθεί στα προσεχή τρίμηνα απόρροια του εμπορικού πολέμου, των στρατηγικών των κεντρικών τραπεζών και των νομισματικών ελιγμών όπως διαφάνηκε χαρακτηριστικά με το γουάν.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας έχει ως αποτέλεσμα
1)Να αυξάνονται οι πιθανότητες διεθνούς ύφεσης τα προσεχή τρίμηνα.
Ως γνωστό αποφάσεις που αφορούν τον πυρήνα των οικονομιών επιδρούν με ετεροχρονισμό φάσης πριν εμφανίσουν όλες τις παρενέργειες τους.
Λογικά αρχές του 2020 θα εμφανιστούν οι παρενέργειες των αποφάσεων που ελήφθησαν την τρέχουσα περίοδο.
2)Οι κεντρικές τράπεζες ενεργοποιήθηκαν εκ νέου για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Ήδη η FED μείωσε τα βασικά επιτόκια παρέμβασης κατά 0,25% στο 2% με 2,25% μετά από παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου Trump.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να έχει ουσιώδη επίδραση η παρέμβαση της FED θα πρέπει τα επιτόκια σωρευτικά να μειωθούν 1% δηλαδή από 2,25% με 2,50% που ήταν πριν την μείωση να υποχωρήσουν στο 1,25% με 1,50%.
Η κίνηση της FED αποδείχθηκε αρνητική έκπληξη γιατί αντί να βοηθήσει τις αγορές επιδείνωσε το κλίμα και ανέδειξε το πρόβλημα της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται επίσης να έχει αποτελεσματικότητα.
Οι μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων από την ΕΚΤ από το αρνητικό -0,40% σε -0,60% σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές γιατί οι επενδυτές κατανοούν ότι όλα αυτά γίνονται από ανάγκη.
Οι αγορές ξεκάθαρα αποτελούν φούσκα, δεν δικαιολογούνται οι αποτιμήσεις ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ οι εταιρίες επαναγοράζουν μετοχές με ρυθμό 1 τρισεκ. δολάρια ετησίως.
Αυτό αποτελεί μια ακραία τοξική κατάσταση στις αγορές και αργά ή γρήγορα θα φανούν οι συνέπειες.

Επηρεάζεται η πολιτική Μητσοτάκη στην Ελλάδα;

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ είναι
1)Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης 4% ετησίως
2)Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% σε ετήσια βάση.
Υπάρχουν και επιμέρους κινήσεις όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τι τελικώς θα αποδεχθούν οι θεσμοί καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι μηδενικός.
Ήδη Capital Economics, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει παγκόσμια επιβράδυνση θα επηρεαστεί αρνητικά η Ελλάδα για τους εξής λόγους
-Δεν θα πιαστούν οι στόχοι για την αύξηση του ΑΕΠ στο 4% ετησίως
-Δεν θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 καθώς εν μέσω επιβράδυνσης και διεθνούς αναταραχής η ανάγκη για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πιο σημαντική.

Το σχέδιο να μετατεθούν τα κέρδη ANFAs και SMP προς τις δημόσιες επενδύσεις… προσκρούει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τα κέρδη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα ANFA και SMP θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αντί του χρέους σε δημόσιες επενδύσεις με στόχο να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος;
Ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews στις 25 και 26 Ιουλίου 2019 τα ANFA agreement on net financial assets είναι η συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία που έχουν συνάψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ.
Για την Ελλάδα πρόκειται για τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ περί τα 12,5 δισεκ. και τα οποία παράγουν κέρδη.
Τα κέρδη αυτά είχε αποφασιστεί στο Eurogroup πριν την έξοδο της Ελλάδος από το τρίτο μνημόνιο να διανεμηθούν στην Ελλάδα με βάση την πορεία των αξιολογήσεων και με στόχο να μειωθεί το χρέος.
Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) ως το 2022.
Τα κεφάλαια αυτά έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.  
Τον Δεκέμβριο του 2019 έχει σχεδιαστεί η Ελλάδα να λάβει 644 εκατ. ευρώ μόνο μετά από θετική έκθεση αξιολόγησης.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι τα κέρδη αυτά αντί να κατευθύνονται στο χρέος και στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών να στραφούν στις δημόσιες επενδύσεις.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξηθεί και ο δημοσιονομικός χώρος.
Με βάση ορισμένες πηγές υπάρχουν συζητήσεις και στην Commission για το θέμα αυτό αλλά υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο.
Ποιο είναι αυτό;
Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs κατευθύνονται στο χρέος και καλύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες.
Θα δεχθούν τα Eurogroup που θα συνεδριάσουν τους επόμενους μήνες τα κέρδη αυτά να μετατεθούν και να ανακατευθυνθούν σε άλλη δραστηριότητα όταν η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος;
Με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ η Ελλάδα με 356 δισεκ. δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος.
Πως τα Eurogroup θα λάβουν αποφάσεις να αλλάξουν την χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs όταν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο;
Πως οι δανειστές θα δικαιολογήσουν την αρχική απόφαση και πως θα αιτιολογήσουν μια τόσο σημαντική μετατόπιση;
Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και ναι μεν οι αποφάσεις είναι πολιτικές αλλά δεν μπορεί ένα Eurogroup να αυτοαναιρεθεί;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης