Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κέρδη άνω του 1,2% έκλεισε η Wall Street - Η Κίνα βάζει «φρένο» στην πτώση του γουάν - Trump: Το Πεκίνο δεν μπορεί να μας πλήξει

Με κέρδη άνω του 1,2% έκλεισε η Wall Street - Η Κίνα βάζει «φρένο» στην πτώση του γουάν - Trump: Το Πεκίνο δεν μπορεί να μας πλήξει
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της
(upd) «Ανάσα» στη Wall Street προσέφερε η απόφαση της Κίνας να βάλει «φρένο» στην πτώση του γουάν, μετά τις καταγγελίες των ΗΠΑ περί εσκεμμένης υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε στις 2.882 μονάδες έπειτα από άνοδο της τάξεως του 1,3% σε ημερήσια βάση, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 26.029,5 μονάδες. 
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε ακόμη υψηλότερη άνοδο, 1,4%, στις 7.833,3 μονάδες.

Image

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας στα 6,9683 γιουάν, συγκριτικά με τα 6,9871 που ανέμεναν οι αναλυτές, και χαμηλότερα από το επίπεδο των 7 γιουάν το οποίο ξεπέρασε χθες.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 30 δισ. γουλάν στο Χονγκ Κονγκ, πράξη η οποία στοχεύει στο να περιοριστεί το short - selling στο νόμισμα.
To κινεζικό νόμισμα υποχώρησε χθες βράδυ στο επίπεδο των 7,14 γιουάν, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας το 2010.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, για πρώτη φορά από το 1994, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, «υπό τις διαταγές του προέδρου Donald Trump, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Κίνα «απαντά» πως δεν χρησιμοποιεί το γουάν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών διαφωνιών.
Η κλιμάκωση της εμπορικής και νομισματικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσε ισχυρό sell off στις αγορές τη Δευτέρα, με την πτώση στη Wall Street να ξεπερνά το 3%.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου της Γερμανίας να καταγράφει αρνητική απόδοση για πρώτη φορά.
Σημειώνεται ότι η Wall Street ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2019.
Εν μέσω των εμπορικών εντάσεων, ο S&P 500 κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του 2019, υποχωρώντας κατά 3,1%, ενώ ο Dow Jones είχε τη δεύτερη χειρότερη εβδομάδα του, καταγράφοντας απώλειες 2,6%.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των τριών κύριων δεικτών της Wall Street:

Image
Image
Image

O Trump καθησυχάζει τους Αμερικανούς αγρότες - «Η Κίνα δεν μπορεί να μας πλήξει, είμαστε πιο ισχυροί»

Να καθησυχάσει τους Αμερικανούς αγρότες επιχειρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, με το Πεκίνο να αποφασίζει την αναστολή των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
«Τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου εισρέουν στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, επενδύσεων και επιτοκίων!
Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση.
Εταιρείες έρχονται επίσης στις ΗΠΑ μαζικά.
Είναι υπέροχο να το βλέπει κανείς!», έγραψε ο Trump στο Twitter.
Και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αγρότες γνωρίζουν πως η Κίνα δεν είναι σε θέση να τους πλήξει, ότι ο πρόεδρος τους στάθηκε στο πλευρό τους και έκανε ότι δεν έκανε κανένας άλλος πρόεδρος.

Ανάκαμψη στη Wall Street

Ανακάμπτουν οι δείκτες της Wall Street από το χθεσινό sell off, αν και οι εμπορικές ανησυχίες συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,7% στις 25.901 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,8% στις 2.869 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1% υψηλότερα, στις 7.804 μονάδες, όταν οι τρεις δείκτες κατέγραφαν νωρίτερα άνοδο γύρω στο 1%.
Χθες, η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για το 2019, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,90%, ενώ ο δείκτης S&P διαμορφώθηκε στο -2,98%.
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μεταξύ των δεικτών στη Wall, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -3,47%.
Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πιθανή επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου μήνα.
Στο ταμπλό, υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών.
Η Apple καταγράφει κέρδη 1,7%, η Micron σημειώνει άνοδο 1%, το Facebook ενισχύεται κατά 1,7%, η Alphabet διαπραγματεύεται στο +1,7% και η Microsoft στο +1,6%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ford καταγράφει κέρδη άνω του 2%, στον απόηχο αναβάθμισής της από τη Morgan Stanley.

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές μετά το sell-οff

Με νέες απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσουν τα κέρδη που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να ανακάμψουν από το sell -off που προκάλεσε χθες στις διεθνείς αγορές η κλιμάκωση της εμπορικής και νομισματικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 367,71 μονάδες.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες -ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα εμπορίου- σημείωσαν πτώση 0,4%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών κατέγραψε απώλειες 1,7%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,78% κι έκλεισε στις 11.567,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,72% στις 7.171,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 5.234,65 μονάδες.

Image

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,68% κι έκλεισε στις 20.631,74 μονάδες.

Fitch: Ένα πιο ευέλικτο γουάν θα είναι θετικό για την αξιολόγηση της Κίνας

Ένα πιο ευέλικτο γουάν θα είναι θετικό για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και στην άμβλυνση μερικών εκ των αρνητικών επιπτώσεων από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Fitch.
Ειδικότερα, ο Andrew Fennell από τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης, επισημαίνει ότι η υποχώρηση που σημείωσε το γουάν τη Δευτέρα (5/8/2019) δεν ήταν σημαντική από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας.
«Στην πραγματικότητα, στον βαθμό που οι κινήσεις είναι ομαλές και δεν αποσταθεροποιούν τις προσδοκίες για τα νομίσματα ή προκαλούν εκροή κεφαλαίων, η μεγαλύτερη ευελιξία του νομίσματος θα μπορούσε ακόμα και να θεωρηθεί θετική από πλευράς πίστωσης» επισημαίνει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί την Κίνα με Α+ με σταθερό outlook, όπως και η S&P Global και η Moody’s.

Απογoήτευση στην Κίνα για τις καταγγελίες περί χειραγώγησης

Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό χώρας που «χειραγωγεί το νόμισμά της», όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την Κίνα δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια για μια χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της», τα οποία έχει καθορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης