Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αυξημένη η μεταβλητότητα και ο τζίρος

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αυξημένη η μεταβλητότητα και ο τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Προσπαθεί στο ξεκίνημα να βγάλει αντίδραση ή να κινηθεί πέριξ των 850 μονάδων. Η υποχώρηση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει ευκαιρίες και μετά από χρόνια παρατηρούμε τους επενδυτές να μη φοβούνται από την πτώση αλλά να τη βλέπουν ως ευκαιρία.

Μάλιστα αρκετοί από όσους είχαν ρευστότητα από χθες είχαν αρχίσει κάποιες τοποθετήσεις. Μένει να φανεί αν η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να βελτιωθεί, αν και υπάρχουν αρκετά θέματα αλλά και αν η εγχώρια αγορά έχει τη δύναμη να αντιδράσει και να διαφοροποιηθεί.

Ήδη στο ξεκίνημα μετοχές που πιέστηκαν όπως Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ κ.α. έχουν καλή αντίδραση και ο γενικός δείκτης κοιτάζει υψηλότερα με καλές συναλλαγές για την εποχή. Η μεταβλητότητα έχει φανεί από τα πρώτα λεπτά οπότε χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή σήμερα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή κίνηση στα πρώτα από Πειραιώς και Alpha Bank, μικρότερη η άνοδος για Εθνική Τράπεζα, ενώ ανακάμπτει και η Eurobank, η οποία άνοιξε με μικρές απώλειες. Ωστόσο, βγήκαν κάποιες πωλήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταβλητότητα και να γυρίζουν χαμηλότερα οι μετοχές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προχωρά όπως γράφει η Καθημερινή η αναδιάρθρωση και θα υπάρξει και χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις. Η είσοδος του «Ολλανδού» μάλλον θα έχει συνέχεια τονίζουν στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τον κλάδο και εκτιμούν ότι σύντομα θα ανακοινώσει πως ξεπέρασε το 5%.

ΑΔΜΗΕ: Σταθεροποιητικά στο άνοιγμα με τους επενδυτές να κοιτάνε περισσότερο τι κάνει ο γενικός δείκτης, παρά την τιμή της μετοχής. Στα 2,08 ευρώ στα επίπεδα δηλαδή του χθεσινού κλεισίματος και λίγο χαμηλότερα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έχουμε φτάσει να μιλάμε για τιμές 400-600 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα , για οικόπεδα τα οποία δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί και συνεχίζουν να είναι διεκδικήσιμα και εδώ διαπραγματεύεται ο όμιλος χαμηλότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αποτιμά η αγορά κάθε ένα από τα 17.630 στρέμματα, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και χτισμένα και όπου υπάρχουν καζίνο, μαρίνα, αμπελώνας, γκολφ, άδειες για 526 βίλες και 2 έστω και παλιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στην τιμή των περίπου 12.000 ευρώ/στρέμμα (συνυπολογιζόμενων και των υποχρεώσεων),

Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια στρέβλωση, η οποία θα μπορούσε να εξομαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Βέβαια η διοίκηση του ομίλου έχει τις ευθύνες της, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έκανε κάτι ώστε να μην απαξιώσει το προϊόν της.

Τουλάχιστον τώρα φαίνεται να προχωρά επιτέλους κάτι (λήψη δανείου και απόσχιση Πόρτο Καρράς) και λογικά η δαμόκλειος σπάθη των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αναμένεται να οδηγήσει επιτέλους σε happy end. Μην αποκλείουμε μάλιστα και πριν την ΓΣ στις 19/9 να υπάρξουν εξελίξεις.

CENTRIC: Η αγορά του ποσοστού του 16,3% του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου (Adion Enterprises), από τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο (J&E Investments, ο οποίος ελέγχει πλέον το 26,3% και μαζί με την Elanatis LTD, που ελέγχει το 28,43%, έχουν την καταστατική πλειοψηφία του ομίλου και μπορούν να κινηθούν πλέον πιο εύκολα.

Πιο εύκολα όσον αφορά στην αξιοποίηση του παχυλότατου ταμείου, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, είτε μέσω αγοράς ιδίων μετοχών). Κανονικά μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε έντονη θετική κινητικότητα στην μετοχή, αλλά το ταμπλό αδιαφόρησε.

Η μετοχή πληρώνει παλιές αμαρτίες, για αυτό και η αγορά δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο όμιλος έχει αλλάξει σελίδα. Με την εταιρεία να εισπράττει πιθανώς και εντός του μήνα το τελευταίο bonus από την πώληση της θυγατρικής της, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου, υπερβαίνει ελαφρώς το καθαρό ταμείο της εταιρείας,

Ο όμιλος διαθέτει την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών σε κρουαζιερόπλοια, ενώ από τις υπόλοιπες επενδύσεις της, ξεχωρίζει ασφαλώς το εξαιρετικό ολοκαίνουριο ξενοδοχείο 24 δωματίων στην Μύκονο, Adorno Suites (φέτος ουσιαστικά λειτούργησε πλήρως και οι εκτιμήσεις είναι πολύ καλές, αναφορικά με την πληρότητά του), ενώ υπάρχουν ακόμα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ επενδυμένα σε ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα.

Για φέτος αναμένεται σημαντική συρρίκνωση των ζημιών (πιθανώς οριακές ζημίες), που του χρόνου θα μπορούσαν να γυρίσουν σε κέρδη, καθώς θα εκλείψουν πολλά κόστη έναρξης και προώθησης. Με την αγορά να είναι σε αναζήτηση φτηνών μετοχών, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει την εν λόγω μετοχή.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η μετοχή και μάλιστα με καλό όγκο συναλλαγών. Αναδεικνύεται σίγουρα μετοχή της χρονιάς.

ΚΕΚΡΟΨ: Μετά τη χθεσινή μεγάλη βουτιά στις δημοπρασίες, αντιδρά ανοδικά αλλά κινείται κάτω από τα 3 ευρώ.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η μετοχή είναι στις επενδυτικές επιλογές της στήλης από τα 0,31 ευρώ. Σήμερα ξεκίνησε ανοδικά και πήγε σε δημοπρασία λόγω μεταβλητότητας στα 0,6350 ευρώ. Η άνοδος είναι σημαντική αλλά και η είδηση είναι αυτή που περίμενε η στήλη και ήταν από τους λόγους που την είχε επιλέξει. Τώρα η αποτίμηση είναι στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης