Τελευταία Νέα
Speculator

Το σύστημα του Τειρεσία καταγράφει χρέη της Creta Farms

tags :
Το σύστημα του Τειρεσία καταγράφει χρέη της Creta Farms
Τα χρέη της Creta Farms που άλλοτε αποπληρώνονται και άλλοτε όχι οδηγούν συχνά την εταιρία στο σύστημα του Τειρεσία με δεδομένο πως η επιχείρηση έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση
Τα χρέη της Creta Farms που άλλοτε αποπληρώνονται και άλλοτε όχι οδηγούν συχνά το τελευταίο διάστημα την εταιρία στο σύστημα του Τειρεσία με δεδομένο πως η επιχείρηση έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της διαμάχης των δύο αδελφών και μετόχων της εταιρείας.
Χθες η εταιρεία ήταν στις λευκές σελίδες του Τειρεσία ενώ πριν  από μία εβδομάδα  το σύστημα κατέγραφε ανεξόφλητες επιταγές οι οποίες στη συνέχεια  αποπληρώθηκαν.
Με τη νέα νομοθεσία ο εκδότης της επιταγής μπορεί να αποπληρώσει μετά από 30 ημέρες από την ημερομηνία αναγραφής χωρίς να κινδυνεύει να μπει  στα «μαύρα» κατάστιχα του Τειρεσία Α.Ε.
Η διοίκηση του Εμμανουήλ Δομαζάκη τρέχει να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει μία απλήρωτη επιταγή.
Η μη κάλυψη μιας οικονομικής  υποχρέωσης  της εταιρείας αποτελεί πιστωτικό γεγονός  δημιουργώντας πολλαπλάσια προβλήματα στις συστημικές τράπεζες, που δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στην  άμεση χρηματοδότηση  της  επιχείρησης  και στην αναδιάρθρωση των δανείων  με την προοπτική στη  συνέχεια  να βρεθεί  στρατηγικός επενδυτής.  
Η ένταξη μίας εταιρείας  στον Τειρεσία  Α.Ε. στην ουσία  θα μπλοκάρει τις κινήσεις διάσωσης των τραπεζών καθώς αλλάζουν οι όροι.
Η εταιρεία  που  εισέρχεται στον «μαύρο-πίνακα» δεν μπορεί να έχει μπλοκ επιταγών τύπου Α και κυρίως δεν έχει καμία αξία οι επιταγές που εκδίδει για για τον  συναλλασσόμενο με αυτήν.
Μέχρι ώρας η Creta  Farms έχει αποφύγει να μπει στη λίστα του Τειρεσία αλλά ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς η εταιρεία έχει χάσει μεγάλο μέρος της παραγωγής της και παράλληλα  μειώθηκαν  δραματικά οι πωλήσεις και τα έσοδα  της ενώ οι υποχρεώσεις   προς  τους  προμηθευτές  είναι  υψηλές.         
Το σχέδιο των τραπεζών σε συνεργασία με την Ernst & Young  προβλέπει την εξεύρεση νέου στρατηγικού επενδυτή όποιος θα εισέλθει στην εταιρεία βάζοντας νέα κεφάλαια.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της εισηγμένης η διαδικασία εξεύρεσης νέου επενδυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31/10/2019.

Η Creta Farms θα μπει στον Πτωχευτικό Κώδικα ή θα υπάρξει νομοθετική  παρέμβαση;  

Πόσο  εύκολο είναι όμως να βρεθεί επενδυτής χωρίς την ύπαρξη μιας γενναίας απόφασης  για κούρεμα του τραπεζικού δανεισμού που ανέρχεται στα 107,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο  εταιρείας.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που γίνει κούρεμα και διαγραφή θα προκύπτει φόρος στα  επίπεδα του 29% για το ποσό των δανείων  που θα  διαγραφεί.
Η μόνη περίπτωση για να  μη καταβληθεί φόρος για το ύψος των δανείων  που  ενδεχομένως διαγραφεί είναι η εταιρία να περάσει σε διαδικασία προβλεπόμενη από τον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα να ενταχθεί στο άρθρο 106 α και β.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό δεν υπάρχει στον ορίζοντα  αυτή η πιθανότητα και θεωρείται ότι ο όποιος επενδυτής θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τα χρέη της  εταιρείας. 
Οι  επαΐοντες στην   αγορά χαρακτηρίζουν αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο εκτός  και  αν  το οικονομικό  επιτελείο της  κυβέρνησης καταθέσει στη Βουλή διάταξη που να ορίζει  ότι  δεν  απαιτείται η καταβολή φόρου για τις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται διαγραφή  τραπεζικού δανεισμού εκτός του Πτωχευτικού Κώδικα.
Οι διαδικασίες μεσούντος  του καλοκαιριού έχουν σταματήσει καθώς αρκετά στελέχη  κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας.
Στο ίδιο  μήκος κύματος είναι και οι  ενδιαφερόμενοι αγοραστές οι οποίοι προετοιμάζονται για έναν «καυτό» Σεπτέμβριο χωρίς  να έχουν την πρόθεση να σπάσουν τον… κουμπαρά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης