Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή πορεία χαράζει η Frigoglass – Τι είπε για τη μονάδα της Κάτω Αχαΐας

tags :
Αναπτυξιακή πορεία χαράζει η Frigoglass – Τι είπε για τη μονάδα της Κάτω Αχαΐας
Frigoglass: Οι μειώσεις στα κόστη αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς - Διατηρεί τις εκτιμήσεις για αύξηση πωλήσεων και EBITDA στο σύνολο της χρήσης
Ίσως μετά από αρκετά χρόνια, η διοίκηση της Frigoglass έχει λόγους να είναι άκρως ικανοποιημένη αλλά και να κάνει μία παρουσίαση στους αναλυτές, με λίγες ερωτήσεις, αφού τα πράγματα ήταν λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου η διοίκηση εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη ικανοποιημένη αλλά και με την πεποίθηση πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη.
Ο Νίκος Μαμουλής διευθύνων σύμβουλος και ο Χάρης Γκορίτσας οικονομικός διευθυντής τόνισαν τη βελτίωση των περιθωρίων αλλά και την αύξηση των EBITDA τα οποία ενισχύθηκαν σε ποσοστό υψηλότερο των πωλήσεων (αύξηση πωλήσεων 16,2% στο εξάμηνο και αύξηση των συγκρίσιμων EBITDA κατά 30%).
Επιπλέον τονίστηκε η δημιουργία χρήματος από την καλή πορεία των ταμειακών ροών ύψους 34 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.
Οι πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια σχετίζονται με τη μείωση του κόστους και διευκρινίστηκε στους αναλυτές ότι τα κόστη θα παραμείνουν χαμηλά.
Τα έξοδα αναδιάρθρωσης έχουν να κάνουν με το κλείσιμο της μονάδας στην Κάτω Αχαΐα και σημειώθηκε πως η διακοπή λειτουργίας της μονάδας συμβάλει στην αύξηση του περιθωρίου μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους καθώς και της καλύτερης αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας του ομίλου.
Η διοίκηση για το δεύτερο εξάμηνο περιμένει διατήρηση της ανάπτυξης των πωλήσεων και των EBITDA, αν και περιμένει πιο ήπιους ρυθμούς στον κλάδο ψύξης, ενώ στον κλάδο υαλουργίαςη δυναμική παραμένειισχυρή. Διατηρεί επίσης την εκτίμηση για κεφαλαιακές δαπάνες 25-30 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τη μεγάλη επένδυση στη Νιγηρία η προετοιμασία έχει ξεκινήσει και γίνονται προσεκτικές κινήσεις.
«Για να εξασφαλίσουμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη, εστιάζουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος προμήθειας υλικών για την ανακατασκευή του κλιβάνου στο εργοστάσιο Beta Glass στη Νιγηρία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται διακοπή λειτουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 και επαναλειτουργία του κλιβάνου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο». 
Ίσως το 2020 υπάρξει λόγω της διακοπής της λειτουργίας του κλιβάνου μία μείωση στο τζίρο αλλά θα ανακτηθεί λίγο αργότερα, αφού θα λειτουργήσει ο κλίβανος ξανά στο δεύτερο τρίμηνο, τόνισε η διοίκηση στους αναλυτές, ενώ μετά την επένδυση η παραγωγική δυνατότητα αυξάνεται 50%.
Ηδη ετοιμάζονται οι παραγγελίες σε συνεννόηση με τους πελάτες προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική επίδραση από τη διακοπή.
Η Frigoglass ανακοίνωσε πωλήσεις 288,2 εκατ. ευρώ από 248,1 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο, EBITDA 48,5 εκατ. ευρώ από 36,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33,2% και καθαρά κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ.Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 80,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 486 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης